Öğretmen anne evladı için geldi

Otizmli çocuğu için bin kilometre yol kat edip Diyarbakır’a geldi.

Haberler 20.12.2021 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-7 yandaki otizmli çocuu için uygun bir eitim yeri bulamayan 18 yllk ngilizce öretmeni Filiz Aksoy, ABA teknii ile eitim verilen merkez için bin kilometre yol kat ederek Diyarbakra geldi.

Amasyann Merzifon ilçesinde yaayan 18 yllk ngilizce öretmeni Filiz Aksoy, atipik otizm tehisi konulan 7 yandaki olu Alpere uygun bir eitim yeri bulamad. Yllarca birçok klinikte eitim gören olu için araylara giren Aksoy, ABA teknii ile eitim verildiini örenince Diyarbakra tayin istedi. 5 ay önce geldii Diyarbakrda ABA Klinikte balanan eitimin meyvesini alan Aksoy, çocuunun geliiminden memnun kaldn ifade etti.

BNLERCE KLOMETRE UZAKLIKTAN

Hiç otizmli ya da engelli bir örencisi olmadn belirten Filiz Aksoy, kizlerim var, u an 7 yandalar. 17 aylkken bizim tayinimiz çkt ve tanmak durumunda kaldk. O dönem olum Alper küçük bir kaza geçirdi ve elini yakt. Sonrasnda 20 gün kadar kendi içine kapand, komut almay brakt, problemli tavrlar sergilemeye balad. O srada Adanadaydk ve hiçbir fikrimiz yoktu. nternetten bir doktor ismi aratrp gittim ve atipik otizm tehisi kondu. Bir ok yaadk, oku atlatmamz be gün kadar sürdü. Sonrasnda bir özel eitim öretmeni ve psikiyatristle yolumuza devam ettik. Orada 4 sene geçirdik, sonrasnda da dou hizmeti yapmak için Amasya Merzifona tayin istedik. Orada da bir özel eitim öretmeniyle eitime baladk. Daha sonra bir krele yolumuza devam ettik. Sonra aln çocuunuzu gidin gibi eyler yaadk. Ufak ufak sknt yaayacamz anladktan sonra çorum, Samsun, Amasyada özel alt snf aratrdk. Lakin atamada problem olduu ve özel eitim mezunu öretmen bulmakta problem yaadmz için iin ehli olmayan insanlara emanet etmek istemedim dedi.

Aksoy, Malatya ya da Diyarbakra gelmemiz lazmd. Malatyada düzgün bir okul ne yazk ki bulamadmz için Diyarbakrdaki ramlar aramaya baladk. Ramlardan bir tanesi ABAdan bahsetti. Kaç senedir bu iin içindeyiz, kaç tane özel eitim öretmeni deitirdik, herhangi bir özel eitim öretmeninden ABA sistemine dair en ufak bir kelime dahi duymadk. Sonra küçük bir aratrma yaptk, ABAnn etkinlii hakknda kafamzda durum netleti. Direkt buray aradm. Süleyman hocayla konutuk. Tayin isteyeceiz, oldukça ütopik bir karar alacaz ve sizin için bin küsur kilometre öteden geleceiz dedik, Buyurun gelin dedi. Süleyman Beyin kendi çalt okula çocuumuzu kaydettirdik. lk geldiimiz zaman bu çocuk hiç mi özel eitim almad gibi bir yorumla karlamtk. u an sral komutlar yapabilir durumda ve set üstüne set atlyor. çok ükür, iyiyiz ABAyla mutluyuz diye konutu.

EVLADININ ETM VE ÖRETM

Diyarbakrda 5 yandaki otizmli torunu için istedii düzeyde eitim merkezi bulamaynca 1 milyon lira yatrmla ABA otizm merkezi kuran Hacbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Bakan Ylmaz Elald, kurduu eitim merkezine binlerce kilometreden gelen velileri görünce gurur duyduunu kaydetti. Elald, Buray açmamzdaki neden bu özel insanlarmza bir nebze de olsa faydal olmak. Süreçte bugüne kadar gelmemizdeki güzellikleri oluturan Süleyman hoca ve ekibine ayrca teekkür ederim. Süleyman hocann bu becerisi Türkiyenin birçok ilinde ses getirdi diyebilirim. Birçok ilimizdeki bu tür okullarn bizden ABA tekniini ve derslerini almak istemesi tabii ki de insan gururlandrr, onurlandrr. Bin kilometreden srf bu okula gelip çocuuna özel ders almak için tayin yapan ailelerimiz var. Bugün de onlardan biriyle ufak da olsa bir soru cevap yaptk, çok mutlu oldular. Onlarn o mutluluu, memnuniyeti bizi ziyadesiyle zaten memnun eder. Amacmza ulam sayarz o zaman kendimizi, ama yine de olmaz, yetmez. Daha güzeli, daha iyisi ve en güzelini yapmak dileiyle Süleyman hocadan daha güzel eyler bekleyeceiz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git