Uzman Psikolog Betül Küçükardal snav kaygsyla baa çkmann yollarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.
Nasl ki ders çalma yöntemi kiiden kiiye deiiyorsa, stresi yaay ve baa çkma gücü de kiiye göre farkllk gösteriyor. Kayg ve stresin oldukça yüksek olduu Liseye Giri Snav öncesinde binlerce örenci ve veli heyecanl bir bekleyi içinde. Acbadem Altunizade Hastanesinden Uzman Psikolog Betül Küçükardal, snav kaygsnn baz kiilerde kalp çarpnts, zihin bulankl, terleme, itahszlk ya da ar yeme, tedirginlik, bulant, dikkat ve odaklanmada bozulma, uyku problemleri, çalmaya kar isteksizlik, özgüvende azalma, yetersizlik hissetme gibi belirtilerle kendini gösterdiini belirterek, performansta belirgin bir düüe yol açabileceini söylüyor. Özellikle snavdan önceki günün; kiinin kendisiyle yüzleecei, hesaplaaca gün deil, çabalar için kendisine teekkür edecei, bedenini ve zihnini dinlendirecei gün olduunu vurgulayan Uzman Psikolog Betül Küçükardal Snav kaygs yaayan çocuklarn çevrelerinden ve ebeveynlerinden destek almas önemli. Bunun göstermelik ya da sözde olmamas gerekir. Gerçekten çocuun yapamadklarndan ziyade, yapabildiklerine odaklanlmas ve çabasnn takdir edilmesi yalnz kaygsn azaltmakla kalmaz, özgüveninin gelimesini destekler diyor.
Gerçekçi olmayan düüncelere kaplmayn
Baz örenciler Snava hazr deilim, Bu snavda baarl olamayacam, Snav kötü geçecek gibi gerçekçi olmayan inançlara kaplabiliyor. Oysa snav kaygsyla baa çkmann en önemli aamasnn, bu düünce ve inanlar sorgulamak ve yeniden deerlendirmek olduunu belirten Uzman Psikolog Betül Küçükardal, bunlarn yan sra nefes alma, geveme egzersizleri, düünce durdurma ya da dikkati baka yöne odaklama tekniklerinin de snav kaygs ile baa çkmada etkili yöntemler olduunu söylüyor.
Beslenme ve uykunuza dikkat edin
Beslenme ve uyku saatlerine dikkat etmek de çok önemli faktörler arasnda yer alyor. Uyku ve beslenme ihtiyac kiiden kiiye farkllk gösterse de, olmas gerekenden uzun ya da az uyunduunda veya olmas gerekenden fazla veya az yemek yenildiinde bedensel ve zihinsel olarak oluacak alarm modu, kaygy da artryor. Bu nedenle snava az bir zaman kala beslenmenize, çalma alkanlklarnza ve uykunuza çok dikkat edin. Bu alkanlklarn kendi içinde düzenli olmas, bedenin daha güvenli ve rahat bir halde kalmasn salyor.
Her eyin yolunda olduunu düünün
Ar stres anlarnda beyin kortizol salnmn artryor; bu hormon da zihni bulanklatrp mantkl kararlar ve tepkiler üretmeyi engelliyor. çünkü stres altnda beden alarm moduna geçerek sava, kaç veya don tepkilerinden birini vermeye eilimli hale geliyor. Youn snav kaygs yayorsanz öncelikle bu üçünden hangi tepkiyi daha sklkla verme eiliminde olduunuzu düünün. Bir daha bu kaygy yaamaya baladnzda; bedeninizin youn stres altnda alarm moduna geçtiini hatrlayn ve bedeninize Her eyin yolunda olduunu, önemli olann mükemmel olmak deil elinden geleni yapmak olduunu hatrlatp, rahatlama teknikleriyle bedeni alarm modundan çkarn.
1 gün önce u cümleleri söyleyin:
Uzman Psikolog Betül Küçükardal Snavdan bir gün önce örencilerin kendilerine hatrlatmalarn istediim konu udur; yisiyle kötüsüyle uzun ve zorlu bir hazrlk sürecini, kendimce elimden geleni yaparak geride braktm. Biliyorum ki elimden geleni yapamadm düündüüm zamanlarda da, aslnda o gün için elimden gelen oydu. Hayatta mükemmel diye bir ey yok. Ben mükemmel deilim, kimse mükemmel deil. Snavlar benim kim ve nasl biri olduumu belirlemiyor, sadece ve sadece benim o andaki bilgi düzeyimi ölçüyor. Ben zamanla, çaltkça daha bilgili, donanml olacam, gelieceim, bunu biliyorum. Bu snavda bildiklerimi olduu gibi yanstacama inanyorum.