Türkiyede özel eitim gören örenci says 2002ye göre yaklak üç kat artarak 44 bin 278e ulat. Kaynatrma eitimi ve Bilim Sanat Merkezleri (BLSEM) hariç, 2002 ylnda 15 bin 381 örenci özel eitim alrken, sonraki yllarda engelli vatandalarn kayt altna alnma süreçlerinin hzlandrlmas ve eitimleri için teviklerin youn ekilde sürdürülmesiyle 2016 ylnda bu say 44 bin 278e yükseldi.
Yine 2002 ylnda Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüüne bal özel eitim verilen kurumlarn says 561 iken, 2016da bin 440a çkt.
Milli Eitim Bakanl Özel Eitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel eitim alan örencilerin okullama orannda ciddi art salandn belirterek, Burada hafif engeli olan örencilerimizi meslee hazrlyoruz. Orta ve ar düzeyde olan örencilerimize de kendi kendine yetebilmeyi ve küçük baz ihtiyaçlarn karlamay öretiyoruz. Ayn zamanda bu okullarmzda çocuklarmza ailesiyle yaayabilecek kadar ortam ve atmosferi tanmay öretiyoruz. dedi.
Özel eitim mesleki eitim merkezlerinde bu örencilere meslek edindirdiklerini dile getiren Güngör, 18 alanda meslek edindirme programnn bulunduunu söyledi.
Güngör, bu okullarda konaklama, el sanatlar, yiyecek ve içecek, mobilya ve ahap sanatlaryla ilgili bölümler olmak üzere meslek edindirme atölyelerinin bulunduunu aktararak, öyle devam etti:
Örencilerimiz burada kendilerine en uygun meslek alanlarn seçerek bu alanlara yönelik mesleki eitim alm oluyorlar. Bunun sonucunda da staj dönemlerinde yörelerindeki i imkan olan yerlerde önce staj yapyorlar, daha sonra oralarn kapasiteleri ölçüsünde istihdam ediliyorlar. Oralarda ie yerletirilmi oluyorlar. Hedefimiz özel eitim örencilerimizin ie yerleme orann daha da yükseltmek ama en önemlisi de onlar, ellerinde kollarnda bir altn bilezik olarak bir sanatla bezemek. Bu çocuklarmz için i sahibi olabilmenin temel noktalarndan biri özel eitim mesleki eitim merkezlerindeki atölyelerimiz.
Göngör, 2 yl içerisinde 250 atölyeyi tamamen yenilemeyi planladklarn belirterek, örencileri bu atölyelerde kolay istihdam edilebilecekleri mesleklere yönlendirdiklerini anlatt.
Güngör, engelli örencilerin istihdam konusunda daha fazla çaba gösterilmesi gerektiini vurgulayarak, piyasaya yönelik eleman yetitirerek engelli örencilerin istihdam etme orann artrmaya çaltklarn ifade etti.
- Örencilerimiz ve aileleri tevik edildi
Engelli örencilerin okullama orannda son 15 ylda ciddi derecede art yaandnn altn çizen Güngör, unlar kaydetti:
2002den, 2005ten sonra özel eitim almas için örencilerimiz ve aileleri büyük oranda tevik edildi. Engelli vatandalarmzn engellerinin kayt altna alnma süreci hzlandrld, onlarn sosyal politikalar çerçevesinde desteklenmesi artt. Eskiden engelli vatandalarmz ya da eitim çandaki engelli çocuklarmz evlerinin bir köesinde adeta saklanr bir vaziyetteyken, artan destekler sayesinde ve sosyal politikalar paralelinde bu arkadalarmz görünür olmaya baladlar. Okullara gittiler, salk kurulularna gittiler ve engellerine yönelik birtakm yönlendirmelerde bulunuldu. Bu yönlendirmeler içerisinde henüz okul ça geçmemi olanlar okullara balad. Okullarmz bu engelli örencilerimizin, özel eitim örencilerimizin sadece vakit geçirdikleri bir yer olmaktan çkt. Oralar o çocuklarmz ayn zamanda bir meslee yönelik eitme yeri oldu. Meslee yönelik eitimlerin sonuçlarn gördükçe ailelerimizin motivasyonu artt. Dolaysyla engelli örencilerimizin son 15 yldaki okullama, eitim ve sosyal hizmetlerden faydalanma oran olaanüstü derecede yükseldi.