Okul yolunda tehlikeli yolculuk

Silvan'da Orakçı ailesinin 3 çocuğu, servis sağlanmadığı için her gün kayıkla baraj göletini geçerek tehlikeli bir yolculuk yapıyor.

Haberler 02.10.2021 - 00:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesine bal 23 haneli Beynat (Usluca) Mahallesi, 1999da Batman Barajnn yapmyla birlikte sular altnda kald. Mahallede yaayan yurttalar daha yüksek noktalara yeni evler inaa ederek, burada yaamaya balad. Uzun yllar inaa ettikleri evlerde yaayan mahalleli, baraj suyu nedeniyle kapanan ksa mesafedeki yollarda sorunlar yaad. Mahalle sakinlerinin çocuklarnn okul çana gelmesiyle ulam sorunu ikiye katland.

Orakç ailesinin ilk ve ortaokul çandaki 3 çocuu her gün tehlikeli bir yolculua çkyor. Silvan Malabadi lköretim Okuluna giden 3 çocuk, ailelerinin kendi imkanlaryla demir saçlardan yapt kayklarla okula gidip geliyor. Bazen babalar bazen de amcalaryla birlikte, derinlii en az 60 metre olan baraj suyu üzerinde kayklaryla seyahat eden 4 kii arasnda ise sadece 1i yüzme biliyor. Bu kii de ya baba yada çocuklarn amcalar oluyor. Yazn güne altnda, kn ise souktan etkilenen çocuklar, rüzgarl havada ise okula gidemiyor.

2 SAATLK YOL çLES

Her sabah saat 08.00da balayan dersleri için saat 06.00da kalkmak zorunda kalan çocuklarn zahmetli okul yolculuu, sadece baraj suyunu amakla snrl kalmyor. Tepede bulunan evlerinden gölete 25 dakika yürümek zorunda kalan çocuklar, buradan da bindikleri kaykla 25 dakikalk bir yolculuktan sonra kendilerini alan servis araclyla 10 dakika sonra okula varyor. Yaklak 60 dakikalk yorucu ve tehlikeli bir yolculuktan sonra okula varan çocuklar ayn yöntem ile okul çk evlerine varyor.

çOCUKLARIN YOLCULUUNU ZLYOR

3 çocuun annesi Samiye Orakç, her gün çocuklarnn su üzerinde okul yolculuunu izlediini belirterek, yolculuu mülteci teknelerinde yaplan yolculua benzettiini ifade etti. Anne Orakç, yaad korkuyu u sözlerle anlatt: Gidip gelene kadar onlar izliyorum. Kayk ters döner batar diye çok korkuyorum. çocuklarm bu yolda 4 kez suya dütü. Islanyorlar, okula geç kalyorlar. Özellikle kn çok korkuyorum. Yamur yanca biz bir uçta onlar öteki uçta öylece bekliyoruz, yamur dinsin diye. Orada aç kalyorlar. Bütün günleri yolda geçiyor.

KAYIK BAZEN SU ALIYOR

Baba Mirze Orakç ise kayn bazen su alp battn ifade ederek, Her okul günü bu skntlar çekiyoruz. 2 kere çocuumu bizzat ben dütükleri sudan çkardm, bu yolculuk çok tehlikeli. Okula giden bir kara yolu var. Ancak yol kapal. Bozuk olan yolun yaplmasn ve çocuklarn okula gidebilmesi için servis temin edilmesini istiyoruz dedi.

SERVS VERLMYOR

Ev ile okul arasndaki 4-5 kilometre olan yol mesafesinin baraj yapmndan sonra 25 kilometreye çktn belirten Orakç, karayolunun bir ksmnn bozuk olmasndan kaynakl yolu kullanamadklarn söyledi. Orakç, Bata okul müdürüne söyledik, onlar da bizi milli eitime yönlendirdi. Onlar da gelip yola bakt bize haber vereceklerini söyledi. Bir hafta sonra arayp tamam servis saladk dediler ancak firmay aradk bize hayr servis gelmeyecek dedi. Firma servis tahsis etmedi. Belediyeye yol için dilekçe de verdik ama imdiye kadar her hangi bir netice alamadk diye konutu.

Baba Orakç, yollarn bir an önce yaplarak çocuklar için servis verilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git