Madenciliği seçene maaş gibi burs!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 2020-2021 öğretim döneminden itibaren üniversite sınavında ilk 50 bine giren öğrencilerin maden, jeoloji ve cevher hazırlama mühendisliğini tercih etmeleri halinde İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından net asgari ücret oranında karşılıksız burs kazanacağını, istihdamlarında kolaylık sağlanacağını duyurdu.

Haberler 13.05.2020 - 22:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YÖK ile MB arasnda, online i birlii protokolü imza töreni düzenlendi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri, TM Bakan smail Gülle, MB Yönetim Kurulu Bakan Aydn Dinçer, üniversitelerin maden, jeoloji ve cevher hazrlama mühendislii bölüm bakanlar katld.

Saraç, Yeni YÖK olarak üniversite sanayi i birlii kapsamnda sanayinin ihtiyaç duyduu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinlii yüksek insanlarn yetitirilmesi ve istihdam odakl politikalarn oluturulmas hususunda sektör temsilcileri ile sürekli temas halinde olduklarn anlatt.

Madencilik sektörünün ülkenin iktisadi kalknmas ve uluslararas rekabet gücünün artrlmasnda öncü sektörler arasnda yer aldna dikkati çeken Saraç, beceri nitelii yüksek mühendisler kazandrmak amacyla madencilik sektörünün temsilcileriyle bir arada olduklarn söyledi.

Maden mühendislii, jeoloji mühendislii ve cevher hazrlama mühendislii programlarna ilikin saysal verileri aktaran Saraç, 14 maden mühendislii programnda 4 bin 198 örenci ve 380 öretim eleman, 10 jeoloji mühendislii programnda 5 bin 311 örenci ve 653 öretim eleman, bir üniversitedeki cevher hazrlama mühendislii programnda ise 299 örenci ve 20 öretim elemannn bulunduunu kaydetti.

lk kez geçen yl tekstil sektörü temsilcileriyle yaplan protokolün, baarl sonuçlar verdiini aktaran Saraç, bu alanda ikinci protokolün ise madencilik sektörü ile yaplacan belirtti.

Protokolle baarl örencilerin maden sektörüne çekilmesi, staj ve i yeri eitimi uygulamalarnn artrlmasnn ve mezuniyetleri sonrasnda istihdam edilmesinin amaçlandn vurgulayan Saraç, unlar kaydetti:

birliimiz neticesinde, üniversite snavnda ilk 50 bine giren ve ilk 5 tercihinde bu bölümlerden en az birini tercih eden ve yerleen örencilere, aylk net asgari ücret tutar kadar, 50 bin ile 65 bin arasnda olanlara net asgari ücret tutarnn yars kadar, 65 bin ile 80 bin arasnda olanlara ise net asgari ücret tutarnn üçte biri kadar MB tarafndan karlksz burs verilecek. 2020-2021 eitim öretim döneminden itibaren verilmeye balanacak burs miktar, Türkiye hracatçlar Meclisi Maden Sektör Kurulunun kararlar dorultusunda her yln banda güncellenecek. Dier kurum ve kurululardan da burs alnmas bu eitim bursunun alnmasna engel tekil etmeyecek.

BAARIYLA MEZUN OLAN ÖRENCLERN STHDAMINA DA YARDIMCI OLUNACAK

YÖK ve MB arasndaki i birlii kapsamnda, bu programlardan baaryla mezun olacak örencilerin istihdamna yönelik hususlarn da yer aldn ifade eden Saraç, MB tarafndan maden, jeoloji veya cevher hazrlama mühendislii programlarn baaryla tamamlayan ve eitim bursu alan örencilere madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda i verilmesine yardmc olunacak. dedi.

DNçERDEN YÖKE TEEKKÜR

MB Yönetim Kurulu Bakan Aydn Dinçer ise Protokolle, bu neslin önüne son derece güçlü bir kap açtmz gibi sektörümüzü de onlarn varlyla daha parlak bir hale getirmenin altyapsn oluturuyoruz. dedi.

Dinçer, destekleri ve imza törenine katlmlar dolaysyla Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varanka, Yeni YÖK misyonu çerçevesince üniversite sanayi i birliine büyük önem vererek ülkedeki maden sektörünün geleceine katks olacak protokole imza atlmasn salayan YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç ve ilgili YÖK üyelerine, toplantlara katlm salayarak katk veren üniversitelerin maden, jeoloji ve cevher hazrlama mühendislii bölüm bakanlarna teekkür etti.

Ana Sayfaya Git