Psikolog Leyla Arslan, çocuun ilk defa ev dnda bir sosyal kuruma gidecei bu dönemde ebeveynlerin çounlukla kayg yaadn, bunun da normal olduunu söyledi.
Yant bilinmeyen sorular kayglandryor
Ebeveynlerin kendi içlerinde sorduu Hangi okulu tercih etsek, öretmenini sevecek mi, okul hijyeni nasl, dier çocuklarla uyum salayabilecek mi, ne öretecekler, uyutacaklar m, yemek yiyecek mi, arkadalar onu döver mi, oyun oynamay baarabilir mi, yemeini yiyebilir mi, tuvaletini kendi yapamazsa ne olur? sorularnn yantlarnn çou zaman belirsiz olduunu ifade eden Leyla Arslan, öyle konutu:
Bu sorularn yantlarn bilmemek aileleri ürkütüyor. Eer aile bu tür sorunlarla çocuun ba edebileceine dair bir güven tamyorsa, hem çocuk hem aile çocuun okula gitmesine hazr deil demektir. Eer çocuk öz bakmn yapyor, uyku ve yemek saatleri evde de düzenli ve ev dnda da yakn akrabalarnda kalmay daha önce denemi ise henüz korkuyu bilecek yata olmad için okul ona elenceli gelecek ve aileden sorunsuz ayrlabilecektir.
Sendromun kayna büyükler
Okul sendromunun çocuktan deil ailelerden kaynaklandn belirten Uzman Psikolog Leyla Arslan, Aile, çocuun okulda zarar görecei, kaybolaca gibi korkular yayorsa, çocuk bu duygular alr ve bir daha eve dönmeyeceine dair kayg gelitirir. çocuk böyle bir kayg gelitirirse anne ve babasn okulun kapsnda bekletir. Bu da çocuun öretmeni ve arkadalar ile kurmas gereken duygusal ba geciktirir. Bu durum dier örencileri de olumsuz etkiler diye konutu.
Hangi durumda yardm art!
Okulun ilk günü her çocuun sorun yaadn ifade eden Leyla Arslan, bir hafta içinde bu durumun deimemesi halinde bir sorun olduunu söylemenin mümkün olduunu dile getirdi. Eer bir ay geçtii halde çocuk, okula isteksiz gidiyor, alyor, her eye sinirleniyor, yemek yemiyor, ar, bulant, kusma gibi ikyetler artyorsa yardm almann zaman geldi demektir diyen Arslan, çocuun kre ve anaokulunda bu durumu çabuk atlatabildiini ancak sorun çözülmedii takdirde ayn sorunun ilkokula balarken de yaanabileceine dikkat çekti.
Bazen okulu deitirmek gerekebilir!
Okula balama sendromundan bahsetmek için çocuun fiziksel bir rahatszl olmad halde karn ars, bulant, kusma, uyku düzeninde bozukluk, isteksizlik, alnganlk, sinirlilik halinin görülmesi gerektiini söyleyen Arslan, ebeveynlere Bu durum bazen çok iddetli ise çocuu okula vermekte srar etmemek, okulu deitirmek gerekebilir. Ancak okuldan alma sebebi çocuktaki bu davran deiikliklerine balanmamal ki çocuk böyle davranrsa okula gitmeyeceini örenmesin tavsiyesinde bulundu.
Ebeveynlere 12 tavsiye
Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan, okul sendromunun almas için aadaki önerileri sralad:
1-Eve en yakn okul tercih edilmeli.
2-çocuu götürmeden önce okulu ve öretmenini tanyn ve bilgi sahibi olun.
3-çocuu okula götürürken orada neler yaayacana dair çok açklama yaplmamal. Bu çocuun kayg düzeyini artrr. Ksaca Öretmenin ve arkadalarn olacak denilmeli.
4-Biz seni, sen izin verene kadar bahçede bekleyeceiz, alnca bize gitmemizi söylersin, Biz yine seni almaya geleceiz, biz seni hiçbir yerde, okulda da sürekli brakmayz gibi açklamalar yaplmal.
5-Snfta oturamayz, okul kurallarna uymaz denilmeli.
6-Sakin ve rahat görünülmeli. Bu çocuu da olumlu etkiler.
7- lk günlerde okuldan biraz kalp bugün bu kadar denilmeli ve bu süre yava yava artrlmal.
8-Okula gitmezse, evde kalma seçenei sunulmamal.
9-Kardei doacaksa, doumdan 6 ay önce okula altrlmal. Böylece kardeinin annesini alaca tehdidi yaamaz.
10-Mümkünse bir gün anne, bir gün baba srayla çocuu almal.
11-çocuklarn okula gitmek istememesinin altnda yatan neden aratrlmal. Bunlar; arkadalaryla sorun yaamas, kyafetiyle alay edilmesi, öretmeninin davran, yemekleri sevmeme, uyku istememe vb. olabilir.
12-Okul sendromu yaayan çocukla duygular konuulmal, ikna edilmeye çallmal ve gerekirse bir uzmandan yardm alnmal.