Psikolog Leyla Arslan Özcanl, örenme güçlüü olan çocuklarda okuma yazma ve baz eyleri örenmede güçlük yaandn belirterek Örenme güçlüü beynin baz fonksiyonlarndaki aksamay gösterir ama bir hastalk deildir. Özel ve farkl bir durum olarak deerlendirilmesi gerekir diye konutu.
Yava okur, geç örenir!
Örenme güçlüü olan çocuklarn baarsz gibi göründüünü ifade eden Leyla Arslan Özcanl, Bu özel bir durum ve çocuun eline olmayan bir durumdur. Beynin baz bölgelerinde aktivasyon eksiklii olduu için çocuu suçlamamak gerekir. Örenme güçlüü olan çocuk çok yava okur ve çok geç örenir. Aslnda bu bir zek sorunu deildir, bir hastalk da deildir, farkllktr dedi.
Baz rakam ve harfleri ters yazarlar
Bu sorunun almas için ailelerin çocukla beraber belli bir eitim almas gerektiini kaydeden Leyla Arslan Özcanl, sorunla ilgili baz belirtilere dikkat çekerek çocuunda örenme güçlüü olduunu fark eden ailenin ilk ii, çocuu olduu gibi kabul edip çocuuyla beraber eitim almak olmal. çocuuna uygun egzersizi yaptrmal, örnein 1. snfta geç okumaya geçmi bir çocuk için 10ar dakikalk okuma seanslar yapabilir ve çocuk da bunu taklit edebilir. çocuk yazmas çok zorlanmamal, buradaki egzersizler yava yava yaptrlmal. çocuklar baz harfleri yanl çizer, mesela B ve Dyi kartrr. 1, 3 ve 7yi ters yapar. Bunlar tipik belirtirdir. Özellikle okuma srasnda atlamalar yaparlar, veyi ev diye, çoku koç diye okurlar. Bu ekildeki atlamalar ilkokul birinci snfta düzeltilmediyse çocuk gelecek yllarda akademik baarda zorluklar yaayabilir. Kimi zaman lise son snfa kadar gelmi çocuklarda bunu düzeltmeye çalyoruz diye konutu.
Zamannda müdahale önemli
Ailenin örenme güçlüü sorununu dikkate ald zaman 8 aylk tedavi ile bu ikyetin sona erdirilebildiini ifade eden Leyla Arslan Özcanl, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu:
Ancak aile bu sorunu fark etmesine ramen ciddiye almazsa sorunun çözümü için harekete geçmezse çocuk hayatnn bir aamasnda okumaktan kaçmak gibi dersin bana oturmak istememe gibi kaçma davranlar ve davran bozukluklar gösteriyor. Bu davranlar engellemek için çocuu anlayla karlayp, gerekli yardm almasn salamak lazm. Bazen ders çalma konusunda anne-baba ihtilafa düüyorlar, aralarndaki iliki bozuluyor. Bu ve benzer olaylarn önüne geçebilmek amacyla çocuun ders çalmasn salamak için araya gölge öretmen, yardmc abla koyabilirler ya da bu ii teknik olarak öreten bir kurumdan destek alabilirler. Ailelere burada düen görev, çocuklarnn farkl olan özelliklerini bulup, iyi taraflarn öne çkarmak olmaldr. çünkü bu çocuklar zihinsel engelli olmadklar için birçok ii baarl ekilde yapabilirler. Einstein ve Van Goghun örenme güçlüü çektii söylenir, örenme güçlüü müdahale edildii takdirde düzeltilebilir.
Önce beyinle ilgili detayl inceleme yaplyor
NPSTANBUL Beyin Hastanesinde örenme güçlüüne ilikin çalmalar yaptklarn belirten Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan Özcanl, Hastanemizde önce beyinle ilgili detayl bir inceleme yapyoruz. çounlukla ilaç kullanlmyor. laç eer çocukta örenme güçlüüne elik eden kayg, depresyon gibi hastalklar varsa veriliyor. Bunun dnda psikoeitimle tedavi ediyoruz yani beyin programlarmz var, bunlarla çalyoruz. Ayrca öretmen ve aile ile ibirlii yapyoruz. Okulun programn takip ediyoruz, biz de birlikte çalyoruz ve örenme kolaylklarn konuuyoruz diye konutu.