Örencileri ve velileri yeni eitim döneminin heyecan sarmaya balad. Tatil süresince esneyen kurallar ve çou sorumluluun bir kenara braklmas çocuklara keyifli günler yaatt. Ancak yaam düzenlerinin bu ekilde deimi olmas okula uyumla ilgili baz problemler yaratabiliyor. Bu süreci daha kolay atlatmak için öncelikle çocua zaman vermek gerektiini belirten çocuk Geliim Program Bakan Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, gündelik hayatta ani deiiklikler yapmak yerine esneyen kurallar ve deien artlar yavaça okula uyumlu hale getirmenin çocuk açsndan daha faydal olacan söyledi.
BASKI YERNE EMPAT KURUN
Okula uyum sürecinde asl görevin ailelere dütüünü vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özçelik, Özellikle ilk haftalarda çocuun uyum problemleri daha çok olur. Bu süreçte ailelerin de kendi i saatlerini ve sosyal hayat artlarn okul süreciyle uyumlu hale getirmeleri çocuun yaad problemlerin azalmasnda önem tayor. çocuklarn duyabilecei kayglar için de aileler çocuklarna destek vermeli. Bu noktada altnn çizilmesi gereken en önemli faktör empati. çocua eski düzenini ksa sürede kazanmas için bask yapmak yerine çocuu ve onun ihtiyaçlarn anlayarak hareket etmek gerekiyor dedi.
KARNEN YYSE HEDYE ALACAIM DEMEYN
Okula dönü hazrl için ailelere öneriler sunan Uzman Klinik Psikolog Özçelik u noktalara deildi:
çocua bu dönem tüm karnen 5 olursa sana bisiklet alacam gibi baar koullu cümleler kurulmamal. Bu gibi cümleler çocukta güven duygusunu zedeler. Bunun yerine çocua baarl olsun ya da olmasn her koulda onun yannda olduunu göstermek gerekir. Bu gibi süreçlerde çocuklar fazla rahat davranabilir. Aile eer bu ekilde bir tabloyla karlayorsa, çocuun sorumluluktan kaçtn fark etmeli. Bu noktada ya ve geliimine uygun sorumluluklar vermek çocuun planlama yapabilme becerisini kazanmasna destek olur. Okula ilk kez balayan çocuklarn uyum sürecini kolaylatrmak için henüz okul balamadan onlara kendi kararlarn vermeleri konusunda destek olmak ve zaman zaman hata yapabileceklerini, bunun da doru yapmak kadar doal olduunu hatrlatmak önem tayor.