Örencilerin okul kayglarn gidermek ve onlara okul ortamn sevdirmek, örenme ortamn, öretmenlerini ve arkadalarn tanmalarna yardmc olmak için uygulanan okula uyum haftasna günler kald. Milyonlarca örenci pazartesi günü ilk derslerine girecek. Okula ilk kez balayacak çocuklarda ve ailelerde kaygnn çok daha fazla ortaya çktn ifade eden çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Uzman Dr. Esma Türkmen, uyarlarda bulundu. Türkmen, bu dönemin iyi kontrol edilerek rahatlkla atlatabilecek bir süreç olduunu ifade ederek, çocuun anne ve baba ile beraber okula gitmesi, okulun bölümlerini görmesi, ortam görmesi, öretmenlerini tanmas uygulama alanlarn görmesi kendisinde bir güven hissi oluturmay salayacaktr. Birebir verilen sözler çok önemli. Gelip seni alacam, ben buradaym, seni brakmadm demek ve öretmenlerle temas çok önemli dedi.
çOCUUNUZDAK BELRTLERE DKKAT
Sadece okula ilk kez gidecek olan çocuklarn deil, ailelerinin de en az onlar kadar kaygl olduuna vurgu yapan Türkmen, okula balayacak çocuun güvenli alanndan çkm gibi düündüünü söyledi.
Uzman Dr. Türkmen, kaygs olan çocuktaki belirtileri öyle sralad:
Okula gitmek istememek, alama krizleri, anneye çok sk balanmaya çalmak, yemei reddetmek, uyku problemleri, karn arlar yaanabilecek eyler. Eer çocuun kayg süreci uzuyorsa, 2-3 haftay geçiyor ise alamalar, krizler, gitmek istememe, karn arlar gibi bulgular varsa öyle bir durumda mutlaka uzman bir çocuk psikiyatrisine gidilmelidir.
çOCUA GÜVEN HSSETTRN
Okul balad ilk günlerde çocuklarn anne ve babadan ayrlma kaygsn yenebilmeleri için öncelikli yapmas gereken eyler var diye konuan Türkmen, Okula teslim ettim, akam alacam eklinde deil, çocuk önce bu güveni hissetmeli. Örnein teneffüs aralarnda anne oradaki varln çocua hissettirebilmeli. Daha sonra bu süreler ksaltlarak, bir geçi salanarak bu süreç tamamlanabilir. Daha az kaygyla daha kolay ekilde atlatlabilir. Birçok çocuk ilk 1 hafta 10 günlük bir oryantasyon sürecinde hem sosyalleiyor, hem ortama alyor hem de annenin kendisini terk etmediini biliyor açklamasnda bulundu.
UYKU VE YEMEK SAATN DÜZENL HALE GETRN
Tatil süresinde sapmalara urayan uyku ve yemek saatinin de düzenine dikkat edilmesi gerektiine vurgu yapan Türkmen, çocuklar açklama yaptnzda her eyi anlayabiliyorlar. Mutlaka belli bir düzen içerisinde kahvalts, ölen yemei, akam yemei düzenli olmal. Bamsz olarak hareket etmemeli. Zor bir süreç, ancak çaba göstermek bu noktada çok önemli. Tatilde tolerans gösterilen uyku saatlerini yava yava, birden olmasa bile kzmayarak erkene çekmeli ve her ey nedenleriyle anlatlmal. çocuklar her eyi anlyorlar. Sadece onlarn birey olduklarn unutmayalm. Onlar karmza alp anne ve babalar olarak biz senin yanndayz, senin destekçiniz, seni anlamaya çalyoruz, zorlandn yerlerde yannda olacaz mesaj vermeliyiz dedi.
OYUN DÜNYASINDA OLDUKLARINI UNUTMAYIN
Ailelerin okula adaptasyon sürecinde çocuklarn motive etmesi gerektiini söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Esma Türkmen, çocuklarn oyun dünyasnda yaadn unutmamamz gerekiyor. Onlar için her ey oyundan ibaret. Keke bizler de bunu kaybetmemi olsaydk. çocuun derse bak açsn da oyunlarla salamak gerekiyor. Burada öretmen ve okul faktörü de çok önemli. Öretmenin öretici olmasndansa bu ii oyunla, keyifle yapmas okulu sevdiren eylerden bir tanesi. Bunu bizim evde sürdürebilmemiz eitimin önemli parças. Eitim ve öretim yerinin okul olmas çok önemli. Ödevlerinde bu çocua evde destek olurken yine oyunla, motivasyonla yapmak gerekir. çocuk; bu ödev bitsin ve oyun oynayaym diye düünmemeli. Eer bunu yaarsa ders motivasyonu tamamen ortadan kalkar. Ödevi sevimli, kitap okumay keyifli hale getirmek, bir hayal dünyas oluturmak, çocukla vakit geçirmek gerekiyor diye konutu.