Orman haftası kısa şiirler, Orman haftasının önemini belirten kompozisyon oku. Orman haftası şiirleri en güzel ve en anlamlı şiirler. Orman haftasının mana ve ehemmiyeti kısaca Orman haftası nedir kısaca? Orman Haftası Hakkında Bilgileri sizlere konumuz içinde açıklamak istiyoruz.
Her yıl yurdumuz da 21-26 Mart tarihleri arasında kutlamış olduğumuz Orman haftasının ana emeli çocuklara ağacın, ormanın ehemmiyetini , değerini anlatmak ve onları Ormanlar konusunda Bilgi Sahibi yapmaktır. Bir ülkenin nefes alan ciğerleri diyebileceğimiz ormanları nasıl koruyup geliştirmemiz gerektiğine dair bu haftalarda çalışmalar yapılır.
Orman Haftası (21-26 Mart)Sık ağaç topluluklarından oluşan yerlere orman adı verilir. Başlıca orman ağaçları çam, meşe, kayın, gürgen, dişbudak, sedir, köknar ve ladindir. Bir ormanda bu ağaç çeşitlerinin bir kısmı olabilirken, bazı ormanlar da sadece tek çeşit ağaçtan da meydana gelebilir. Örneğin çam ormanı, meşe ormanı gibi. Ormanlarda sadece ağaçlar yoktur. Farklı bitkiler ve hayvanlar da ormanlarda bulunur. Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır.
Ormanlar, toprak kamasını (erozyon) ve seli önlerler, havayı temizlerler, iklim dengesini sağlarlar. Günlük hayatta kullandığımız bir çok araç gereç de yine orman ürünlerinden elde edilir. Kağıt, defter, kitap, kalem, ahşap masa ve sandalyeler, dolaplar, diğer ahşap ürünler, odun, odun kömürü, sanayi gereksinimleri, ilaç yapımı, kibrit gibi bir çok ihtiyacımız orman ürünlerinden, yani ağaçlardan elde edilir. Bu denli önemli olan ormanlarımızı korumamız hayati bir önem taşımaktadır. Ormanlarımızı korumalıyız. Mümkün olduğunca ağaç dikmeliyiz, gereksiz yere kağıt kullanmamalıyız. Ormanların en büyük düşmanı olan yangına sebep olmamak için ormanlık alanlarda kesinlikle ateş yakmamalıyız. çünkü küçük bir dikkatsizlik sonucu ateş ormana sıçrayabilir ve çok büyük bir alanı yok edebilir. Yok olan bir ormanın yerine yenisini yetiştirmek, bir insan ömrüne sığmayacak kadar uzundur.
Tarih boyunca insanların bilinçsiz tüketimi ve duyarsızlığı sonucu, dünyadaki ormanlar gün geçtikçe azalmıştır. Yok edilen orman alanlarının yerlerini çöller, çorak, bozkır araziler almıştır. Bu hem insan sağlığına, hem de ülke ekonomilerine büyük zararlar vermiştir. Bu denli önemli olan ve çok uzun yıllar sonucu oluşan bu kaynakları, ormanları korumak ve yeni orman alanları oluşturmak, hepimizin vatandaşlık görevidir. Ormanlara zarar vermek kanunen de suçtur. Kanunlarımıza göre ormanlara zarar verenlere ağır hapis cezaları verilir. Orman suçları affedilmez suçlardır.
Ülkemizde ormanların korunması, ağaçlandırma işleri cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren üzerinde durulan bir konudur. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığı kurulmuştur. Her ilde valiler başkanlığında orman yetiştirilmesi için bir kurul oluşturulmuştur. Bu kurul yörede ormanların korunması ve yeni ormanlar yetiştirilmesi için kararlar alır ve uygular. Her yıl Mart ayı içinde bir haftayı Orman Haftası olarak duyurur. Haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kutlanır. Ağaçlandırma yapılır, yeni ormanların yetiştirilmesi için çalışmalar yapılır, ağaç bağış kampanyaları düzenlenir. Bizler de bu bilinçle ormanlarımıza sahip çıkmalı, elimizden geldiği kadar ağaç dikmeliyiz. Ağaçları zararlardan korumalı, ağaç ürünlerini israf etmemeliyiz.
Orman Haftası ile ilgili Kompozisyon;
Orman; hayvanların barındığı, çeşitli bitkilerin bulunduğu sık ağaç topluluklarıdır. Ormanda büyük ağaçlar, ağaççıklar, mantarlar, otlar, yüzlerce, binlerce bitki bir arada bulunur. çam, sedir, köknar, ladin, ardıç, meşe, dişbudak, kayın, gürgen belli başlı orman ağaçlarıdır.Ağaçlar ya kendiliğinden yetişir, ya da insanların ormana diktiği fidanlardan oluşur. Ormanın küçüğüne, ağaçların seyrek olduğu yerlere koru denir.
Eskiden yeryüzünün büyük bir bölümü ormanlarla kaplıydı. insanların bilgisizlikleri nedeniyle yok edilen ormanların yerini bozkırlar, çoraklaşan topraklar, çöller aldı.
İnsanlar her zaman ağaca ve ağaçtan yapılan çeşitli araç ve gereçlere gereksinme duymuşlardır. Ormanlar, ağaçlar, toprağın nemli kalmasını sağlar. Toprak kaymasını (erozyonu) önler, selleri durdurur. Ormanlar yörenin iklimim etkiler, yağmur yağmasını sağlar. çok sıcakları, şiddetli soğukları önler. Ormanlar aynı zamanda av hayvanlarının barınağıdır.
Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Öte yandan kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Evimiz, önümüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz, yaktığımız odun hep ağaç ürünleridir. Ayrıca ağaçlar endüstrinin birçok kollarında, boya sanayiinde, ilaç yapımında kullanılır.
Bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumalıyız. Ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmalıyız.
Ormanlara en büyük zarar insanlardan gelir, insanlar orman işletmelerinden izin almadan, çıra yapmak, reçine çıkarmak için ağaçları yaralarlar. Tarla açmak, yerleşim yeri kurmak, hayvanlara otlak yeri açmak için ormanları yok ederler.
Ateşin söndürülmeden bırakılması sigaranın söndürülmeden atılması, koskoca bir orman alanının yanıp kül olmasına neden olur. Yanan ormanın yerine yenisinin yetiştirilmesine bir insanın ömrü yetmez.
Zararlı böcekler, kemirici hayvanlar, özellikle keçiler, ağacın yeni süren dal ve yapraklarını yiyerek ormanlara zarar verirler. Ormanlara zarar vermek, ceza yasalarımıza göre suçtur. Orman suçları bağışlanmaz suçlardandır.
Ülkemizde ormanların korunması, ağaçlandırma işleri cumhuriyet yönetiminin ilanından sonra ele alındı. Tarım ve Orman Bakanlığı kuruldu. Her ilde valiler başkanlığında orman yetiştirilmesi için bir kurul vardır. Bu kurul yörede ormanların korunması ve yeni ormanlar yetiştirilmesi için kararlar alır ve uygular. Her yıl Mart ayı içinde bir haftayı Orman Haftası olarak duyurur. Haftanın bir günü Ağaç Bayramı olarak kutlanır. Uygun alanlar ağaçlandırılır. Yeni ormanların yetiştirilmesi için çalışmalar yapılır.
Ormanların korunması, çevremizin ağaçlandırılması hem yurdumuzun, hem de dünyamızın önemli bir sorunudur. Bu nedenle 21 Mart Dünya Orman Günü olarak her yıl kutlanmaktadır.
Bizler de çevremizdeki ağaçların dallarım kırmayanın, fidanları sarsmayalım. Ağaçları zararlı hayvanlardan koruyalım. Yeni fidanlar dikelim. Bu etkinliklerimizi yaşam boyu sürdürelim.
YURDUMUN ORMANLARI
Yemyeşil hayat taşır,
Yurdumun ormanları, Ufuklara ulaşır, Yurdumun ormanları.Yaş kesmek zulüm size,
Hak değil ölüm size, Varmıyor elim size, Yurdumun ormanları.Sizi kesen kalır aç,
Ölümde bile muhtaç, Kefenden önce ağaç, Yurdumun ormanları.Küçükse de yaşımız,
Yolunuzda başımız, Yarın can yoldaşımız, Yurdumun ormanları.Mehmet BULUR
AĞAç DİYOR Kİ
Beni yakmazsan eğer,
Süt, kağıt, ipek, şeker. çeşit çeşit besiler, Ömür veririm sana!Bensiz bahar, sıcak yaz,
Ben varken insan donmaz. Beni yakanlar onmaz, Sakın kıymayın bana!Kerim YUND
ORMAN
Sen insansın,o ağaçtır;
Suya, ışığa,sevgiye, Bir insan kadar muhtaçtır. Ağaçların şehri orman.Onu ne yak,ne sök,ne kır.
Bir dal kopardığın zaman. Gizli bir sesle hıçkırır Her orman yurda bir ordu, Ormanı iyi koru. forumalew