Milli Eitim Bakanlnca (MEB), yabanc dil arlkl eitim veren pilot okullarda uygulanmak üzere 5. ve 6. snflarn ngilizce müfredatn güncelleme çalmalar tamamland.
Bakanln eitimde nitelii artrma politikalar içinde yer alan örencilerin en az bir yabanc dili yazl ve sözlü iletiim kurabilecek ekilde iyi derecede örenmesini salamak amacyla 2017-2018 eitim öretim ylnda 81 il valiliinden isimleri bildirilen toplamda 779 ortaokul ile imam hatip ortaokulunda yabanc dil arlkl eitim uygulamas düzenlendi.
Yabanc dil eitiminin etkili ve verimli bir ekilde gerçekletirilebilmesi için örenci ve velilerin talepleri dikkate alnarak, okullarn imkan ve artlar dorultusunda isteyen okullarda uygulama pilot olarak geçen yl balatld.
Bu kapsamda, ortaokul beinci snfta imkan ve artlar uygun olan okullarda istee bal olarak 18 ders saatine kadar yabanc dil dersi öretimi yaplabiliyor. Böylece tüm ubelerde yabanc dil arlkl eitim yapma zorunluluu ortadan kaldrld, uygulamann tamamen örenci ve veli talepleri ile okullarn imkan ve artlar dahilinde yaplmas saland.
- Yeni müfredatn ayrntlar
Yabanc dil arlkl eitim yaplan okullarn ilgili ubelerinde 2018-2019 eitim öretim ylnda ülke genelinde pilot olarak uygulanacak 5. ve 6. snflarn ngilizce dersi müfredat ile bu programlar dorultusunda destek materyalleri hazrland.
2017-2018 eitim öretim ylnda uygulama yaplan okullardaki yabanc dil arlkl 5. snf ngilizce dersi öretim program toplamda 40 üniteden oluurken, sahadan 40 ünitelik bu programn youn olduuna yönelik dönülerin gelmesi nedeniyle söz konusu program güncellenerek sadeletirilerek, ünite says toplam 36ya indirildi.
Öretim programlarnda özellikle iletiimsel becerilerin gelitirilmesine yönelik kazanmlar ve bu kazanmlara uygun, günlük kullanma yönelik kelimeler, kelime gruplar ve deyimlere yer verildi.
Program hazrlanrken Avrupa Dil Öretimi Ortak çerçeve Program esas alnd.
- Telaffuz bölümleri eklendi
Ayrca, 2018-2019 ylnda ülke genelinde pilot olarak uygulanacak öretim programlar dorultusunda öretmenler ve örencilere yönelik 5. ve 6. snf ngilizce destek materyalleri de hazrlanarak, öretmen ve örencilere alternatifli olarak sunuldu. Öretim programlar dorultusunda hazrlanan materyallere telaffuz bölümleri dahil edildi.
Tüm materyallerin hazrlanma sürecinde milli ve manevi deerler gözetilirken, kültürel farkndal destekleyecek ögelerden de faydalanld. Destek materyallerinin alternatifli olarak hazrlanmas ile öretmenlere istedikleri materyali seçme olana tannd.
Hangi materyalin kullanlacana dersin zümre öretmenleri kurulu karar verebilecek.