Kafalar karışık?

Üniversiteye girişte yeni sistem olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı hakkında değerlendirmelerde bulunan eğitimciler, öğrenciler ve veliler; sınav sistemlerinin sık sık değişmesinin beraberinden olumsuzlukları da getirdiğini belirtti.

Haberler 15.10.2017 - 12:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR/MU-Bu yl 2 milyondan fazla adayn girecei üniversite snavnn yeni sistemi ortaya çkt. Yükseköretim Kurulu (YÖK) Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giri sistemine ilikin yeni düzenlemeleri açklad.

Snavn ad Yüksek Öretim Kurumlar Snav (YKS) oldu. Snav bir hafta sonunda, iki oturumda yaplacak. Snavda 80 soru sorulacak. Ön lisans için baraj 150, lisans için ise 180 olacak. 200 ve üzeri alanlarn puan ertesi yl da geçerli olacak. Puan türleri ise 18den 5 indirildi. Yeni sistem bu yl uygulanacak.

Yeni sistem olumsuz sonuçlar dourabilir

Eitimci Tark Ylmaz, eitim siteminin sk sk ve ani olarak deimesinin hem velileri hem örencileri hem de eitimcileri olumsuz yönde etkilediini ifade ederken, örenciler ise eski siteme geri dönülmesini istedi.

Yeni sistemden memnun deiliz, eski sisteme geri dönülsün

Yeni sisteme geçilmesinin kendileri için kötü olduunu söyleyen örencilerden Faruk Arslanhan, Matematikte özellikle 80 soru çoktur. Daha önce saysala çaltk imdi de Türkçeye çalacaz. Saysal seçecektik artk seçmeyeceiz. Bu yeni sistemden hiç memnun deiliz eski sisteme geri dönülsün. dedi.

Matematikte 80 soru bize ar geliyor

Eit arlkç olduu için 3 senedir tarih çaltn belirten lise son snf örencisi brahim Barak ise deitirilen yeni sisteme tepkisini u ekilde dile getirdi: Ben eski sistem taraftarym. 3 senedir eit arlkçym ve tarihe çalyorum. una bizim bölümde tarih kalkt, matematik ve ileri matematik var. Bizim imknlar zaten kstl, matematii tam çözemezken ileri matematik çkt. Matematikte 80 soru bize ar geliyor. Türkçede de manta dayal söz konusuymu oda biraz skntl bunu knyoruz. Eski sistemin taraftaryz. Snavn haziranda yaplmas güzel oldu ama LGS-LYS tek snav haline getirilmesi sknt olur.

Örenciler için bir handikaptr

Eitimci Tark Ylmaz da eitim sisteminin sürekli deimesinin eitimcileri, örencileri ve velileri olumsuz yönde etkilediine dikkat çekti.

Ylmaz, Milli Eitim Bakanl ve Yüksek Eitim Kurumu hem TEOGda hem de üniversite snavlarnda girite bir takm deiiklere gitme zorunda kald zaman eitimin paydalaryla bir araya gelip bu konular uzun uzadya konuup bununla ilgili daha uzun süre deimeyecek bir takm sistemler ve modeller bulmak zorundadr. Üniversite snavyla ilgili dün yaplan deiiklik açklamalar snavn bir güne indirilmi olmas sabah oturumu ve öleden sonra eklinde bir oturum ve zamann haziran gibi olmas son snf örencilerinin okula devam noktasnda olumlu bir gelimedir. Önceki sistem de mart aynda yaplan snav örencilerin tamamyla dönem sonuna kadar daha uzun bir süre snav stresi yaamasna sebep oluyordu. Ama sabah oturumunda sadece Türkçe ve matematiin olmas ve bunun da arlnn yüzde 40 olmas sözel yapabilecek olan örenciler için bir handikaba sebep olmaktadr. dedi.

Örencilerin kaygs matematik

Snava girecek örencilerin özellikle matematikle ilgili kayglar tadn belirten Ylmaz, Matematik yapmadan da birçok örencimiz üniversiteyi istedii bölümde okuyabiliyordu. Sosyal Bilimler, Tarih ve Corafyann olmamas bu da örenciler arasnda bu dersin öneminin artk gittikçe azalaca yönde bir alg oluturmaktadr. Hem sabah oturumu hem öleden sonra oturum olabilecei ihtimali u anda örenciler için hem sabah oturumu hem de öleden sonra gibi uzun bir zaman diliminde snav olma stresi yine oluturacaktr. Ayn zamanda sürenin ne kadar olaca, kat saylarn deiip deimeyecei, orta öretim baar puannn bu snavlarda ne kadar etkili olacayla ilgili belirsizlik durumunu korumaktadr. Bunlar yine hem örenciler hem eitimciler arasnda dünden beri tartlan konular olarak öne çkmaktadr. Konu dalmn acilen belli olmas gerekiyor. Okul müfredatndan sorulan çkaca önemli bir konudur. Bu örenciler yönünden olumlu bir gelimedir. Ama özellikle sözel snava girecek örenciler matematikle ilgili kayglar tamaktadrlar. diye konutu.

Eitim sisteminin sk sk ani deimesi herkesi olumsuz etkiliyor

Eitimci Ylmaz, sözlerine öyle devam etti: Bu sistem tamamyla Fen Lisesi veya daha üst derece puanla örenci alan Anadolu Lisesi örencilerinin daha da öne çkaca ve zamanla meslek lisesine ve mam hatip lisesine giden örenci ve velilerini kayglandracaktr. Bu da örencilerimizin bu okullardan daha da uzak kalmasna ve daha da souk davranmasna neden olma ihtimali olabilecek olarak göz önünde bulundurmaktadr. Olmas gereken bir takm snav deiikliklerinin daha uzun bir zaman ve daha çok bir paydala oturup konuulmas, Üniversiteye örenci yetitiren liselerdeki çalanlarmzdan ve velilerimizden görü alnmas ve üniversitelerdeki akademik hocalarmzn bir araya gelmesi ve bu bir bütün olarak ve daha uzun bir zaman içinde deerlendirilip bir karara balanmasdr. Ani olmas ve sk sk deimesi hem örencileri hem eitimcileri hem de velileri olumsuz yönde etkilemektedir.

TEOG okunu yaamtk, bu artç ok oldu

çocuu üniversite snavna hazrlanan eitimci Deniz Klnç, eitimde sürekliliin art olduunu, süreklilik olmad zaman örenci ve öretmenlerin adapte olamadna dikkat çekti.

Klnç, Sistemin bir anda deimesi hem örenciler hem öretmenler hem veliler açsndan ok etkisi yaratt. Bundan önce zaten TEOG okunu yaamtk, bu artç ok oldu. Artk sisteme yetiemiyoruz. Örenci, veli yetiemiyor. Bir sistem yerletii zaman bir kural olmal. O sistem en az 10 yl geçerli olmas gerekir hem öretmen hem örenci önünü görsün ki sistemli bir ekilde çalsn. çünkü eitimde süreklilik arttr. Eer eitimde süreklilik olmasa ne örenci adapte olur ne öretmen adapte olur. Nasl olsa birkaç yl sonra yeni bir sistem daha gelecek. Konuya adapte oluncaya kadar baka bir sistem geliyor. Maalesef eitim sistemimiz bu ekilde. Düünün çocuk ben saysalcym diyordu imdi artk kendini eit arla adapte ediyor. Lise 11inci snfa giden çocuum var, lise mezunu çocuklarm var uan da ne yapacaklarn bilmiyorlar. 11inci snfa giden çocuum acaba gelecek sene sistem tekrar deie bilir mi? diyor o bile bu endie içerisindedir. dedi.

Düzenli bir sistem istiyoruz

Düzenli bir sistemin getirilmesi gerektiini belirten velilerden Tülay Doan da çocuum 9uncu snfa gidiyor. çocuklarmz için hangisi uygun, hangisi güzelse o olsun. Biz çocuklarmzn okumasn istiyoruz. Bu sistemler her gün ayr bir ey oluyor. Örenciler, veliler, öretmenler zorlanyor. Her gün yeni sistem nasl olacak biz de bilmiyoruz. çocuklarmz için düzenli bir sistem istiyoruz. çocuklarmzn eitimi heba olmasn. Sistem, bizlerin de öretmenlerin de herkes de yararna olsun. ifadelerini kulland. ( LKHA)

Ana Sayfaya Git