Parmakla mat etti!

Antalya'da düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonası'nda kategorisinde şampiyon olarak milli takıma girmeye hak kazanan 7 yaşındaki Kübra Yıldız, gözünü dünya şampiyonluğuna dikti.

Haberler 03.02.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Turnuva kapsamnda küçükler 7 ya kzlar kategorisinde oynad 9 maçta 8 galibiyet ve bir beraberlikle namalup unvann da alan Yldz, Türkiye Satranç Federasyonu ulusal hakemi ve 2. kademe antrenör Yusuf Görgülünün gözetiminde Avrupa ampiyonas için düzenlenecek milli takm kamp öncesi hazrlklarna balad.

Görgülü, Kübra ve onun gibi satrançta kendi kategorisinde il birincisi olan 11 yandaki ablas Esma ile 2014 ylnda tantklarn söyledi.

Esmann satranca olan ilgisinin Kübray da tevik ettiini ifade eden Görgülü, Kübra, bize geldiinde 4,5 yandayd, 2,5 yllk bir eitim sonrasnda bu sene Antalyada yaplan Türkiye Küçükler Satranç ampiyonasnda 7 ya kzlar kategorisinde hiç maç kaybetmeden, 9 müsabakada 8,5 puan alarak ampiyonluk kazand. dedi.

ampiyonann, Türkiye Satranç Federasyonunun yapt en büyük organizasyonlarndan biri olduunu ve çok güçlü oyuncularn boy gösterdiini kaydeden Görgülü, Kübrann oyun teknii gerçekten çok dikkat çekici. yi bir hazrlk dönemi geçirdi. Eref Ik hoca ile ekstra çalmalar yapt ve çok iyi bir noktaya kadar geldi. Oyun görüü tamamen kiisel yetenekleri ile alakal. diye konutu.

- Merak ettim

Kübra Yldz, be yandayken ablasndan görerek merak sald satrançla iki yldr ilgilendiini söyledi.

En çok ablasn yenince mutlu olduunu dile getiren minik ampiyon, Satranç oynaynca mutlu oluyorum. Ablamla oynaynca daha çok mutlu oluyorum. Satrançta bütün talar ve hamleleri çok seviyorum ama yenince daha çok mutlu oluyorum. lk bata Elaz, sonra da Türkiye birincisi oldum. imdi de dünya ampiyonu olmak istiyorum. ifadelerini kulland.

- 4 yanda konutu

Anne Nülüfer Yldz, Kübrann satranç meraknn büyük kz Esmann okuldaki satranç kulübüne yazlmasyla baladn vurgulad.

Esmann profesyonel bir eitim almas için antrenör Yusuf Görgülü ile irtibata geçtiklerini dile getiren Yldz, unlar aktard:

Esma buraya baladnda Kübra hiç aklmzda yokken ben de bu kursa kayt olmak istiyorum, satranç oynamak istiyorum. dedi. Ben ya küçük olduu için kayt olamayacan düündüm ama bunu Yusuf hocamdan duymasnn daha salkl olacana karar verdim. Yusuf hocam ile görütüümüzde satranca balama yann ideal 5 ya olduunu belirtince biz de Kübra ile Esmann satranç serüvenini balatm olduk.

Kübrann sessiz bir çocuk olduunu ve 4 yanda konumaya balamasnn onu asosyal yaptn belirten Yldz, kzn öyle anlatt:

çok konuamad ve geç konutuundan dolay özürlü olduunu düünenler ve bunu soranlar dahi oldu. Konuamyordu ama söylenenleri çok rahat alglayabiliyordu ve dolaysyla bu da onun insanlardan uzaklamasna neden oldu. Biraz içine kapank olduu için bu da onu basklad. Kübra ablasna çok dükün ve örnek alan bir çocuk. Ablasnn yapt eyleri çok önemsiyor ve ablas ile birlikte satranca balad. Okula gitmeden önce ablas sayesinde okumay çözdü.

- Bazen beni yenecek diye de korkuyorum

Merak sald satrancn kendisine özenen kardeine ampiyonluk getirmesinden mutluluk duyan ve kategorisinde Elaz birincisi olan 11 yandaki abla Esma da, örendii eyleri Kübraya da örettiini söyledi.

Kübrann anlatlanlar çabuk kavradn ve satrançta sürekli bir üst kademeye geçtiini iaret eden Esma, Beraber turnuvalara katldk. yi bir sonuç elde edince Antalyaya gitmeye hak kazandk. Kardeim orada kendi ya kategorisinde Türkiye birincisi olarak geri döndü. Kübra baar elde ettiinde ben de mutlu oluyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git