Milli Eitim Bakanlnca (MEB), ilkokul, ortaokul ve lise çandaki örencilerin akademik baarlarnn yannda bilim, sanat, kültür, spor ve toplum hizmeti gibi balklarda yaptklar her türlü sosyal etkinlikler, e-okul sistemindeki yeni modülde kayt altna alnmaya baland. Milli Eitim Bakanl, illere gönderdii resmi yaz ile geçen yllarda baz illerde pilot uygulamasn yapt e-okuldaki sosyal etkinlikler modülünün artk 81 ildeki tüm ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan örencileri kapsadn duyurdu.
Genelge ile Sosyal Etkinlik Modülü Uygulama Klavuzu paylalarak tüm ilkokul ve ortaokullarda uygulamann balatlmas ve e-okula veri girilerinin yaplmas istendi. Buna göre, öretmenler, klavuzda belirtilen usul ve esaslar dorultusunda e-okul yönetim bilgi sistemindeki Sosyal Etkinlik Modülünde kaytlar tutmaya balayacak. Örencilerin sosyal etkinlikleri, bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ve toplum hizmeti olmak üzere be ana balkta deerlendirilecek. Kaytlar, e-okul sisteminin dnda karne ile birlikte sosyal etkinlik belgesi olarak da örenciye verilecek. Sosyal etkinlik yapan örenciler modüle, Sosyal etkinlie katlanlar, Ürün ortaya koyanlar, Performans gösterenler ve Derece alanlar eklinde 4 ana kategoride ilenecek.
Örenciye rehberlik edecek
Bu kapsamda e-okul sisteminde örencilerin tüm akademik notlar ile karnelerinin yan sra artk sosyal etkinlikleri de saklanacak. e-okul sisteminde tutulan bu kaytlarn, örencinin bir üst eitim kurumuna yerleirken rehberlik hizmetlerine kaynaklk etmesi hedefleniyor. Okul idaresi ve öretmenler, okula gelen bir örencinin sporla ya da sanatla ilgilenip ilgilenmediini sisteme bakarak görebilecek.
Örnein, bir beden eitimi öretmeni, sporcu örencileri önceden tespit ederek, okul yaamnda da bu örencilerin derinlemesine çalma yürütmesine olanak salayabilecek. Böylece örencilerin akademik baarsnn yannda sosyal baarlar da ön plana çkarlacak. Artk bir örenci, sadece ders notlarna göre deil, yapt sosyal faaliyetlere göre de deerlendirilecek.
Örencilere verilecek sosyal etkinlik belgelerinde, örencilerin eitim öretim yl boyunca okulda, ilçede, ilde, bölgede, ulusal veya uluslararas düzeyde katldklar yarmalar, etkinlikler, tasarladklar ürünler ayrntl döküm halinde yer alacak. Böylece ilkokul ve ortaokul örencilerinin yaptklar tüm sosyal etkinlikler e-okuldaki resmi kaytlardan takip edilebilecek.
Sosyal etkinlikler neler olacak?
Örencilerin gerçekletirdii sosyal etkinliklerin e-okul sistemine ilenmesi için 3 ayr kategori belirlendi. Buna göre, örencilerin sosyal etkinlik belgelerine Okul etkinlikleri, Merkezi etkinlikler ve Okul d bireysel etkinlikler eklinde veri girii yaplacak. Okul etkinlikleri, en az bir danman öretmen rehberliinde oluturulan örenci kulüplerindeki faaliyetlerden oluacak. Bu etkinlikler, örenci kulüpleri tarafndan önceden planlanm sosyal etkinlikler ve toplum hizmeti çalmalarn kapsayacak.
Merkezi etkinlikler
Merkezi etkinlikler ise MEB merkez ve tara tekilatnca düzenlenen bir projeye ya da dier kurum ve kurularla imzalanan bir i birlii protokolüne, izne bal yaplmas istenen etkinliklerden oluacak.
Bu kapsamdaki etkinlikler, MEB merkez ve tara tekilatnn ilgili birimi tarafndan Sosyal Etkinlik Modülüne önceden ilenecek. lgili ders öretmeni, etkinlik bitiminde örencilerin bilgilerini modüle ileyecek.
Okul d bireysel etkinlikler
Örencilerin, MEB tarafndan uygun görülen ve belirlenen kurum ve kurulularda, velisinin bilgisi dahilinde, kendi ilgi, istek ve yetenekleri dorultusunda okul dndaki merkezi veya mülki idare tarafndan onaylanm etkinlikleri de e-okul modülüne ilenecek. Okul d bireysel etkinlikler, Milli Eitim, Gençlik ve Spor, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Aile ve Sosyal Politikalar ile Kültür ve Turizm bakanlklarna bal kurum ve kurulular, üniversiteler, belediyeler ile dier resmi kurum ve kurulularca düzenlenenlerden oluacak. Bakanlk, bilimsel etkinlikleri bilim olimpiyatlar, bilim enlikleri, bilim fuarlar, bilimsel proje yarmalar, patent sahibi olma, faydal model sahibi olma, bilimsel toplantlar, bilimsel aratrma yarmalar ve zeka oyunlarna katlm olarak belirledi.
Kültürel etkinlik kategorileri
Kültürel etkinlik kategorileri ise müze, ören yeri, tarihi mekan, sanat galerisi, doa gezileri ile mesleki alanlara yönelik tantm gezileri, sözlü gelenekler ve anlatmlar, gösteri sanatlar, toplumsal uygulamalar ritüeller ve ölenler, doa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, el sanatlar gelenei, mesleki alanlar olacak.
Sanatsal etkinlik kategorileri
MEBin belirledii sanatsal etkinlik kategorileri arasnda resim, grafik sanatlar, geleneksel Türk sanatlar, özgün bask resmi, heykel, seramik, rölyef, çini, origami, maket, mask, an (solo), koro, üflemeli çalglar, mzrapl/tezeneli çalglar, vurmal çalglar, yayl çalglar, tulu çalglar, orkestra, iir(sözlü anlatm), münazara, sunuculuk, konferans/panel /forum, mülakat/röportaj, iir (yazl anlatm), hikaye/tiyatro metni /roman, deneme /makale/fkra, fabl/masal, mektup/günlük/an, biyografi/otobiyografi, sohbet/eletiri/gezi yazs, tiyatro, bale, opera, drama, dans, sinema, yabanc dil etkinlikleri ve mekan sanatlar yer alyor.
Sportif etkinlik kategorileri
Klavuzda, örencinin okulda veya okul dnda, belirlenmi kurallara göre bireysel veya takm halinde yapt, fiziksel ve zihinsel etkinlikler ile spor yarmalar ve sportif eitim çalmalarnn kategorileri de belirlendi. Toplum hizmeti çalmalar balnda ise örencilerin gönüllü olarak yürüttüü toplum hizmeti çalmalar da kayt altna alnacak.