Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, konuya ilişkin çalışmaların 9 yıl önce başladığını belirtti. Öğrencilerin il ve ilçelerde okul meclisleri kanalıyla seçilerek 23 Nisan’da Ankara’ya geldiklerini ve dileklerini ifade ettiklerini hatırlatan Karip, ’’Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi’’nin oradaki sürecin resmileştirilmiş hali olduğunu vurguladı.
Demokrasi kültürünü geliştirmek
Proje kapsamında çalışma grupları oluşturduklarına değinen Karip, şöyle devam etti:
’’Mevzuat tarama çalışma grubu, yürürlükteki eğitim mevzuatını demokratik vatandaşlık ve insan hakları açısından inceliyor. Güncel ya da çok eskide kalmış olsa da yürürlükte olan mevzuatlarla ilgili tarama yaparak, bunları imza atılan uluslararası sözleşmelerle örtüştürmeye çalışıyor. Bütün eğitim programlarının güçlendirilmesinden sorumlu olan program tarama çalışma grubu, bütün derslerin müfredatını tarıyor ve ders programlarında demokratik vatandaşlık ve insan hakları eğitimi konusuna ters ya da paralel neler olduğu ve bunların nasıl güçlendirilebileceği üzerinde çalışıyor. Program geliştirme çalıştırma grubu, ortaöğretimde seçmeli ders olarak okutulan demokratik vatandaşlık ve insan hakları eğitimi ders programı ve kitabının yeniden tasarlanması ve aday öğretmenlere uygulanan hazırlık programının yeniden düzenlenmesinden sorumlu. Kapasite geliştirme çalışma grubu konuya ilişkin MEB personelinin eğitiminden sorumlu. Avrupa ve diğer ülkelerde yayımlanan eğitim ve farkındalık yaratma materyallerini inceleyen materyal geliştirme çalışma grubu ise konuyla ilgili materyallerin pilot okullarda dağıtılması işlerini yürütüyor. ’’
-Veliler de bilinçlendirilecek-
Projenin nihai faydalanıcıları olan öğrenci, veliler ve okulun paydaşlarını bilinçlendirmeye yönelik materyaller de ürettiklerini ifade eden Karip, ’’Bir okul ortamında demokrasiyle ilgili bir ders verebilirsiniz ama değer kazandırmaya çalışıyorsanız demokrasinin orada yaşanması lazım. Bu da çocukların ve tüm paydaşların okuldaki süreçlere katılımını ve özellikle karar süreçlerinde yer almalarını gerektirir. Bunu yapabilmek için öncelikle farkındalıklarını geliştirmemiz gerek’’ dedi.
Belirlenen özel bir konuyla ilgili her hafta etkinlik dokümanları hazırlanarak, 10 ildeki pilot okullara gönderildiğini anlatan Emin Karip, öğrencilerden bu etkinliklere önerilerle katkı sağlamasını istedi.
İzleme değerlendirme grup başkanlığının projenin uygulandığı pilot okulları haber vermeden ziyaret ettiğini, çeşitli ölçümlemeler yaptığını belirten Karip, sonuçlara göre alanların revize edileceğini söyledi.
Karip, ’’Heyecan yaratmayan çalışmalar düzeltilecek. Bir yıl sonunda elde ettiklerimizin sonunda bazı revizyonlar yapılması gerektiğini görürsek öğrenci programı da pilot uygulandığı için o revizyonu yapma fırsatını bulacağız’’ diye konuştu.
Emin Karip, bütçesi 9,1 milyon avro olan ve 1 Haziran 2011’de başlayan projenin, 36 ay süreceğini sözlerine ekledi.