Psikolog Duygu Barlas, okul deiikliinin çocuk üzerindeki etkilerini deerlendirdi.
Okulun, çocuun yaamdaki temel bilimlere ilikin bilgileri örendii, yaama dair temel beceriler kazand, sosyal becerilerini gelitirdii, snrlar, esneklikleri gördüü bir yaam alan olduunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, Okul sadece temel bilimlere ilikin bilgileri örendii bir yer deildir. O yüzden okul deiiklikleri yaplrken sadece eitim kalitesine deil, sosyal artlarna, örenci profiline, yaama dair beceri geliimini ne kadar önemsediklerine baklmas gerekmektedir dedi.
Okula gitmek istemeyebilir
Okul deiiklii ile beraber çocuklarn neredeyse günlerinin çounu geçirdikleri yaam alanlarn deitirdiklerine dikkat çeken Duygu Barlas, bu durumun baz uyum sorunlarn beraberinde getireceine dikkat çekti:
Arkadalar, öretmenleri, belirli düzene oturmu kurallar ve daha birçok eyi de deitirirler. Bu bakmdan okul deitiren çocuklarda, okul deiimi ile beraber, çeitli uyum sorunlar görülebilir. Yeni okula gitmek istememe, alama ataklar, bedensel ikyetler (mide bulants, karn ars vb.), uyku sorunlar (uykuya dalmakta güçlük, sürdürmekte güçlük, gece kbuslar), çocuksu davranlar, bakm verenden ayrlma güçlüü, yeni arkada ortamna uyum salayamamaya bal olarak daha üzgün, umutsuz ve zaman zaman öfkeli hissetme ihtimaller kapsamnda olan belirtilerdir. Bu saylanlar elbette ki bütün olaslklar göz önüne alnarak söylenmektedir. Özellikle çocuun rzas olmadan, keyfi bir ekilde okul deiiklii gerçekletiinde bu belirtilerin ortaya çkma ihtimali daha yüksektir.
çocuun görüü alnmal
Bu belirtilerin yan sra yeni okulun kural ve disiplin sistemine göre çocuun davranlarnda da deiimler görülebileceini kaydeden Barlas, Kurallar pek önemsemeyen bir okula geçi yapldnda çocuun kurallara uyma alkanl azalma gösterebilir, kar gelme davranlar hali hazrda var ise bunlar art gösterebilir. Aslnda, okul deitirmek bal bana anlam olmayan bir durumdur. Okul deitirmek, bu durumun ebeveynler tarafndan nasl yönetildii ile anlam kazanmaktadr. Eer öncesinde çocua bilgi verilmediyse, fikri sorulmadysa, keyfi bir deiim ise, hazrlk yaplmadysa, dönemin tam ortasnda bir anda gerçekletirildiyse bu iyi yönetilememi bir süreçtir. Yukarda bahsedilen belirtilerin ortaya çkmasna zemin hazrlayabilir uyarsnda bulundu.
Uzmanlarn görüüne de bavurulmal
Okul deiiminin keyfi yaplmamas gereken bir durum olduunu kaydeden Barlas, Eer mevcut okulda çocuun ciddi uyum sorunlar var ise, çocua yönelik herhangi bir istismar söz konusu ise, eitim kalitesi beklenen seviyenin altnda ise, çocuun becerilerini gelitirmesine olanak tanmayan bir okul ise okul deiiklii düünülebilir. Ani alnmamas gereken bir karardr. Bu karardan önce ebeveynlerin, çocuun, rehber öretmenlerin bir araya gelerek ve eer çocuun profesyonel destek ald birisi var ise onun da görüü alnarak okul deiikliinin avantajlar ve dezavantajlar listelenmelidir. Elbette tüm kararlarn kendine göre avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadr. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, okul deiiklii yapldnda avantajlarnn daha fazla olmasdr dedi.
Okul deiiklii dönem ortasnda yaplmamaldr
Hazrlk aamasnda çocuun mutlaka bilgilendirilmesi, okul deiiklii isteinin sebepleri yana uygun bir ekilde anlatlmas gerekmektedir diyen Duygu Barlas, Okul deiiklii mümkün ise dönemin ortasnda yaplmamaldr. Dönem balangçlarnn beklenmesi daha salkl olacaktr. Hazrlk aamasndan, yeni okula geçtikten sonrasna kadar çocuun duygular, düünceleri, arzu ve istekleri göz ard edilmemeli ve çocua kendisini, duygularn ifade etmesi için bir alan yaratlmaldr. Yeni okul ile beraber gelen zorluklar var ise, ilk olarak çocuu yarglamadan onu dinlemeli, eer zorluklar ba etmesini ayor ise profesyonel bir destek alnmaldr diye konutu.