Nüfüsü 1.5 milyonun üzerinde olan Diyarbakırda sadece 6 imam hatip okulu olması büyük bir eksiklik olarak değerlendirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Diyarbakır İmam Hatip Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Diyarbakırın bu anlamda aynı nüfüsa illerin çok gerisinde olduğunu belirterek,bu okullarda okuyan kız öğrenciler için yurt olmamasının da vahim olduğunu söyledi.
CHP iktidarının 1950lili yıllarda halkı dinden uzaklaştırmak için akıl almaz uygulamalar yaptığını hatırlatan Gökdemir, imam hatip okullarının bu tepki üzerine açıldığını hatırlattı.
İMAM YOK BİZİ HRİSTİYAN YAPIN
Gökdemir,1950 yılı Londrada yayınlanan bir gazetede Cumhuriyet dönemizin kara tablosunu şöyle aktarıyordu: Bir köyde cenaze namazı kıldıracak tek bir kişi bile bulunamamış ve zavallı Müslüman köylü namazı kılınmadan defnedilmiştir. Bunun üzerine halk galeyana gelmişTüm bu tepkilerin ardından 7. CHP Kurultayında, sert tartışmalara sebebiyet vermiş ve halkın Bizi Hıristiyan yapın feryadına milletvekilleri de isyan etmişlerdi. Zamanın hükümeti de Sadece 7 ilde İmam Hatip Liselileri açılmasına izin verilmişti. İlimizde de 1954 yılında İstasyonda merkez İmam Hatip Lisesi olarak faaliyete başlamıştır. dedi.
Diyarbakırdaki imam hatip okulları sayısının çok yetersiz olduğunu anlatan Gökdemir, toplumsal anlamda ahlaki çöküntünün yoğunlaştığı bir dönemde bu okulların sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.
KIZLARI OKUTMANIN YOLU İMAM HATİPLERDİR
Gökdemir, 1,5 milyon nüfusuyla Büyükşehir ve 4 merkez ilçe bünyesinde barındırmasına rağmen 2008 yılına kadar sadece 1 İmam Hatip Lisesi mevcuttu. 20082009 yılında Yenişehir Anadolu İmam Hatip Lisesi ile 20092010 yılında da Kayapınar İlçesinde diğer lise öğrencileri ile beraber Yunus Emre İmam Hatip Lisesi açıldı. Diyarbakırda ilçelerle beraber 6 imam hatip okulları mevcut iken,aynı nüfusu paylaşan Bursada 22 ve Konyada da 26 İmam hatip Liseleri vardır.Bölgenin en büyük kenti ve önemli yerleşim merkezi olan ilimizde sosyal ve siyasal hareketliliğin yoğun olduğu bir ortamda halkımızın özüne dönmesi, milli ve manevi değerleri özümsemesinden dolayı velilerimiz İmam hatip Liselerine teveccüh göstermesi takdire şayan olarak görüyoruz. Ne yazık ki; toplumda düzen bozan ve ifsat etmeye yönelik faaliyetler hız kazanmıştır. Özelikle ahlaki çöküntü gittikçe artmaktadır. Halkımız bu ahlaki yozlaşmaya dur demek için çareler aramaktadır. Onlarca velinin İmam Hatip Lisesini tercih etmesindeki en önemli husus bu okulları çocukların geleceği ve gelişimi için manevi ve ahlaki değerle bağlamında güvenli bir liman olarak görmesidir. Bu Okulların sayıların artması bu yozlaşmanın önünü alabilmektedir. diye konuştu.
Devletin yaptığı Haydi kızlar Okula Anne-Kız Okuldayız adı altında yürütülen onlarca kampanyaya rağmen özelikle bölgede halkın kültürel değerlerini ve inançlarını dikkate almayan bu tür uygulamaların rağbet görmediğini belirten Gökdemir, imam hatip okullarının kız çocukların okuması için fırsat olduğunu kaydetti.
İHL VE KIZ YURDU SAYISI YETERSİZ
Gökdemir, Türkiyede İmam Hatip öğrencilerinin % 40ı yurtlarda kaldığı halde, Diyarbakırda bu oranın % 1 olduğuna dikkat çekerek bölgede kız çocuklarının okullaşma oranının arttırılması için mutlaka kız yurtlarının yapılması gerektiğini vurguladı.
Gökdemir,şöyle konuştu :Velilerimizden yoğun talep aldığımız İlimizin en büyük ilçesi merkez Bağlar da acilen İmam Hatip lisesine çok büyük ihtiyaç vardır. Bu ilçemizde gelecek eğitim ve öğretim dönemine 16 derslik Beyaz Tebeşir Kız İmam Hatip Lisesi olarak kararı çıktı. Ama bu çok yetersizdir. Acilen bir erkek İmam Hatip Lisesi ve 4+4+4 dönemi başlaması ile beraber Bağlar ve Kayapınar merkez ilçelerimizde acilen İmam Hatip Ortaokullarına ihtiyaç vardır. Başta Sur ilçemiz olmak üzere Hani, Kulp, Çınar, Lice, Kocaköy, Dicle, Çüngüş ve Hazro ilçelerimizde acilen Kız ve erkek Ortaokul ve Lise İmam Hatip Liselerinin açılması gerekmektedir. Hükümet, İmam Hatip Liselerinin önündeki katsayı engelini kaldırmakla öğrencilerimize ve camiamıza büyük bir sevinç yaşatmıştı. Ancak İlimizin siyasi temsilcilerinin duyarsızlığı ve geçmiş Milli Eğitimin yöneticilerin ihmalkâr ve vurdumduymazlığı, halkımıza bu sevinci yaşatmamıştır. Bunun en büyük nişanesi merkezi sınavlarda ülke genelinde son sırlarında yer alışımızdır. İlimizde İmam Hatip okullarının halkın talebine rağmen açılmamış olması bu başarısızlığın en büyük nedenlerinden biridir.