Liseye Geçi Snavna (LGS) sadece günler kald. LGS, 1 Haziran Cumartesi günü 2 oturumda gerçekleecek. Örenciler, sabah 09.30da balayacak sözel oturumda 50, 11.30da balayacak saysal oturumda ise 40, yani toplam 90 soru cevaplayacak. Örencilerin son günlerini stresten uzak durarak ve rutinlerinin dna çkmadan geçirmelerini söyleyen eitimci Sündüs Demirda Tunçer, Beslenme, uyku düzeni, gün içinde yaplan aktivitelerin hepsi çok önemli ancak rutinin dna çklmamas, özellikle velilerin var olan heyecan durumlarn çocuklarna yanstmamas çok önemli diye konutu.
SON GÜN DERS çALIILMAZ DYE BR KURAL YOK!
Snava hazrlanan her çocuun bireysel olarak ihtiyaçlarnn ve isteklerinin farkl olduunu belirten Sündüs Demirda Tunçer, Her çocuk için farkl çalmalar yaplabilir. Baz çocuklar son gün çalmak istemez ama bazlar son gün bile soru çözmek ister ve bu ona kendini iyi hissettirebilir. Son gün ders çallmaz diye bir kural yok. Bunu yaparak kendini iyi hissedecek bir örenci varsa buna müdahale etmemek gerekir.
Özellikle son 3 günde çocuklarmzn ve velilerimizin rutinlerini çok da bozmamas gerekiyor. Beslenme, uyku düzeni ve yaplacak aktivitelerin hepsi çok önemli. Rutinin dna çklmamas ve özellikle velilerin kendi heyecanlarn çocuklara yanstmamalar gerekiyor. Son 3 günde örencileri rahatlatmak adna daha önce yaplmayan aktiviteleri yapmak aksi bir durum yaratabilir ve onlar daha çok heyecana sevk edebilir. çinde bulunulan durumun olaanüstü bir durum olduu hissiyatn yaratmamak ve var olan düzenlerini çok da bozmadan rahatlamalar salamak daha doru olacaktr ifadelerini kulland.
TURLAMA TAKT KULLANIN
Geçen sene de uygulanan snav için bu sene herkesin daha tecrübeli olduunu ifade eden Tunçer, örencilerin snav esnasnda yapmalar gerekenleri anlatt.
Tunçer, ki kademeli snavda çocuklarn öncelikle hzlca kitapçklarn kontrol edip sorular incelemeleri sonra dikkatli bir ekilde snav çözmeye balamalar gerekiyor. Yaymlanan örmek sorular snavda özellikle anlama becerilerini ölçecek sorularn ön planda olacan gösteriyor. Bu da 3 yanln 1 doruyu götürdüü snavda turlama taktiini daha önemli klyor. Snavda 4 farkl kitapçk türü olacak. Sorularn zor, kolay ve orta düzeydeki dalm kitapçk türüne göre deiebilir. Biz bu noktada örencilere var olan snav heyecanlarn yattrabilmeleri ve zaman kaybetmemeleri adna mutlaka turlama taktiini kullanmalarn öneriyoruz. Yani örenci snavda yapamad bir soruyla karlatnda yapamad soruyu iaretlemeli, bu sorularda vakit kaybedilmemeli ancak snavn tamamn bitirdikten sonra yapamad sorulara mutlaka dönmeli. ki kademeden oluan snavn arasnda örenciler yapamadklar sorularla ilgili çok da sorgulamaya gitmemeliler. Yanllarn deil, dorularn düünmeli ve ikinci bölüm için morallerini yüksek tutmallar diye konutu.
SINAVA ZOR SORU LE BALAMAK MORAL BOZMASIN
Farkl kitapçklarda soru yerlerinin de deimesinden dolay bir örencinin snava zor bir soruyla balayabileceini belirten Tunçer, Bu onun moralini bozmamal, snavn geri kalan ksmnda çözebilecei sorular olduunu bilmeli, eer çözemeyeceini hissediyorsa, iaretleyip snavn geri kalann mutlaka tamamlamal ve bütün snav bitirdikten sonra tekrar baa dönerek yapamad sorular incelemesi gerekiyor. Burada hem zaman kazanyoruz hem de moral ve motivasyon olarak snavn bütünlüünü olumsuz etkilememek noktasnda da önemli bir çalma yapm oluyoruz. Snavn içindeki zor sorular, kolay sorular ve orta güçlükteki sorular eit dalml. Dolaysyla örenci kendini bu anlamda zaman bakmndan zor sorularda zaman kaybetmeme noktasnda da kontrol etmi oluyor dedi.
SINAV ARASINDA OLUMLU EYLER DÜÜNÜN
çocuklarn ve velilerin merak ettikleri arasnda iki snav arasnn nasl geçirileceinin olduunu belirten Tunçer, 45 dakikalk bir ara var. Ama 45 dakikalk arann banda öncelikle çocuklarmzn ellerindeki optikler ve kitapçklar toplanacak. Snav salonuna da yine bir 10 dakika erken gelmeleri istenecek. Bu arada ihtiyaçlarn gidermeliler. Ama ikinci snava geçerken snav iyi geçen olabilir, istedii gibi geçmeyen de olabilir. Burada unu unutmamak lazm. Birinci snav bitti ve geride kald. Her konuda olduu gibi burada da önümüze bakmamz gerekiyor. Bitirdiimiz snavn bir sonraki snav olumsuz etkilemesini istemiyorsak, orada yaptmz olumlu eyleri düünmeliyiz. Yaptmz hatalara taklmamal ve çözdüümüz doru sorular düünerek bir sonraki snava motivasyonumuz yüksek bir ekilde gelmeliyiz ifadelerini kulland.