Sadece 8'inci sınıftan soru

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye girişte uygulanacak yeni sistemde sadece 8. sınıftan soru sorulacağını söyledi. Bakan Yılmaz, sınav süresinin 135 dakika olduğunu, soru sayısının ise 90 olduğunu açıkladı

Haberler 28.11.2017 - 08:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YILDIRIM; (Liselere girite yaplacak merkezi snav) Bu sistemde sadece 8. snflardan soru sorulacak. Soru saysn 60dan 90a çkardk, 20 Fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 nklap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabanc dil sorusu sorulacak. Bizim okullarmzn kitaplar, okullarmzda ilenen müfredatlar esas olacak. 90 soru için 135 dakikalk süre verilecek. Bir veli, evladn imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle Milli Eitim Bakanl olarak biz onun kaydn imam hatip lisesine yapmayacaz. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladmz meslek lisesine göndermeyeceiz

YILDIRIM; (Liselere girite yaplacak merkezi snav) Snav ücretsiz olacak. Yeni bir tartmaya yol açmamak için açk uçlu soru sormamay kararlatrdk. Okul notu dikkate alnmayacak. Tercih, ev yaknl, ortaokul kayd esas alndnda örenci okula yerlemi olur. Örnek sorular, aralk aynda yaymlanacak. (Dantayn ilahiyat fakültelerine ilikin karar) Dantayn yapt kesinlikle yanl uygulamayd. Bunu düzeltebilmenin yolu bir yasa çkarmak. u anda eitim fakültelerinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öretmenlii yok. Davay açanlar, oradan mezun. Ancak daha sonra o bölüm kapatld

HABER MERKEZ

Milli Eitim Bakan smet Ylmaz, liselere girite yaplacak merkezi snava ilikin, Bu sistemde sadece 8. snflardan soru sorulacak. Soru saysn 60dan 90a çkardk. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 nklap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabanc dil sorusu sorulacak. dedi.

Ylmaz, TRT Haber canl yaynnda katld programda, liselere yerletirmede uygulanacak yeni sisteme ilikin açklamalarda bulundu.

Yeni sistemin kimsenin kayg duymayaca, kolay, anlalr ve sade olduunu belirten Ylmaz, Hiçbir evladmz istemedii bir okula gönderilmeyecek. Mutlaka tercihi içinde bulunan okul gruplarndan birine gönderilecek. ifadesini kulland.

Ylmaz, eitim bölgelerinden adrese dayal örenci alan bir sistemin hayata geçirileceini, aralk ay içinde eitim bölgelerine ilikin çalmann tamamlanacan bildirdi.

Daha önceki bütün müfredattan örencilerin genel yeteneinin ölçülecei yönünde açklamalar yaptklarn anmsatan Ylmaz, öyle konutu:

Geçmi yllara dönerseniz bu bir ekilde dershanecilii veya ilave yardmc kaynaklar aramaya iter diye görü geldi. Dolaysyla da bu sistemde sadece 8. snflardan soru sorulacak. Bizim okullarmzn kitaplar, okullarmzda ilenen müfredatlar esas olacak. Daha önceki açklamamzda 60 soru sorulacan söylemitik. Yükseköretim Kurulunun soru saysn artrmas üzerine biz de soru saysn 60dan 90a çkardk. 90 soru için 135 dakikalk süre verilecek. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 nklap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabanc dil sorusu sorulacak. Snav tek oturumda yaplacak. Belki arada ya grubu dikkate alnarak belki bir 10 dakika ara verilebilir.

TEOGun belli sakncalarnn ortaya çktn, etüt merkezlerinin çoaldn dile getiren Ylmaz, bu snavn basksn zorunlu olmaktan çkardklarn vurgulad.

Bakan Ylmaz, yeni sistemde snavn zorunlu olmayacan belirterek, steyen gerecek. Geri kalan yüzde 90 örencimiz kendi adresine dayal, eitim bölgesi içinde kalan okullara kaydedilecek. Örenci says yüzde 10a tekamül eden bir grubu, biz snavla örenci alan okullar statüsüne getireceiz. dedi.

KAPASTE VAR

Snavla girilen okullara bavurunun ilk yl fazla olabileceine iaret eden Ylmaz, rehberlikle örencilerin yönlendirilmesi ve snavsz girilen okullarn da baar gösterdiinin görülmesiyle, bunun, snavla alnan örenci saysnn 2-3 katn geçmeyeceini düündüklerini aktard.

Ylmaz, Yaklak 1 milyon örenci, ikametgahnn olduu yerde okuyacak. Veliler çocuklarn okutmak istedikleri okulu bulabilecek mi? sorusu üzerine, öyle dedi:

Geçmi yllardaki örencilerimizin ve velilerin tercihini dikkate alrsak, yüzde 12 gibi bir oran imam hatip seçiyor. Meslek lisesini tercih edenlerin oran yüzde 40. Gerisi de deir okullara... Bunlar da dikkate aldmzda örenci saymzn üzerinde kapasitemiz var. 1 milyon 180 bin 8. snf örencimiz var. Toplam lise birlerin kapasitesi bizim 1 milyon 268 bin. Buna özel okullar da dahil deil. Özel okullarn ne kadar kapasitesi var? 200 bin. kisini korsanz ne yapar? 1 milyon 468 bin yapar. 1,5 milyon kapasite var. Böyle bir kapasitenin olduu yerde kayg duymaya gerek var m? Böyle bir ey gerçekleir mi? Hiç düünmüyorum.

HERKES STED OKULA

Bir veli, evladn imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle Milli Eitim Bakanl olarak biz onun kaydn imam hatip lisesine yapmayacaz. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladmz meslek lisesine göndermeyeceiz. diyen Ylmaz, örencilerin istedikleri okula gideceinin, kimsenin istemedii hiçbir bölüme gitmeyeceinin altn çizdi.

Bu sistem özel okullara talebi artrr m? sorusunu Ylmaz, Olmaz. Özel okullarn oran ne kadar? Yüzde 7. Yüzde 93 yine kamuda eitim alyor. OECD ülkelerinde ne kadar? Yüzde 15. Bizim bunu da artrmamz lazm. yantn verdi.

AçIK UçLU SORU OLACAK MI?

Daha önce gerek kendisinin gerek Babakan Binali Yldrmn açk uçlu soru ile ilgili ifadelerine deinen Ylmaz, Milli Eitim Bakanl olarak açk uçlu sorulara hazr olduklarn, öretmenleri ve deerlendiricileri bu dorultuda eittiklerini dile getirdi. Ylmaz, Ancak toplumda Bunun deerlendirmesini objektif olarak yapabilmek mümkün deildir eklinde bir alg var. Dolaysyla yeni bir tartmaya yol açmamak için açk uçlu soru sormamay kararlatrdk. bilgisini paylat.

Liselere yerletirmelerde kontenjanlarn üzerinde bir talep olmas halinde ne yaplacann sorulmas üzerine Ylmaz, il müdür yardmclklarnn bakanlnda komisyonlarn oluturulduunu, ilçelerde sknt olacan düünmediklerini ancak büyük illerde daha geni bir çalma yaplmas gerektiini söyledi.

Sistemde her ortaokulu bir lise ile ilikilendireceklerini anlatan Ylmaz, Bu, vatandamzn çok yabanc olduu bir sistem deil. Bu sistem, çok daha baarl, örencinin kendi bulunduu muhitinde daha çok akademik baary yakalayabilecei, kendini ifade edebilecei, farkl davrana yönelmeyecei, farkl çevrelerle de tanmayaca çok salkl bir ortamda çok daha iyi bir eitim almasna imkan salayacak. diye konutu.

OKUL NOTU DKKATE ALINMAYACAK

Bakan Ylmaz, Okul notu esas alnacak m? sorusunu yantlarken, öyle konutu:

Okul notu dikkate alnmayacak. Tercih, ev yaknl, ortaokul kayd esas alndnda örenci okula yerlemi olur. Güzel sanatlar, spor liseleri eskiden olduu gibi örencilerin yeteneklerini ölçebilecei bir snavla kayt alacaklar. 81 güzel sanatlar lisesi var. Toplam örenci says 14 bin 743. 93 tane sosyal bilimler lisesi var ve 36 bin 780 örenci okuyor. Bu yl kaç kii girecek spor lisesine? 5 bin 490 örencimiz spor lisesine, 5 bin 790 örencimiz güzel sanatlara, 9 bin 60 örencimiz sosyal bilimlere, 33 bin 810 örencimiz de fen lisesine gidebilir.

Nakil sürecinin nasl olacana ilikin bir soru üzerine Ylmaz, kametgah deitiyse okul da deiecek. dedi. Snavn ücretsiz olacan açklayan smet Ylmaz, örnek sorularn aralk aynda yaymlanacan bildirdi.

Özel okullarn kendi snavlarn yapabileceklerine iaret eden Ylmaz, Ancak bu dönem MEBin snav sonuçlarn deerlendirmeyi esas alarak bir yerletirme yapacaklarn ifade ettiler. Bundan dolay da özel okul yöneticilerine teekkür ediyorum. dedi.

ETM FAKÜLTELERNDE, DN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BLGS BÖLÜMÜ YOK

Dantayn Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öretmenliine atamalarda ilahiyat fakültesi mezunlar arasndan atama yaplmasna dair ilemin yürütmesini durdurma kararna yönelik deerlendirmelerde bulunan Ylmaz, eitim fakültelerinden mezun olup da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verecek bir bölümün bulunmadna dikkati çekti.

Ylmaz, u deerlendirmede bulundu:

Dantay karar diyor ki, ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öretmeni olamaz. Bizim bir öretmenimiz atanamad dönemde, lahiyat fakültelerinden gelen öretmenler atanyor diyor. Dantay da Herhalde hakldr diyerek... Bunu kaldrmak için bir yasal düzenleme de dahil gereini yapacaz. Dantayn yapt kesinlikle yanl uygulamayd. Bunu düzeltebilmenin yolu bir yasa çkarmak. u anda eitim fakültelerinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öretmenlii yok. Olsayd olabilirdi. Davay açanlar, oradan mezun. Ancak daha sonra o bölüm kapatld. Bu öretmenleri yetitirme görevi ilahiyat fakültelerine verildi. Bu davay açan da u an bizim öretmenimiz.

ATAMALARDA MÜLAKAT GEREKL

Öretmen atamalarnda mülakatn gerekli olduuna iaret eden Ylmaz, öretmenlerin güvenlik soruturmasna tabi tutulduklarn vurgulad.

Aratrmalar sonucunda kamuda görevlendirilmesinde sakncas olanlarn elendiini dile getiren Ylmaz, ancak Mülakat sisteminde üç baarl kiiden birini alp dier ikisini dar koyuyorsunuz. eklinde eletiri yapldn belirtti. Ylmaz, Hiç kimse de kendisindeki eksiklii görmüyor. Adamn bulan deniyor. Bunu da ortadan kaldrmak için güvenlik soruturmasndan geçtikten sonra çok istisnai olanlar hariç hepsinin yazl puann esas alarak bir sralama, bir atama çerçevesini oluturacaz. Mülakat kesinlikle olacak. ifadelerini kulland.

ÜCRETL ÖRETMENLERE MTYAZ

Ücretli öretmenlerle ilgili sknt yaandn, onlarn gerçekten madur olduklarna inandn vurgulayan Ylmaz, öyle bir kanuni deiiklik yapacaz. Bizde be yl ücretli öretmenlik yaparak, öretmenlik tecrübesini kazanm kimselere, üç kat kontenjana girme art olmadan mülakat hakk konusunda bir imtiyaz tanyacaz. Bu da onlarn urad kayb biraz giderecektir. diye konutu.

Milli sporculardan öretmen atamalar için kadro taleplerinin bulunduunu bildiren Milli Eitim Bakan Ylmaz, bu karlandnda atama yapacaklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git