Rabia-tül Adeviyye Kadn Kültür ve Sanat Merkezinde okuma yazma öretmeni olarak görev yapan Duygu nceolu, Diyarbakrn sokaklarnda dolaarak okuma yazma bilmeyen kadnlara tek tek ulamaya çalyor. imdiye kadar 35 kadna okuma yazma öreterek sertifika veren Duygu nceolunun hedefi kentte okuma yazma bilmeyen kadn saysn en aza indirmek.
Yapt çalmalarla ilgili konuan nceolu, 23 ile 65 ya arasndaki kadnlara yönelik kurs oluturduunu ve her kurs zaman kursiyerleri kadar heyecanl ve mutlu olduunu söyledi. Kendisinin kadnlara okuma yazma örettiini fakat onlardan da çok ey örendiini kaydeden nceolu, Aslnda ders ilediimde onlar beni yönlendiriyor. Sadece okuma yazma öretmedim, saatleri, saylar, telefon numaralar, otobüs duraklarn, iki sessiz harf yan yana nasl yazlr nasl okunur, bunlar örettim. 100 adet kahve alp ehitlik sokaklarnda dolap kahve datp kursiyer topluyorum. Mesela sal günleri benim için çok önemli çünkü sal günleri onlarn Pazar, onlar pazar alverii yaparken bende yanlarna gidip okuma yazma öretmeniyim okuma yazmaya gelmek ister misin diyorum, bazen bir kursiyer evet gelirim deyince kaytlarn alyorum dedi.
Deien hayatlarn bana anlatrlar
Okuma yazma örenen kursiyerler, deien yaamlarn gelip kendisine anlattna da sözlerine ekleyen nceolu, öyle devam etti:
Kursiyerim içinde okumay örendikten sonra kursiyerlerimin hayatnda neler deiti gelip hep anlatrlar. Mesela bir kursiyerim artk yannda birini götürmeden alveri yapabiliyor, para hesab yapabiliyor, hastaneye tek bana gidebiliyor. Otobüse binerken artk sormuyorlar, buraya gidiyor mu kendileri okuyup otobüse biniyorlar.
Güler yüzüyle bizi kursa çekmeyi baard
Duygu öretmen sayesinde okuma yazma örendiini ve hayatnn deitiini belirten kursiyer kadnlardan Güler Yalçn, 2 çocuk annesiyim. Bir gün Rabia-ül Adeviyye Kadn Kültür ve Sanat Merkezinin önünde geçerken Duygu hocamla karlatm ve okuma yazma hocasym, okuma yazmaya gelmek istemez misin dedi. Bende bunun üzerine ertesi gün okuma yazma kursuna gittim. Bugün tam 3 aym doldu ve 3 ay boyunca birçok ey örendim. Artk bir hastaneye gittiimizde sramz gelmi mi diye kimseye sormuyoruz. Bir yere giderken otobüs üzerindeki yazlar okuyup nereye gidebileceimizi biliyoruz. Para hesabn kendimiz yapyoruz. O güler yüzüyle bize her gün okula çekmeyi baard diye konutu.