Psikiyatri Uzman Prof. Dr. rem Yalu Ulubil, çocuklar için gelecek kaygs yaayan ebeveynler üzerinde akademik baarnn sakinletirici bir etki yarattnn aikar olduunu belirterek Oysa unutulmamaldr ki karne sadece çocuumuzun yeterli olduu ya da gelitirmesi gereken alanlar belirten bir bilgilendirme mektubudur. Aileler karneyi bir övünç ya da utanç kayna olarak deerlendirmemelidir ve baz sorularn cevaplaryla yüzlemekten kaçnmamaldr diyor. Prof. Dr. rem Yalu Ulubil, karnede 5 doru yaklam anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
Bu sorular kendinize mutlaka sorun!
Baarlar ve baarszlklar çocuun kiiliinden bamsz, örenme sürecinin doal aamalarn oluturuyor. Ebeveyn olarak siz de, eitim döneminde kendi tutumlarnza yönelik içsel bir deerlendirme yapn. Eitim dönemi boyunca çocuumun hangi ders veya aktivitelerde zorlandn fark ettim mi?, Bu skntlarn rahat ifade edecei duygusal olarak samimi ve güvenli bir ortam saladm m?, çocuuma skntlar için doru zamanda, yeterli çözüm önerileri getirdim mi? ve çocuumla bir takm çalmas yürüttüm mü? gibi sorular mutlaka kendinize sorun.
çocuktan bamsz etkenleri gözden geçirin
çalma ortamnn uygun olmamas, uyku ve beslenme düzeninin bozuk olmas, okul içinde, arkada ve öretmenlerle yaanabilecek iletiim problemleri ve akran zorbal baary olumsuz etkileyen faktörler. Yine, baar beklentinizi yüksek tutmanz, anne-baba arasndaki tartmalara çocuun ahit olmas, yetikinleri ilgilendiren sorunlarn çocuk ile paylalmas, karde kskançl ve duygusal/ fiziksel iddete maruz kalma da çocuun ruhsal dengesini bozabiliyor. çocuunuzdan bamsz etkenleri gözden geçirin ve karnesindeki zayfta sizin de ne kadar paynz olduunu göz özünde bulundurun.
Kiiliini eletirmekten kaçnn
Karnesindeki zayf notlar nedeniyle zaten endieli ve üzgün olan çocuk, bir de anne babasndan cezalandrc bir tutum görürse ba etmede zorlanaca yetersizlik duygular yaayabilir, davranm sorunlar gelitirebilir. Kötü karne notlaryla hayal krkl yaasanz da, bunu tamamen çocuun baarszl olarak deerlendirip çocuun kiiliine yönelik suçlama ve eletirilerde bulunmaktan kaçnn. çocuunuzu dinleyerek anlamaya çaln, yetersiz olduu alanlarda destekleyin.
Cezalandrc davranmayn
çocuunuzu baka çocuklarla kyaslama yanlna dümeyin. Yine özellikle, kötü karne nedeniyle tatilden mahrum brakmak gibi bir cezaya yönelmeyin. stediklerini yapabildii, elenebildii bir tatil süreci; çocuun enerji toplamas, yeni ders ylna motive bir ekilde balamas için gerekli. çocuunuzun yetersiz olduu alanlarn telafisine yönelik birlikte hazrlayacanz çalma programnda tatil gereksinimi ön planda tutun.
çocuunuzla ilikinize zarar vermeyin!
Psikiyatri Uzman Prof. Dr. rem Yalu Ulubil, çocuklarn kendilerini ifade etmeleri desteklenmeli, söylediklerine deer verildii hissettirilmelidir. Örenmenin, kendisini gelitirmenin, iyi bir insan olmann notlardan daha deerli olduu vurgulanmaldr. Ve asla unutulmamas gereken; çocuklarmz biz anne babalarn paha biçilmez armaanlardr. Bizlerin hayatna kattklar anlam için onlara fazlasyla borçluyuz diyor.