Prof. Dr. Sefa Bulut, uyum sorununun okuldan, öretmenden ya da çocuun kendi kiilik özelliklerinden kaynaklanabileceini belirterek, Akranlarla olan ilikiler çok önemlidir. Akran zorbal ya da akran dlamas çocuu duygusal olarak zedeleyebilir. Bazen öretmenler sert ve disiplinci bir tutum sergilerler. Bu tür durumlar çocuklarn okula uyumunu zorlatrr. dedi.
Prof. Dr. Bulut, tatilde daha serbest hareket eden örencilerin tekrar okul düzenine dönme konusunda zorluk çektiklerini fakat bir süre sonra altklarn belirtti.
Normal bir çocuun en geç bir hafta içinde okula alarak uyum saladn ve arkadalarn sevmeye baladn dile getiren Bulut, Uyum sorunu, okuldan, öretmenden ya da çocuun kendi kiilik özelliklerinden kaynaklanabilir. Akranlarla olan ilikiler çok önemlidir. Akran zorbal ya da akran dlamas çocuu duygusal olarak zedeleyebilir. çocuk bunu kolay kolay söylemeyebilir. Bazen öretmenler sert ve disiplinci bir tutum sergilerler. Bu tür durumlar çocuklarn okula uyumunu zorlatrr. çocukla yakn duygusal ilikileri ve balar olan bireyler çocukla konuup onu rahatlatabilirler. diye konutu.
Geç yatan çocuklarn okula gitmekte zorlandklarna iaret eden Bulut, çocuklarn hafta içi ve hafta sonu en geç 22.00de uyumalar gerektiini vurgulad.
- Yeterli uyku çocuun örenmesini kolaylatrr
çocuklara mümkün olduu kadar düzenli ve sistemli bir yaam sunulmasnn önemine deinen Bulut, öyle devam etti:
çocuklara okul döneminde belli bir rutin oluturulmal ve bunlara düzenli bir ekilde uyulmaldr. çocuklarn erken yatmas çok önemli. Uykuda hem büyüme hormonu salglanyor hem de iyi uyuyan, dinlenen örenciler okulda daha baarl oluyorlar. çocuklarn mutlaka yeterli uyku almas gerekir. Bu onlarn konsantrasyonunu ve örenmesini kolaylatrr. Yeteri kadar uyumayan çocuklar, sabahlar çok huzursuz ve hrçn olabilirler, yataktan kalkmak ve kahvalt yapmak istemeyebilirler. Maalesef çok görüyoruz, örenciler geç yatp okula geç kalyorlar. Tabii derse geç gelen örenci, dier örencileri ve dersin ileyiini de aksatabiliyor. çocuklar, uyku saatleri geldii srada televizyon, bilgisayar, tablet gibi elektronik araçlarla vakit geçirmemeli. Aileler bu araçlarn kullanmn snrlandrmal, uykuya yardmc araç olarak altrmamal. Mümkünse çocuklarn odasnda bilgisayar ve televizyon olmamaldr.
Bulut, erken yatarak uykusunu alan çocuun sabah mutlu bir ekilde kalkarak kahvaltsn yapacan ve okuluna gideceini söyledi.
- çantasn toplama sorumluluu verin
Yemekten sonra dileri frçalamann, istenildii zaman ya da bazen yaplan bir alkanlktan ziyade her zaman yaplan zorunlu bir alkanlk olmas gerektiini belirten Bulut, anne babalardan bu konuda çocuklarna örnek olmalarn istedi.
Prof. Dr. Bulut, ailelere çocuklara kyafetlerini giyme ve çantasn toplama konusunda sorumluluk verilmeli ve sk sk Bu senin sorumluluun. diye de hatrlatlmaldr. Bu konularda yardma ihtiyaçlar olursa, az miktarda yardm etmeli ve bu yeteneklerini gelitirmeye çalmalyz. Maalesef bizim toplumumuzda ebeveynler, çok korumac. çocuklara kendilerini gelitirecek frsatlar pek fazla sunmuyorlar. Buna dikkat etmek gerekir. önerisinde bulundu.
Ailelerin, yemek ve uyku saati, televizyon seyretme, bilgisayar kullanma ve arkadalk ilikileri gibi konularda çocuklarnn da fikrini alarak belli bir kural oluturmalar ve bu kurallar basitçe yazp bir yere asmalarn öneren Bulut, kurallarn uygulanmasnda tutarl olmann önemini vurgulad.
- Aileler çocuklarnn ödevlerini yapmamal
Özellikle küçük yalardaki baz çocuklarn ailelerinden ayrlmak istemedikleri için okula gitmekte zorlandklarn belirten Bulut, çocuklarn eer arkada grubu varsa ve öretmenlerini seviyorlarsa okula severek gidiyorlar. Dier bir faktör ise çocuun ilk defa okula gitmesi ve bu durumda yaad belirsizlik olabilir. Bu konuda anne babalar çocua anlayl davranmal. lk seferinde okulun kapsna kadar götürmeli ve ayrlmaldrlar. Bu konu çok fazla abartlmamaldr. çocuklar anne babalarn kullanabilir ve zorlayabilirler, bu tuzaa dümemek gerek. çocuk okulu tandkça ve arkada edindikçe daha rahat olacak ve okula severek gidecektir. deerlendirmesini yapt.
Prof. Dr. Bulut, çocuklara ödevlerini yapma sorumluluu ve bilinci alanmasnn önemini vurgulayarak, unlar söyledi:
çocuk anne babann hatrlatmas ve zorlamasyla deil, kendi istedii için ders yapmal ya da kitap okumaldr. çocuk, ödevleri ve notlar için cesaretlendirilebilir, ödüllendirilebilir ve baz konularda ona yardm edilebilir ama çocuun yerine ödev yaplmaz. Sen yap sonra beraber kontrol edelim. ya da Yardma ihtiyacn olursa bana sorabilirsin. denebilir. çocukla beraber ödev yapmak ya da onu zorlamak doru deildir. Sorumluluk verilerek çocuun baarma duygusu gelitirmelidir.
- Öretmenler sabrl, anlayl ve efkatli olmal
Öretmenin de çocuun okula almas sürecinde kilit bir rolü olduunu ifade eden Bulut, sözlerini öyle sürdürdü:
Öretmen anne-baba gibidir. Hatta çocuu anne babadan fazla gördüü için daha etkilidir. çocuklar sosyal örenme ve rol model alarak öretmenden pek çok deeri ve alkanl örenirler. çocuklar birer cevher gibidir. Öretmenin görevi bu cevheri mücevhere dönütürmektir. Öretmen sadece ders anlatmamal, temel deerleri, vatandalk görevlerini, insani deerleri öreterek rehberlik yapmaldr. Öretmenin her zaman sabrl, anlayl ve efkatli olmas gerekir. çocuklar seven ve ilgi gösteren öretmenler, her zaman sevilir ve unutulmaz. çocuklar sevdii öretmenin her dediini itirazsz yapar.
Prof. Dr. Sefa Bulut, baz çocuklarn kalabalk ortamlarda bulunmakta, arkada edinmekte ve sosyallemekte zorlandklarna dikkati çekti.
Bunun farkl sebepleri olabileceine iaret eden Bulut, Ar derecede korunmu ve özen gösterilmi çocuklar arkada edinmekte zorlanabilir. Evde örselenmi, sevilmemi ya da reddedilmi çocuklar da sosyal ortamlarda rahat olmayabilir. çatmal ortamlardan gelen, evde iddet ve istismar gören çocuklar da kendi içlerine kapanr ve mutsuz olurlar. Herhangi bir engeli ya da kültürel olarak farkll olan çocuklar da çok kolay kaynaamayabilir. yi ve tecrübeli bir öretmen takm oyunlar ve örenme gruplaryla bu durumun üstesinden gelebilir. diye konutu.
Bulut, okula uyum konusunda çocuklar zorluk çeken velilerin, rehber öretmenlerden yardm alabileceklerini sözlerine ekledi.