çocuk Ergen Uzman Psikolog Aynur Saym, bugünlerde birçok ailede yaanan okul korkusu ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Karn ars en önemli belirti
Okul reddi ve okul korkusunun çeitli ikyetlerle kendini gösterdiini belirten Uzman Klinik Psikolog Aynur Saym, Okul reddi ve okul korkusu, çocuun okula gitmeye kar korku duymas, okul zamanna doru youn kayg ve panik belirtileri göstermesi eklinde çocuun yaad durumdur. Okul saati yaklatkça çocukta karn ars, ba ars, mide bulants gibi somatik ikyetler olur. Alama-barma-hrçnlk-öfke nöbetleri, hatta kayg arttkça kusma-agresivite görülebilir. Okul saati geçtikten sonra, bu belirtiler kaybolur dedi.
Baml yetitirilen çocuklarda daha sk görülüyor
Okul korkusunun çeitli ekillerde fark edilebileceini belirten Aynur Saym, bunlar öyle sralad:
1. Anaokulu ve ilkokula yeni balayan çocuklarda daha çok ayrlma kaygs eklindedir. çocuk, anne-baba ya da bakm veren kiiden ayrlmak istemez. Özellikle ailesi tarafndan baml yetitirilen çocuklarda görülür. Ar koruyucu ebeveynler, çocuun bireysellemesini engeller. çocuun sosyal ortamlarda kendine güveni azdr. Yalnz kalnca nasl davranacan bilemez, korkar.
2. Okuldaki bir duruma gösterdii tepki eklinde olabilir. Öretmenin tavr, arkadalarnn alay etmesi gibi örnekler verilebilir.
3. Psikiyatrik bozukluklarda ortaya çkabiliyor. Örnein Dikkat Eksiklii Hiperaktivite Bozukluu (DEHB), Özel Örenme Güçlüü, zek engeli, davranm bozukluu, depresyon ya da sosyal fobi gibi psikiyatrik rahatszlklarda görülebilir. Bu duruma, ailenin basks da eklenirse, çocuk zorlanr, yarglanrsa, kaygs artar, panik içine girer ve okul reddi, okul fobisine dönüebilir. Sebep olarak öretmenden korktuunu, arkadalaryla anlaamadn söyleyebilir, bazen snftan çkma, okuldan kaçma görülebilir.
Bu önerilere kulak verilmeli
Okul korkusu ya da okul reddi durumlarnda yaplmas gerekenleri de belirten Aynur Saym, bu tavsiyelerini öyle sralad:
Korkutma, tehdit, iddet kullanlmamal, yarglama yaplmamaldr.
çocuk, okula gitmedii sürece, okula balama güçleir. Ailenin Bir süre bekleyelim, geçer belki yaklam yanltr. Sorun daha da büyür.
çocuk, onu rahatsz eden bir duruma kar duygusal bir tepki vermektedir. Bunu fark edip onu anlamaya çalmak en doru yaklamdr. çocukla empati kurmak, onu anlamaya çalmak gerekir.
Okul reddine hangi durum ve duygunun neden olduunu bulup, bu sorunun çözülmesi için çallmaldr.
Bunun için aile, bir psikiyatri merkezinden yardm almaldr. Psikiyatrik yaklam ve psikoterapi birlikte götürülmelidir.
Ailenin, çocuun okula devamyla ilgili kararl olmas gereklidir. Fakat çocua, bu sorunun tüm aileyi ilgilendirdii, sadece çocuun sorunu olmad hissettirilmelidir.
Öretmen ve ailenin sk i birlii içinde olmas gereklidir. Öretmenin güven verici ve zorlayc olmayan tarz önemlidir.