Milli Eitim Bakanlnn (MEB) yeni düzenlemesine göre, Anadolu meslek liselerinde daha önce 10uncu snfta yaplan alan ve dal seçimleri, artk rehberlik hizmetlerinin ardndan 9uncu snflarda yaplacak.
Resmi ve özel örgün ortaöretim kurumlarnda eitim, öretim, yönetim ve ileyie ilikin usul ve esaslarn düzenlendii yönetmelikte deiiklie gidildi. Milli Eitim Bakanl Ortaöretim Kurumlar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.
Buna göre, örencinin iki dönem puan alabilecek durumda olmasna ramen öretmenin raporlu veya izinli olmas, göreve geç balamas, dönem bitmeden ayrlmas ile öretmensizlik, doal afet, salgn hastalk, olaanüstü hal ve benzeri sebeplerle ilenemeyen ders programlar tamamlanacak.
Sosyal bilimler liselerinde hazrlk snf açlmas zorunluluuna yönelik düzenlemeye son verilerek, Bakanlkça uygun görülen liselerde hazrlk snf açlmasna yönelik düzenleme yapld.
Ders seçimleri okullar tarafndan sisteme girilen kitap taleplerinin daha önceden belirlenebilmesi amacyla ubat ay yerine aralk ve ocak aylarna alnd.
Beden eitimi, görsel sanatlar, müzik gibi yetenee bal olarak seçilen derslerde, 10 örenci talebi art aranmayacak.
Bakanln düzenlemesiyle okullarda örencilere, resmi tatil günlerinde puanla deerlendirilecek ekilde ödev verilmeyecek.
Milli Eitim Bakanl Özel Program ve Proje Uygulayan Eitim Kurumlar Yönetmeliinde yer alan eitim, öretim, yönetim ve dier ileyi ile ilgili bölümler Ortaöretim Kurumlar Yönetmeliine aktarld.
Meslek liselerine ilikin önemli düzenleme
Anadolu teknik programlarnda 12nci snfta alan ayrm yaplmakszn akademik destek ubeleri oluturulacak. Bu örenciler, seçtikleri akademik destek paketine göre gruplara ayrlacak. Bir gruptaki örenci says 10dan az olmayacak. Ancak ders yl içerisinde örenci saysnn azalmas durumunda mevcut örencilerle eitime devam edilecek. Anadolu teknik programna merkezi snavla yerleen örenciler ile Anadolu meslek programndan Anadolu teknik programna geçi yapan örencilerin eitimleri ayr ubelerde gerçekletirilecek.
Anadolu teknik programlarna merkezi snav puanyla, tercihleri dorultusunda, dorudan alana örenci yerletirilecek. Yerletirme ilemlerinden sonra bo kontenjan bulunan alanlara merkezi snav puanyla örenci alan dier ortaöretim kurumlarndan 9uncu snf birinci dönem sonuna kadar, nakil ve geçi yaplabilecek. Ancak yetenek, mülakat ve beden yeterlilii snav ile örenci alnan alanlarda bu snavlara girerek baarl olunmas gerekecek.
Anadolu meslek program örencilerinden 11inci snf dorudan geçen ve 9, 10 ve 11inci snf ortak derslerinin arlkl yl sonu baar puanlarnn aritmetik ortalamas en az 70 olanlar Anadolu teknik programna geçi için bavurabilecek. Bavuru ve yerletirme ilemleri, Bakanlkça belirlenen esaslar ve kayt takvimi çerçevesinde, e-Okul sistemi üzerinden yaplacak.
Ayrca ustalk yeterliliini kazanm olanlarn i pedagojisi kurslarna uzaktan eitim yoluyla da katlabilmeleri ve snavlarn e-Snav eklinde yaplabilmesi yönünde düzenlemede bulunuldu.
- Alana yerletirme 10uncu snftan 9uncu snfa alnd
Anadolu teknik programlarna ve proje okulu kapsamndaki mesleki ve teknik ortaöretim kurumlarnn Bakanlkça belirlenen Anadolu meslek programlarnn proje kapsamndaki alanlarna merkezi snav puanyla tercihleri dorultusunda dorudan alana örenci yerletirilecek.
Dier Anadolu meslek programlarnda alana yerletirme ilemi ise 10uncu snf yerine 9uncu snfta yaplacak. Böylece 9uncu snfta aln ders ylnn balad ilk 2 hafta içerisinde okullarnda yaplacak alan tantmlar ve yönlendirmeler sonucunda örencilerin tercihleri alnmak suretiyle ortaokul baar puan esas alnarak e-Okul sistemi üzerinden gerçekletirilecek. Anadolu teknik ve Anadolu meslek programlarnda dala yerletirme ilemi 9uncu snfn sonunda e-Okul sistemi üzerinden yaplacak.
Anadolu meslek ve Anadolu teknik programlarnda örencilerin 9uncu snf sonunda meslek eitimindeki yetenek ve baarlar, sektörün ihtiyac, örenci ile velilerin talepleri ve grup oluturma saylar dikkate alnarak dala geçi ilemleri ilgili okul müdürlüünce yaplacak. Tercihlerin belli dallarda younlamas halinde 9uncu snf yl sonu baar puan yüksek olanlara öncelik verilecek.
Mesleki eitim merkezi programna kaytl 11inci ve 12nci snf örencilerinin beceri snav, Bakanlkça hazrlanan, kalfalk ustalk beceri snav deerlendirme kriterleri dorultusunda, uygulamal olarak yaplacak ve kamera kaydna alnacak.
Hazrlk snf bulunmayan okullarn 9uncu snflarndan hazrlk snf bulunan okullarn 9uncu snflarna yeterlilik snavna bal olarak nakil yoluyla geçmek isteyen örenciler için getirilen ekim ay sonuna kadar snrlamas kaldrld.
Bakanln yeni yönetmeliine, yabanc dil derslerinin snavlarnda yaanan farkl anlama ve uygulamalarn önüne geçilmesi, uygulamada birlikteliin salanmas için yeni hükümler getirildi. Buna göre, yabanc dil derslerinin her bir snav, dinleme, konuma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek ekilde yazl ve uygulamal olacak.
Sorumluluk snavlarnda 50 puan art
Yeni yönetmelikle bir dersten sorumlu geçen örenciler için sorumluluk snavndan en az 50 puan alnmas art getirildi.
Örenim süresi içinde ikinci defa snf tekrar durumuna düen örencilerin ders yl sonunda okulla iliii kesilerek mesleki eitim merkezine, açk öretim lisesine, mesleki açk öretim lisesine veya açk öretim imam hatip lisesine kaytlar yaplacak.
Mesleki eitim merkezi programlarna kaytl örencilerden ayn alanda/dalda ikinci defa snf tekrar durumuna düen örenciler, ders yl sonunda farkl bir alandan tekrar kayt yaptrabilecek. Mesleki eitim merkezinde okuma hakk bulunmayan örencilerin ders yl sonunda okulla iliii kesilerek açk öretim lisesi, mesleki açk öretim lisesi veya açk öretim imam hatip lisesine yönlendirilerek kaytlar salanacak. Kayt olmak istemeyen örencilerin kaytlarnn açk öretim lisesi, mesleki açk öretim lisesi veya açk öretim imam hatip lisesine yaplmas olana getirilecek.
Öretmenlerin mesleki çalma takvimi
Liselerde görevli yönetici ve öretmenler, eylül aynn ilk i gününden derslerin balangç tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz aynn ilk i gününe kadar geçen süreler ile kasm ve nisan aylarnda yaplacak ara tatillerde, Bakanlkça hazrlanan program dahilinde kendi okullarnda mesleki çalmada bulunacak.
Ancak ilçe, il veya ülke genelinde genel hayat etkileyen salgn hastalk, doal afet, elverisiz hava koullar gibi nedenlerle eitim ve öretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yaplamamas ve uygulanacak telafi programlarnn ders yl içerisinde tamamlanamamas durumunda yaz tatilinde yaplacak eitim ve öretim faaliyetleri nedeniyle Bakanlkça mesleki çalma takviminde deiiklik yaplabilecek. Mesleki çalma program, okul müdürlüünce yönetici ve öretmenlere bir hafta önceden duyurulacak.
Hamile öretmenlere, hamileliin 24üncü haftasndan itibaren doum sonras analk izni süresinin bitimini takip eden bir yllk sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek.
Engelli, engelli çocuu veya bakmakla yükümlü olduu engelli bireyi olanlar ile süt izni kullanan öretmenlerin haftalk ders program, gün ve saatleri okulun genel ileyiini bozmayacak ekilde ilgili öretmenlerin tercihleri dikkate alnarak hazrlanacak.
- Olaanüstü durumlardaki eitim öretime düzenleme
Bakanlk, daha önce ilköretim kurumlarnda olduu gibi liselerde de olaanüstü durumlarda eitim, öretim, yönetim ve ileyie ilikin alnmas gereken tedbirlere ilikin de yeni düzenleme yapt. Buna göre, lçe, il veya ülke genelinde genel hayat etkileyen salgn hastalk, doal afet, elverisiz hava koullar gibi durumlarda yönetmelikle düzenlenen eitim, öretim, yönetim ve ileyie ilikin usul ve esaslar Bakanlkça ayrca belirlenebilecek.