Milli Eitim Bakanlnca (MEB), ilkokullarda ihtiyac olan örencilere matematik ve Türkçe derslerinde destek eitim programlarnn düzenlenmesi için 12 ilde pilot uygulama balatld.
MEB Temel Eitim Genel Müdürü Cem Gençolu, her örenci için kaliteli ve eriilebilir eitim hizmetinin salanmasnn Bakanln öncelikli hedefleri arasnda yer aldn ifade etti.
Üst politika belgelerinde eitime eriimde önemli ilerlemeler kaydedildiinin belirtildiine iaret eden Gençolu, bu belgelerde risk oluturabilecek durumlarn analiz edilerek, gerekli tedbirlerin alnmas ihtiyacna vurgu yapldn hatrlatt.
Gençolu, bu kapsamda ilkokullarn 3üncü ve 4üncü snflarna devam eden, çeitli nedenlerle okuma, yazma, okuduunu anlama becerileri ve doal saylar, doal saylarla dört ilem örenme alanlarnda yeterli kazanmlara ulaamayan örenciler için lkokullarda Yetitirme Programnn (YEP) hazrlandn bildirdi.
Pilot uygulamann 12 ilde ikinci yaryl dönemi itibaryla balatldn belirten Gençolu, bu illerin Ar, Ankara, Bingöl, Edirne, Hatay, stanbul, Konya, Mardin, Ordu, Siirt, Sivas, anlurfa olarak belirlendiini aktard.
- Örencilere psikososyal açdan da destek verilecek
Gençolu, programn örencilerin akademik baarsnn artrlmasn, temel becerilerin kazandrlmasn, erken tespit ve müdahale aamalarn içerdiine dikkati çekerek, u bilgileri verdi:
YEP, örenci belirleme süreci, esnek program önerisi, modüler ve sarmal öretim materyalleri, okuma becerileri ile matematik okuryazarl alanlarnda ülkemize milli bir model sunmaktadr. Program, ilkokullarn 3üncü ve 4üncü snflarna devam eden, önceki eitim ve öretim yllar içinde Türkçe ve matematik dersi programlarndaki örenme alanlarnda yer alan ve belirlenmi kazanmlar yeterli düzeyde edinemeyen örencilerin bu kazanmlara ulamalarn salamak amacyla gelitirilen bir programdr. Bu programla, akademik baarlarna engel olan temel beceri eksikliklerini giderecek etkinliklerle örenme yaantlarn planlamann yan sra psikososyal açdan desteklenmesi de amaçlanmaktadr.
Gençolu, YEPin batl ülkelerde birçok örnei olan bir telafi destek mekanizmas olduunu vurgulayarak, Bir nevi sistemin kendisini kontrol edip her örencinin baarsn daha üst seviyeye çekme çabas da diyebiliriz. Program için öncelikle Türkçe ve matematik derslerini seçtik. çünkü bu dersler telafi edildiinde örenci dier dersleri rahatlkla toparlayabiliyor. Asl amaç geride kalmlk hissi ve baaramayacak olma korkusunu yenmek. Bu sayede inanyoruz ki tüm örencilerimiz temel eitim seviyesinde hedeflenen noktaya ularlar. dedi.
Program kapsamnda, YEP Uygulama Klavuzu, Türkçe ve Matematik Örenci ve Öretmen Kitaplar, Türkçe ve Matematik çalma Sayfalarn kapsayan dokümanlar hazrlandn anlatan Gençolu, bu dokümanlarn Temel Eitim Genel Müdürlüünün internet sayfasnda (tegm.meb.gov.tr) yaynlandn belirtti.
- Öretmenlere bir sistem dayatmas yaplmayacak
YEP ile öretmenlere bir sistem dayatmasnn yaplmayacan ifade eden Gençolu, çalan ve uygulanabilir salkl bir telafi mekanizmas kurmak istediklerini söyledi.
Programn uygulanmasnda eitim ve yönetimle ilgili dikkate alnacak birtakm ilkeler belirlendiini aktaran Gençolu, bu ilkeleri öyle sralad:
Destee ihtiyac olduu deerlendirme araçlar ile belirlenen tüm örenciler programdan yararlanacak. Örencilerin Türkçe dersi temel becerileri ile matematik dersi örenme alanlarndaki eksiklikleri giderilecek. Programa katlan örencilere psikososyal alanda da destek olunacak. Örencilerin ayrma ve yetersizlik hissine kaplmasnn önlenmesine yönelik çalmalar yaplacak. Örencinin Türkçe ve matematik dersi örenme alanlarndaki ihtiyaç duyduu kazanmlarn programa alnmas, belirlenen eksikliklerin giderilmesi ve beklenen örenme seviyesine ulalmas için gerekli destek salanacak. YEPe ihtiyaç duyan örenciler için bulunduu okullarda yetitirme program uygulanacak. Örencilerin belirlenen alanlardaki kazanmlar edininceye kadar YEPe devamlar salanacak.
Yetitirme programna devam eden örenci velilerinden ücret alnmayacan bildiren Gençolu, programn haftada en az 2, en fazla 10 saat uygulanacan, programn örencilerin kendi snf öretmenlerince verileceini dile getirdi,
Bakanlkça programa alnacak örencilerin genel müdürlüün gelitirdii YEP Örenci Belirleme Arac uygulanarak tespit edileceini anlatan Gençolu, programlarn 2 ila 10 örenci arasnda uygulanacan belirtti.
Genel Müdür Gençolu, YEPin, 12 ilde yaplan pilot uygulama sürecinden sonra tüm detaylarnn yeniden deerlendirileceini ve 2018-2019 eitim öretim döneminde ülke genelindeki tüm ilkokullara yaygnlatrlmasnn planlandn sözlerine ekledi.