Koronavirüs öğrencilerin bilinmeyen yeteneklerini ortaya çıkardı

Eğitimde Girişimcilik ve İnovasyon Topluluğunun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yapılan uzaktan eğitim çalışmalarının niteliği ve veli görüşleri araştırmasında; velilerce, pandemi döneminde her 10 öğrencinin 3'ünde yeni bir özellik keşfedildi.

Haberler 01.06.2020 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ercan Ylmaz, yeni tip koronavirüs salgnnn ülkeleri hzl ve aklc karar alma konusunda zorlu snava tabi tuttuunu söyledi. Eitimin, pandemi döneminde en zorlu bölümlerin balarnda geldiine iaret eden Ylmaz, ülkelerin eitim faaliyetlerini devam ettirme konusunda birbirlerine benzer uygulamalar hayata geçirdiini dile getirdi.

Ylmaz, Türkiyede 16 Martta ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eitime ara verildiini anmsatarak, uzaktan eitim sürecinin TRT ibirliiyle kurulan EBA TVde baladn hatrlatt.

Pandemi döneminde yaplan uzaktan eitim çalmalarnn nitelii ve velilerin görüleri üzerine, Eitimde Giriimcilik ve novasyon Topluluunca çalma yaptklarn aktaran Ylmaz, öyle konutu:

lköretim ve ortaöretim kademesinde örencisi bulunan farkl gelir grubu, okul türü ve her bölgeden katlmn saland aratrmada, pandemi döneminde uzaktan eitim çalmalarnn nitelii, velilerin görüleri dorultusunda birçok boyutta incelenmesi amaçland. Türkiye genelinde 3 bin 675 veli ile yaplan aratrmada, vatandalarn evde kalmaya çarld bu dönemde velilerden yüzde 30u çocuklarnda bilinmeyen bir yeteneini kefetti. Fiziki beraberliin artt pandemi sürecinde aile içi iletiimden 4te 1i olumlu etkilenirken 4te 1i de olumsuz etkilendi.

- Örenci ve velilerin yüzde 40 uzaktan eitimi yararl buldu.

Ylmaz, örenci ve velilerin yüzde 40nn uzaktan eitim çalmalarndan memnun olduuna iaret ederek, bu memnuniyetin ilkokuldan ortaokul ve lise kademesine doru düü gösterdiini söyledi.

Teknolojik altyap bakmndan en avantajl gruplarn banda liselerin geldiini ifade eden Ylmaz, uzaktan eitimde en çok göz ard edilenlerin de liseliler olmasnn aratrmada dikkati çektiini vurgulad.

- Veliler Yüz yüze eitimi daha deerli buluyor

Ylmaz, örencilerin yüzde 34ünün EBA Canl Snf uygulamas dnda da uzaktan eitim aldnn altn çizerek, öyle konutu:

Ortaokul ve lisede kademeler aras geçi snavlarnn olmas bu oran ilkokula göre yükseltmitir. Özel okullarda bu oran devlet okullarna göre 4 kat art göstermektedir. Velilerin yüzde 93lük gibi çok büyük bir ksm, uzaktan eitim sürecinin balamasndan sonra okuldaki yüz yüze eitimi daha deerli görmektedir. Bu veri, okullarn etkililii adna sevindirici bir tablo çizse de lise örencisi velilerinin, ilkokul ve ortaokul velilerine göre uzaktan eitimi iki katndan daha faydal bulmalar liselerdeki yüz yüze eitim hakknda düündürmektedir. lkokul ve ortaokul kademesinde her 10 örenciden 1i öretmenleri tarafndan yaplan uzaktan eitim faaliyetlerinden yararlanamazken lise kademesinde bu say 3 katn amaktadr. Ayrca bütün öretim kademesi velileri yüzde 68 ile birbirine yakn oranlarda, uzaktan eitim çalmalarnn destek amaçl pandemi döneminden sonra da devam etmesini istemektelerdir.

- lkokul örencileri TVden liseliler internetten faydalanyor

lkokul örencilerinin uzaktan eitimi daha çok TV üzerinden takip ettiini anlatan Ylmaz, lise kademesinde ise canl uzaktan eitim uygulamalarnn seçildiini, ortaokulda ise her iki uygulamalarn benzer oranda tercih edildiini bildirdi.

Ylmaz, velilerin yüzde 99,5inin öretmenlerin, çocuklaryla iletiime geçmelerini beklediini belirterek, Okul yönetimleri ve öretmenlerin, velilerle iletiime geçme oran ilkokul ve ortaokul kademesinde yüzde 90a dayanrken lise kademesinde bu veri yüzde 75te kalmaktadr. diye konutu.

- çocuklar TV ve bilgisayarla vakit geçiriyor

çocuklarn kitap okumaya ayrd zamann 1 saatle snrl kaldn aktaran Ylmaz, örencilerin zamanlarn daha çok TV ve bilgisayarla geçirdiinin tespit edildiini anlatt.

- Her 10 çocuktan 6snda dikkat dankl problemi gözlemlendi

Ylmaz, okullarn bir an önce açlmas konusunda her 4 örenciden 1inin istekli olmadna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Kademe fark olmakszn pandemi dönemi sürdükçe velilerin yüzde 80e yakn, çocuklarn okullara gönderme konusunda tedirginlik yaayacan ifade etti. Bu süreçte her 10 çocuktan 6snda dikkat dankl problemi gözlemlendi. çocuklarn uyku düzeni de bu süreçten olumsuz etkilenirken her 10 çocuktan 8inde uyku düzeni bozukluklar ba göstermitir. Bütün bunlarn bir birikimi olarak velilerin yars çocuklarnn olumsuz davranlarnda bir art olduunu dile getirmitir. Bu artn en çok görüldüü kademe ise ilkokul ve ortaokul kademesidir.

Ana Sayfaya Git