HABER MERKEZ
çevre eitimi ve iklim deiiklii dersi; insan ve doa, döngüsel doa, çevre sorunlar, küresel iklim deiiklii, iklim deiiklii ve Türkiye, sürdürülebilir kalknma ve çevre dostu teknolojiler olmak üzere 6 üniteden olutu.
çevre eitimi ve iklim deiiklii dersi sadece snf ortamnda yürütülmeyecek, yakn çevresindeki okul d örenme ortamlarna yaplacak gezi ve gözlemlerle örencinin hem yaad çevrenin farkna varmas hem de çevre sorunlarn yakndan görmesi salanacak.
Öretmenler; kefetme, sorgulama, argüman oluturma, farkndalk gelitirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde örencilere rehberlik edecek.
Dersin kazanmlarnn ele alnmas srasnda konuya uygun ikilemler oluturulacak, örnek olaylar üzerinden yerel ve küresel çevre sorunlarna ve iklim deiikliinin sonuçlarna deinilecek.
Örencilerin hem kendisini hem de çevresindeki bütün canl ve cansz varlklarla olan etkileimini esas alan bu derste, çevreyi korumaktan haz duymalar, afet gibi çevre sorunlarnda yaanlanlara kar duyarllk göstermeleri, çevresindekilere yardm etme konusunda istekli olmalar gibi duyusal kazanmlar edinmeleri de beklenecek.
Derslerde, atklarn varl ilenecek
Derslerde, örencilerin günlük hayattaki üretim ve tüketim arasndaki dengenin önemini fark etmelerine yönelik konular ilenecek. Bu kapsamda, yaam döngüsü analizi kavram açklanacak ve seçilecek tüketim maddelerinin yaam döngüsü analizleri yaplacak. Günlük hayatta kullanlan kt, plastik poet, bilgisayar ve kot pantolon gibi ürünlerin üretim aamalarnda kullanlan doal kaynaklar ile üretim sonucunda ortaya çkan atklarn varl vurgulanacak.
Küresel iklim deiiklii, sera gazlar, küresel snma, asit yamurlar, ozon tabakasnn incelmesi, afetler gibi konular da dersin konular arasnda olacak. Bu kapsamda sera gazlarnn art, fosil yakt kullanm, ormanszlama, ar gübre kullanm, endüstriyel amaçl yetitirilen hayvanlarn dklar, anz yangnlar, atklarn gömülmesi veya yaklmas, volkanik patlamalar, süpersonik uçaklar, ar buharlama, egzoz duman, spreyler, klima gazlar, strafor, yangn söndürücüler gibi konular, örnek gösterilecek.
çevre eitimi ve iklim deiiklii dersinin müfredatnda, biyoçeitliliin azalmas, buzullarn erimesi ve deniz seviyesinde yükselme, ky ekosisteminin deimesi, göllerin kurumas, sucul ortamlarn kimyasal yapsnn deimesi, temiz su kaynaklarnn azalmas, hayvanlarn göç ve üreme zamanlarnn deimesi gibi sorunlar örnek olaylar üzerinden anlatlacak. Küresel iklim deiikliinin dorudan ya da dolayl olarak neden olduu afetlerin etkileriyle birlikte açklanaca derste sel, takn, heyelan, yangn, ormanszlama, kuraklk, ky erozyonu, çölleme, kasrga, hortum, küresel açlk, salgn hastalklar gibi afetler de ilenecek.
Bakanlk, geçen yl ubat ayndan itibaren Marmara Denizinde görülen müsilaj (deniz salyas) oluumunu da bu dersin müfredat kapsamna ald.
Türkiyede iklim deiiklii, ulusal ve uluslararas çalmalar, toplumsal farkndalk konularna da yer verilecek derste, iklim deiikliinin Türkiyedeki tarm ve hayvanclk faaliyetleri, biyoçeitlilik, turizm ve ekonomi gibi alanlar üzerindeki etkileri tartlacak.
klim deiiklii ile mücadeleye yönelik ulusal ve uluslararas çalmalara yer verilecek derste, küresel iklim deiiklii ile mücadeleye yönelik Paris klim Anlamas gibi uluslararas anlamalar ilenecek.
Örenciler, atklardan ileri dönüüm ürünü tasarlayacak
Örenciler, iklim deiikliinin Türkiyedeki etkilerini azaltmaya yönelik toplumsal farkndalk oluturacak projeler tasarlayacak. çevre okuryazarl, su okuryazarl, tarm okuryazarl, gda okuryazarl, finansal okuryazarlk kavramlarna deinilecek derste sfr atk projesi ve atk deerlendirme ile ilgili yaplan projelere yer verilecek.
Örenciler, atk malzemelerden yararlanarak bir ileri dönüüm ürünü tasarlayacaklar ve sürdürülebilirlii destekleyen sakin ehirler, ekolojik köyler, sürdürülebilir okul gibi kavramlar örenecekler.
çevre eitimi ve iklim deiiklii dersi ile ayrca örencilerin çevreyle ilgili kariyer bilinci oluturmalar ve ilgili meslek alanlarn tanmalar da salanacak.