Milli Eitim Bakanlnca (MEB), sektörün beklentilerinin karlanmas ve istihdam potansiyelinin artrlmas için 4 ilde zihinsel engellilere yönelik balatlan i ve meslek danmanl uygulamasnn ilk sonuçlar alnd. Bu kapsamda, 50ye yakn hafif zihinsel engelli, mezuniyetlerinin ardndan çeitli sektörlerde istihdam olanana kavutu.
MEB Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Bakanlk olarak özel eitim ihtiyac olan bireylerin mesleki geliim süreçlerini güçlendirmek, mezuniyet sonras istihdam imkanlarn artrmak, i ve meslee yönelik beceriler kazandrmak amacyla çalma yürüttüklerini ifade etti.
Özel eitim mesleki eitim merkezlerinde eitim gören hafif düzeyde zihinsel yetersizlii bulunan örencilerin aktif i gücü piyasas programlarna yönlendirmek için çeitli kamu kurulularyla i birlii yapldn bildiren Güngör, bu kapsamda, örencilerin i yerlerinde beceri eitimi alarak hem mesleki becerilerini gelitirmeleri hem de sosyal hayat içerisindeki varlklarn sürdürmeleri için özel eitim mesleki eitim merkezlerinde i ve meslek danmanl uygulamasnn balatldn belirtti.
- 4 ilde yürütülen çalmann ilk sonuçlar
Güngör, öncelikle zmir, Konya, Bursa ve Kocaeli illerinde balatlan uygulama ile örencilere en uygun istihdam alanlarnn belirlendiini, i verenlere yönelik ziyaretler gerçekletirildiini, örencilerin yeterlilikleri ve yetenekleri konusunda i verenlere yönelik bilgilendirme çalmalarnn yapldn kaydetti.
çalmalarn, henüz balangç aamasnda olmasna ramen imdiden 50ye yakn mezun örencinin, çeitli kamu kurulular ile tekstil, yiyecek içecek, matbaa gibi sektörlerde istihdam olanana kavutuunu aktaran Güngör, unlar kaydetti:
Bakanlmzn bu çalmas, i gücü piyasasndaki farkndal artrmak için kariyer günleri düzenlenmesi, düzenli i yeri ziyaretlerinin yaplmas, örencilere yönelik iba eitimleri verilmesi gibi bir dizi çalmayla sürdürülecek. Uygulamann Türkiyedeki 68 ilde bulunan 146 özel eitim mesleki eitim merkezinde sürdürülmesi planlanyor.