Siyaset, Ekonomi ve Toplum Aratrmalar Vakfnca (SETA) uzaktan eitimin, örencilerin akademik baarsnn yan sra okul aidiyetini de olumsuz etkileyebildiine dikkat çekilerek, yüz yüze eitimde uyum ve motivasyonu güçlendirici faaliyetler yaplmas önerisinde bulunuldu.
SETA aratrmaclar Müberra Nur Emin ve Mustafa Altunel tarafndan Türkiyede uzaktan eitimin nasl tecrübe edildiinin ortaya konulmas, temel sorun alanlarnn tespit edilerek çözüm önerilerinin sunulmas amacyla Kovid-19 Sürecinde Türkiyenin Uzaktan Eitim Deneyimi balkl rapor hazrland.
Raporda, okul yöneticileri, öretmen, örenci ve velilerin uzaktan eitim sürecine ilikin deerlendirmelerine de yer verildi.
Tüm dünyay etkileyen Kovid-19 salgnnn salk, ekonomi ve turizm gibi alanlarn yan sra eitimde de krize sebep olduuna iaret edilen raporda, bu süreçte birçok ülkede okul öncesinden yüksekörenime kadar tüm eitim kademelerinde yüz yüze eitime ara verilmek zorunda kalndna dikkat çekildi.
UNESCO verilerine göre dünya çapnda örencilerin yaklak yüzde 92sinin okullardan uzak kald belirtilen raporda, 190dan fazla ülkede tamamen, baz ülkelerde de yerel, bölgesel veya eyalet ölçeinde okullarn kapatld kaydedildi. Bu kapsamda, birçok ülkede olduu gibi Türkiyede de uzaktan eitime baland hatrlatld.
SALGININ ETMDE YOL AçABLECE RSKLER
Raporda, salgn nedeniyle okullarn kapanmas ve uzaktan eitime geçilmesinin ortaya çkaraca riskler, eitimde frsat eitsizlii ve eitsizliklerin derinlemesi, eitim öretimden uzun süre ayr kalan örencilerde örenme kaybnn artmas, devamszlk ve okul terklerinde art olmak üzere üç balkta snflandrld.
Kovid-19 salgnnda uzaktan eitim sürecinin daha çok teknoloji destekli uygulamalar üzerinden yürütüldüü ifade edilerek, Bu sebeple örencilerin ders süreçlerini takip etmek için teknolojik aygtlara sahip olma durumu, pandemi dönemi eitim öretim süreçlerinin verimliliini direkt olarak etkileyen bir parametre olarak öne çkmaktadr. Dolaysyla uzaktan eitim sürecinde dijital cihazlara sahip olan örenciler ile olmayanlar arasnda eitime eriim ve eitim imkanlarndan yararlanma bakmndan oluacak fark eitimde eitsizlii de artracaktr. deerlendirmesinde bulunuldu.
Tatil dönemlerinde örencilerin yaadklar örenme kayb ve motivasyon düüklüünün salgn sürecinde artabileceinin kaydedildii raporda, çalmalar, örencilerin uzun süre okuldan uzak kalmasnn, okul aidiyetlerini, motivasyonlarn, akademik baarlarn, iletiim ve sosyal becerilerinin geliimini olumsuz yönde etkilediini ortaya koymaktadr. bilgisi paylald.
SALGIN SONRASI DEVAMSIZLIK VE OKUL TERKLERNDE ARTI RSK
Raporda, salgn srasnda eitime devam edilmesi kadar sonrasnda örencilerin okula dönü ve adaptasyon süreçlerinin büyük önem tad vurgulanarak, u ifadeler kullanld:
Geçmi tecrübelerden hareketle yaplan çalmalar eitime uzun süre ara verilmesi sonrasnda örencilerin okula geri dönülerinde kayplarn yaanaca ve okul terklerinin artaca riskine iaret etmektedir. Bir baka ifadeyle çocuklar ne kadar uzun süre okuldan uzak kalrlarsa, okula dönmeme risklerinin de o kadar artt belirtilmektedir.
Raporda ayrca okul terklerinin salgnn ardndan artmas halinde hem çocuklarn bireysel geliimleri hem de toplumsal refah açsndan oluabilecek olumsuzlua dikkat çekildi.
OKULLARIN AçILMASI HEDEFLENMEL
Raporun sonuç bölümünde, uzaktan eitime eriimin ve bu eitimin düzenli kullanmnn, örencilerin sosyoekonomik durumlar, okul profilleri, velilerin ilgi ve dijital okuryazarlk düzeylerine bal olarak deikenlik gösterdii vurguland.
Bu durumun, eitimde eitsizlii artrd ifade edilerek, uzaktan eitimin özellikle dezavantajl örenciler için okula ban azalmas, örenme kayb, devamszlk ve okul terki risklerine neden olacana iaret edildi.
Bu kapsamda, okullarn açlmasnn hedeflenmesi gerektiinin alt çizilerek, unlar kaydedildi:
Pandemi srasnda okullar açmaya çalmak, kapatmaktan çok daha karmak ve zor bir süreç olsa da tüm riskler göz önünde bulundurulduunda öncelikli hedef okullar açmak olmaldr. Okullar yüz yüze eitime açldktan sonra ise çocuklarn pandemi sürecindeki akademik, sosyal ve psikolojik durumlarn iyiletirecek, bu alanlardaki eksikliklerini tespit ederek telafilerini gerçekletirecek çalmalara ihtiyaç vardr.
UZAKTAN ETME YÖNELK ÖLçME VE DEERLENDRME MEKANZMALARI OLUTURULMALIDIR
Salgn sürecindeki eitim öretim faaliyetlerine yönelik rapordaki tavsiyelerden bazlar ise öyle:
- çocuk ve kamu saln önceleyen, acil durumda eitime yönelik eylem planlar oluturulmaldr. Bu eylem planlar, genel eitim politikalarn belirleyecek makro ve her bir okulun kendi eylem planlarn oluturaca mikro boyutta olmaldr.
- Uzaktan eitim sürecinde her bir örencinin eriim, katlm ve devamllklarnn takip edilmesi ve bu hususlara yönelik aksaklklarn tespit edilmesi gereklidir. Bu konuda salk sistemindeki aile salk danmanlna benzer bir yap oluturularak ailelere eitim danmanl salanabilir.
- Öretmen, örenci ve velilere yönelik dijital okuryazarlk destek mekanizmalar oluturulmaldr.
- Uzaktan eitime yönelik ölçme ve deerlendirme mekanizmalar oluturulmaldr.
- Okullar yeniden açldnda çocuklarn hem okulda hem evde sürekli örenmelerini salamaya yönelik çalmalar devam etmelidir.
- Oluturulacak telafi eitimleri yalnzca akademik deil, örencilerin okula dönülerinde adaptasyonlarn artracak ve motivasyonlarn güçlendirecek nitelikte olmaldr.
- Salgn nedeniyle çocuklarn psikososyal durumlarna yönelik iyiletirici destek hizmetleri salanmaldr.
- Dijital okuryazarlk, teknoloji kullanm, e-içerik gelitirilmesi gibi konularda öretmenlere yönelik yükseköretim programlarnda var olan dersler desteklenmeli ve ihtiyaçlara göre yenilenmelidir.