Milli Eitim Bakanlnca (MEB) kamuoyunun görüüne sunulan ilkokul ve ortaokul fen bilimleri müfredat taslanda, reform niteliinde uygulamalar yer ald. Buna göre örenciler, derslere 4. snftan itibaren eklenen fen ve mühendislik uygulamalar ünitesi kapsamnda, bilimsel yenilikçi ürün tasarlayacak ve bunu yl sonunda okulda düzenlenecek bilim enliinde tantacak.
Kamuoyuna açklanan yeni ilkokul ile ortaokul fen bilimleri müfredatndan ve eitim uzmanlarnn görülerinden derlenen bilgilere göre, ilkokullarda 3. snftan itibaren okutulan fen bilimleri dersi öretim programnda reform niteliinde deiiklikler yapld.
MEB Temel Eitim Genel Müdürlüünce hazrlanan yeni müfredat taslanda, fen bilimleri dersinin öretim programnda, fen okuryazar olarak giriimci ruha sahip yaam boyu örenen bireyler yetitirmek hedefi konuldu.
Bu kapsamda programda, örencilerin faydal ürünler gelitirebilmesi için faydaclk felsefesinin benimsenmesi dikkati çekti.
Fen okuryazarlarnn, aratran, sorgulayan, mantksal muhakemeyle karar veren, yaratc düünen, problem çözebilen, öz güveni olan, i birliine açk, kendini ifade edebilen, giriimci, sürdürülebilir kalknma bilinciyle yaam boyu örenen bireyler olduuna iaret edilen programda, bununla birlikte, fen bilimlerine ilikin bilgi, beceri, olumlu tutuma, ahlaki ve milli deerlere, fen bilimlerinin, mühendislik, teknoloji, toplum ve çevreyle ilikisine yönelik anlaya ve psikomotor becerilere sahip bireylerin yetitirilmesi beklentisi yanstld.
Ayrca fen bilimleriyle dier disiplinleri bütünletirerek, teorik bilgilerini ve becerilerini uygulama ile ürüne dönütürme sürecini yönetebilen bireylerin yetimesi hedeflendi.
Bu bak açsyla yetien bireylerin, astronomi, biyoloji, fizik, kimya ve yer bilimleri alanna ilikin temel bilgilere, doal çevrenin kefedilmesine ve uyum içinde yaanmasna yönelik becerilere sahip olmas gerektiinin alt çizildi.
- Üniteler sralamas deitirildi
Yeni müfredat taslanda, ilkokul 3. snflardan itibaren okutulan fen bilimleri derslerindeki ünite konularnn sralamas deitirildi. Örenciler, fen bilimleri derslerine ilk kez 3. snflarda biyolojiyle balayp fizik, kimya ve astronomiyle devam ederken, yeni müfredat taslanda bu farkl hale getirildi.
Yeni müfredatta, örencilerin fen bilimleri derslerine ilk olarak astronomiyle (evren ve dünya) balamas, daha sonra biyoloji, fizik ve kimya gibi dersler almas planland.
Eitim uzmanlar, bu sralamann deitirilmesinin örencilerin, fen bilimlerinde yer alan konulara daha iyi adaptasyon salanmas ve bilimi daha çok sevmeleri için çok olumlu sonuçlar douracan belirterek, karar radikal bir deiim olarak yorumlad.
Yeni taslaa göre, örenciler 3. snfta ilk kez fen bilimlerine baladklarnda, Dünyann ekli, katmanlar ve yaps, Dünyann ekliyle ilgili model hazrlama gibi konularn bulunduu astronomi derslerini görüp, daha sonra biyoloji konularna geçi yapacak.
- Fen ve mühendislik uygulamalar müfredata girdi
Önemli deiikliklerden biri de tüm eitim kademelerinde okutulan fen bilimleri dersine, 4. snftan itibaren fen ve mühendislik uygulamalar ad altnda bilim uygulamalarn kapsayan yeni konunun eklenmesi oldu.
lk kez fen bilimleri dersine eklenen bu ünite konusunun önemine iaret eden uzmanlar, u deerlendirmelerde bulundu:
Bu ünitenin konulmas aslnda science, technology, engineering, mathematics kelimelerinin ba harflerinin ksaltmasndan oluan STEM yaklamnn, 4. snftan 8. snfa kadar müfredata girmesi anlamn tayor. Müfredata eklenen fen ve mühendislik uygulamalar ünitesinde ise mühendislik ve tasarm becerilerinin yannda giriimcilik ruhuna sahip bireyler yetitirmek hedeflenmektedir. Bu alan, fen bilimlerinin matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünletirilmesi salanarak, problemlere disiplinler aras bak açsyla, örencileri bulu ve inovasyon yapabilme seviyesine ulatrarak, edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak ürün oluturmalarn ve bu ürünlere nasl katma deer kazandrlabilecekleri konusunda stratejileri gelitirmelerini amaçlamaktadr.
Buna göre, yeni müfredatta örenciler fen ve mühendislik uygulamalar dersinde bilim uygulamalar yapacak. Örenciler, bu uygulamal derste, günlük hayattan bir problemi tanmlayacak, problemi malzeme, zaman ve maliyet kriterleri kapsamnda ele alacak, muhtemel çözümler üretecek ve bunlar karlatrarak kriterler kapsamnda uygun olan seçecek.
Son olarak da örenciler, gelitirdikleri ürünü tasarlayacak ve sunacak. Ürünün tantm bilim enlii ortamnda yaplacak.
Örencilerden, ürün gelitirme aamasnda deneme yapmalar, bunun sonucunda elde ettikleri nitel ve nicel verileri, gözlemleri kaydetmeleri ve grafik okuma veya oluturma becerileriyle deerlendirmeleri beklenecek.
- Bilimsel ürün pazarlama stratejileri 6. snfta
Örenciler, 6. snftan itibaren ise gelitirdikleri bilimsel ürünleri pazarlamak için stratejiler oluturacak, tantm için gazete, internet veya televizyon reklam tasarlayacak, böylece yenilikçilik ve giriimcilik eitimine de balangç yapacak.
Yeni müfredata göre, öretmenlerin rolü, örencilere fen, teknoloji, mühendislik ve matematiin bütünletirilmesi için rehberlik ederek, onlar üst düzey düünme, ürün gelitirme, bulu ve inovasyon yapabilme seviyesine ulatrmak olarak açkland.
Türkiyenin bilimsel aratrma ve inovasyon kapasitesini artrmas, dier ülkelerle rekabet edebilmesi için fen ve mühendislik uygulamas kapsamnda genç yata örencilerin bulu yapma, bunlara katma deer kazandrabilme cesaret ve yetkinliine sahip olmas açsndan bu programn önem tadn vurgulayan uzmanlar, Bundan dolay bu program, sadece örencileri icat etmeye yöneltmeyecek, ayn zamanda bir inovasyon ekosistemi de oluturacak doaya sahip görünüyor. ifadelerini kulland.