Liseye Giri Snavna sayl günler kala birçok örenci endieye kaplyor, baarszlk korkusu çocuklarda snav kaygsna neden oluyor. Snav kaygs snavdan önce, snav esnasnda ve/veya sonrasnda ortaya çkabilen, olumsuz duygulanmlar yaatan ar uyarlmlk hali olarak tanmlanyor. Bu dönemde örencinin ne kadar iyi ve yeterli hazrlanm olursa olsun snav sonucu ile ilgili kaygya düebileceini hatrlatan Eitimci Talia Büke, snav kaygsnn balca nedeninin örencinin ve ailesinin snava atfettikleri olduunun altn çiziyor. Örencinin snav kendi kimliiyle ilikilendirilmesinin sonucu mutlaka etkilediini anlatan Büke, aslnda tek bana snavn kayg unsuru olarak görülmemesi gerektiini söylüyor.
Güçlü iletiim becerileri
Mevcut eitim sistemimiz içerisinde snav odakl bir baar elde etmeyi istemek kaçnlmazdr diyen Büke, sözlerini öyle sürdürüyor: Snavlarda baar için sadece bilgi ve ezber yeterli deil. çocuun bilgiyi kavrama, analiz, deerlendirme ve sentez aamalarna getirip beceriye dönütürmesini gerektirecek; üretmesini salayacak metot ve tekniklere ihtiyaç vardr. çocuklarmz snava hazrlarken neyin, nasl ve niçin olduu konusunda sorgulama yapmalar gerektii, güçlü iletiim becerilerine ihtiyaç duyulduu, i birliine açk olmalar gerektii de akldan çkarlmamaldr. Tüm bu konularda donanma sahip öretmenler ve bu kriterleri dikkate alarak yaplanan okullarda, snav baars da yüksek olur. Örencinin geleceine yön verecek snavlardan, iyi bir sonuç almak için bahsettiim koullar oluturmak oldukça önemlidir ve bu örenme süreçlerinin iyi yönetilmesi için psikolojik yapnn da desteklenmesi arttr.
Doru nefes alma ve geveme
Belirli bir düzeye kadar kaygnn normal hatta motive edici ve performans arttrmaya yardmc olduunu hatrlatan Büke, çocuktaki kayg düzeyi snav performansn, kendisini ve yakn çevresini olumsuz etkiliyorsa bu durumu dikkate almakta ve çözümlemekte fayda var diyor. Büke, kaygyla ba etme konusunda baz noktalara dikkat çekiyor:
Kayg yaayan örencinin, hatal düüncelerini fark etmesini salayarak bu düünceleri deitirmenin yollarn bulmas için onu desteklemek gerekir. Duygular yönlendiren gücün, düüncelerde olduunu unutmadan örencinin ilevsel düünceleri seçmesi ve ilemesi için onu olumlu bir ekilde yönlendirmek faydal olacaktr. Bu duygu ve düünceleri düzenleme sürecini, kayg yaayan örenciye anlatarak bu süreci kendi bana yönetmesini telkin etmek önemlidir.
Gelecek ile ilgili kurgulara kaplmaktansa ksa ve uzun vadeli hedef belirlemek ve hedefleri gerçekçi bir ekilde belirledikten sonra aama aama ulamak motivasyonu artracaktr. Örenci bu hedeflerine öz deerlendirmesini de yaparak ulamaldr.
Doru nefes almay ve geveme egzersizlerini kullanmak bedensel kontrolü salamak için faydal olacaktr.
Düzenli uyku ve dengeli beslenme gibi fizyolojik ihtiyaçlara da salkl niteliklere uygun olarak önem verilmelidir.
Bilinçli bir örenme ortam oluturarak örenme hedeflerine ulamasn telkin etmenin yan sra örencinin zorland konularda diyalog kurmak ve kazanmlara odaklanmasn salamak dorudur.
Zaman yönetimi dikkat edilmesi gereken bir dier önemli unsurdur. Zaman etkin kullanmak örenilebilir.