Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, tezsiz yüksek lisans programında eğitecekleri 500 Kürtçe öğretmeninin, 2013’ün Eylül ayında göreve başlayacağını söyledi.
Aynı zamanda Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, ’’Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulacağının’’ açıklanmasının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı’na bir rapor sunduklarını kaydetti.
Yıldırım, bakanlığın Kürtçe öğretmeni yetiştirme görevini, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü ile Bingöl Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’ne verdiğini belirtti.
Çeşitli alternatifler üzerinde durulduğunu aktaran Yıldırım, ’’Ancak bakanlık adayların, 2 dönem boyunca 1 yıl tezsiz yüksek lisansa tabi tutulmasını ve mümkün olduğunca fazla aday almamızı istedi. Bizde bakanlık yetkililerinin belirlediği alanlara göre, kontenjanımızı tespit ettik. Kontenjanımızın 500 kişi olmasını uygun gördük’’ ifadelerini kullandı.
’’Alan sınırlaması kaldırılmalı’’
Yıldırım, bakanlığın ’’5 alan sınırlaması getirmesi’’ ve ’’ALES puanının en az 55 olmasını istemesinin’’, müracaat sayısını ciddi bir şekilde azaltacağını vurguladı.
Alan sınırlaması getirilmemesini istemediklerini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:
’’Şu anda eğitim fakültelerinin Türkçe öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı, sosyal bilgiler öğretmenliği, fen edebiyat fakültelerinin Türk dili edebiyatı ve çağdaş Türk lehçeleri bölümleri mezunları başvurabilecek. Alan sınırlaması çok ihtiyaç duyulan Kürtçe öğretmen sayısını, doğal olarak asgaride tutacak. Alan sınırlaması nedeniyle, öğretmen açığı kısa sürede kapatılmayacak. Alan sınırlaması kaldırılmalı. İki gün içinde, 200 aday beni aradı. ’Farkı alanlarda mezunuz ama Kürtçe’yi çok iyi biliyoruz’’ dediler. Kendilerine de bu kapının açılmasını istiyorlar.’’
-’’500 kişiyi aynı anda eğitebilecek kadromuz var’’
Gelen taleplere göre Şubat döneminde de 500 kişi daha almayı düşündüklerini aktaran Yıldırım, şunları söyledi:
’’Kürtçe öğretmeni adaylarına ağırlıklı olarak gramer, imla, diksiyon, edebiyat ve dil öğretme yöntemleri dersleri vereceğiz. Çünkü, bu ders 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine verilecek. Öğrenciler bu dersin gramatikal alt yapısını ve imla kurallarını bilmeli. Ayrıca diksiyon çok önemli. Bizim tezsiz yüksek lisans programında eğiteceğimiz 500 Kürtçe öğretmeni, 2013’ün Eylül ayında göreve başlayacak. Öğretmenlerin görev yapacağı pilot okullara, bakanlık karar verecek. Bizim 500 kişiyi aynı anda eğitebilecek kadromuz var. Bu iş için hazırız. En güçlü kadro Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji kadrosudur. Bu işin üstesinden çok rahat gelebiliriz.’’
Yıldırım, ana dil hakkının sadece Kürt kökenli vatandaşlara verilmesini istemediklerini, ana dilde eğitimin herkesin hakkı olduğunu sözlerine ekledi.