Özel okullarda ücret tartışması

21 Eylül’e kadar yüz yüze eğitim yapılmayacağının açıklanmasının ardından çocukları özel okulda okuyan bazı veliler ücretlerde indirime gidilmesini talep etti. Ancak özel okul temsilcileri uzaktan eğitimin giderlerini düşürmediğini söylüyor. Hürriyet iki tarafın da nabzını tuttu. İşte tarafların talepleri:

Haberler 17.08.2020 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çOCUUN YEMED YEMEN PARASINI NEDEN VEREYM?

Yemek, servis ve ders ücretlerinin yeniden düzenlenmesini isteyen veliler sosyal medyada bir imza kampanyas balatt. mza kampanyasna, uzaktan eitimde okullarn masraflarnn azalmas gerekçe gösteriliyor. Kampanyay balatanlara göre özel okullar uzaktan eitim sürecinde doalgaz, elektrik gibi giderden tasarruf ediyor. Özel Okul Velileri Platformu temsilcisi ve özel okul velisi Mehmet Kökaaç, yüz yüze eitimle uzaktan eitimin ayn olmadn bu nedenle okullarn ücretlerinde indirim uygulamasn istediklerini belirterek öyle konuuyor:

OKULLARIN GDER DÜTÜ, ÜCRETLERE ZAM YAPTILAR

Kzm Ankarada özel bir okulda 8inci snf örencisi. Biz ilk pandemi döneminde izledik. Okullarn durumunu bilerek üzerlerine gitmedik. Herkes için yeni bir durumdu. Ancak baz okullar üst limitten zam yaptlar. Ayrca biz veliler olarak tam ücret ödememize ramen ve snma, krtasiye gibi giderleri olmamasna ramen baz okullar devletten ksa çalma ödenei aldlar. Öretmenlere de tam ücret ödemeyenler oldu.

PANDEMDEN HAKSIZ KAZANç SALADILAR

Pandemiden haksz kazanç saladlar. Biz öretmenlerin haklarnn da korunmasn istiyoruz. Baz özel okullar servis ve yemek ücretlerini annda iade etti ama bazlar hala iade etmedi. Okullarn uzaktan eitime geçmesiyle baz okullar yüzde 15, yüzde 25lere varan indirimler uygulad. Biz bunu tüm okullarn yapmasn istiyoruz. Set olarak kitap satyorlar, 3 bin 500 TL isteyenler var. Burslu örenci bile bunu ödemek zorunda kalyor. Bundan vazgeçilmesini istiyoruz. Biz veliler olarak öncelikle eitimin sürekliliini istiyoruz. Güvenli ve salkl bir yüz yüze eitimden yanayz. Ama artlardan dolay yüz yüze eitim yerine uzaktan eitim yaplyorsa da okul ücretlerinde indirim talep ediyoruz. Uzaktan eitimle yüz yüze eitimin ücreti ayn olamaz.

OKULLARIN KR ORTAI DELZ, ZARARA DA ORTAK OLMAYIZ

Bir özel okul velisi olan Ahmet Mahlepci, çocuklarnn üç aydr okula gitmediini ama yemek ücretlerini tam ödediklerini ve bu ücretleri geri alamadklarn belirterek unlar söylüyor: ki çocuum var. Biri liseden mezun oldu biri ortaokul son snf örencisi. Pandemiden dolay online eitim verildi. Biz örgün eitimle ayn ücreti ödedik. Veliler olarak bu sürecin ceremesini tek tarafl çekmek istemiyoruz. Özel okullarn da elini tan altna koymas lazm. Biz pandemi sürecinde de yemek paralarn ve genel gider diye toplanan paralar ödedik ancak geri alamadk. Talebimizi okula ilettiimizde Beenmiyorsanz istediiniz okula gidebilirsiniz yantn aldk. Biz okullarn kr orta deiliz, zararna da ortak olmak istemiyoruz. Ksa çalma ödeneinden yararlanld. Öretmenlere ksa çalma ödenei ödendi. Ama biz veliler olarak geçen dönem tam ücret ödedik. adesini de alamyoruz. Bu sene de çocuklarmz online eitime devam ettiinde ayn eyler olacak. Online eitime örgün eitim paras ödemek istemiyoruz. Bu konuda MEBin taleplerimizi duymasn istiyoruz.

ÖZEL OKULLAR NE DYOR?

UZAKTAN DA OLSA KRA VE MAALARI ÖDÜYORUZ

Tüm Özel Öretim Kurumlar Dernei (TÖDER) Bakan brahim Tael eitim ücretleri konusunda bir indirim yaplmasnn mümkün olmad görüünde. Devletimiz bir destek uygularsa biz de bunu velilerimize yanstrz diyen Tael, konuya ilikin unlar söylüyor: 21 Eylülden sonra eitimi yüz yüze yapmay planlyoruz. u anda özel okullarmzn kapasitesi örencileri seyreltmeye müsait. Online eitime sadece destek kapsamnda gerek duyulabilir. Ancak olaanüstü artlar ortaya çkarsa o dönemde okullarmz karar verir. Tabii ki okullarn giderinin neredeyse yüzde 90nn tekil eden kira, öretmen ve personel ücretleridir. Bu ücretlerde indirime gidilmesi çalanlar madur eder. Ancak olaanüstü bir süreç ortaya çkar ve devletimiz bir destek uygularsa biz de bunu velilerimize yanstrz. Aksi takdirde bütün giderler devam ederken düük ücret uygulamas sürdürülebilir olmaz. Online eitime geçilmesi durumunda yemek, servis ve benzeri giderlerin geçen yl olduu gibi geri verilmesi söz konusu olacaktr.

MALYETLERMZ DÜMED

Türkiye Özel Okullar Dernei (TÖZOK) Bakan Nurullah Dal, okul ücretlerinde indirime gitme konusunda genel bir karar alnamayacan ama isteyen kurumlarn bunu uygulayabileceini belirtiyor: Her okul arzu ediyorsa indirim yapabiliyor. Genel bir karar alnamyor. Maliyetlerimizde düü olmad. Okul açsndan baktnzda bir kazanç söz konusu deil. Birçok okul ksa çalma ödeneini de kullanmad. Birçok okul da Skntl sürecimiz var diyor. Snflar hazrladlar, Öretmenleri aldk her ey hazr, nereden tasarruf yapacam diyorlar. Doalgaz, elektrik bunlar yllk bazda yüzde 2 gibi bir gider tutuyor. Bu hesapla iade olmaz. Baz okullar kendileri karar alp indirim yapabiliyor. Ama bizim kurumsal olarak yapabileceimiz bir ey yok.

YEMEK VE SERVS ÜCRETLERN VELLER ALABLR

TÖZOK Bakan Nurullah Dal, telafi eitimlerin online olarak yaplacann belirlenmesinin ardndan veliler ve okullarn, geçen yln yemek ve servis ücretleri konusunda mahsuplaabileceklerini belirtti. Geçen yln hesabn özel okullarn bekletmemesi gerektiini belirten Dal, Yeni dönemde telafi için 15 gün okula gidilmesi halinde, yemek ve servis hizmeti hesaplanarak mahsuplama yaplacakt. Ancak yüz yüze eitime 21 Eylülde balanacandan, geçen yln hesabn özel okullarn artk bekletmemesi gerekiyor. Bu noktada velilerimiz okullaryla görüerek varsa alacaklar mahsuplaabilirler. Eer yüz yüze telafi eitim olsayd oradaki gün says kadar yemek ve servis ücreti iadeden düürülecekti. Ama yüz yüze telafi eitim olmad için velilere yemek ve servis ücretleri iadesi buna göre hesaplanarak yaplmal dedi.

YAZ OKULU VE KURS FORMÜLÜ

Açl hazrlklarn 17 Austosa göre yapan özel okullar bakanln 21 Eylül açklamasndan sonra yaz okulu ya da kurs formülüyle eitim vermeye hazrlanyor. Baz özel okullar velilere gönderdikleri yazyla 1inci, 8inci ve 12nci snflar yüz yüze kurs eitimi için 17 Austostan itibaren snflara çard. Bazlar da anaokuluna balayacaklara yaz okulu, 1inci snflara okul öncesi yaz okulu, 2nci snflara okuma-yazma oyunlar yaz okulu, 8 ve 12nci snflara da hazrlk yaz okulu açacaklarn duyurdu.

Ana Sayfaya Git