Sosyal medyann kullanmn artmasyla ortaya çkan siber zorbalk tehlikesiyle ilgili açklama yapan Doç. Dr. Hasan Kandemir, teknolojik cihazlarn ve internet kullanmnn gittikçe art göstermesiyle birlikte bu yaygnln artk bütün ya gruplarn kapsamaya baladn söyledi. lkokul çandaki çocuklarn sosyal medya hesaplarnn olduuna dikkati çeken Doç. Dr. Kandemir, Bu gittikçe sorun hale geliyor. Burada yaanabilecek pek çok sknt ve problemler var. Bu konunun tüm olumsuz özelliklerini bir çat altna toplayan siber zorbalk dediimiz ey; bilgi ve iletiim teknolojilerinin bir kii veya bir grup üzerinde teknik veya ilikisel olarak zarar verme amacyla kullanlmasdr. Yani o hesabn çökertilmesi, ele geçirilmesinden tutun da ilikisel anlamda psikolojik olarak bask kurma, sknt oluturma, tehdit etme ve taciz etmeye kadar varabilecek hem teknik, hem de ilikisel anlamda sknt ve problem çkaracak ekilde iletiim cihazlarnn kullanlmasn söyleyebiliriz dedi.
SBER ZORBALIK 13-18 YA ARASINDAK GRUPTA çOK ETKL
Siber zorbaln gittikçe arttn vurgulayan Doç. Dr. Kandemir, Yaplan baz çalmalar, bu oranlarn kullanclar arasnda yüzde 60lara kadar varabildiini gösteriyor. Türkiyede ise bu oran yüzde 5-6larda olduunu belirten çalmalar olduu gibi, yüzde 20ye kadar ulatn belirtenler de var. Özellikle 13-18 ya arasndaki grupta bunun çok daha sk olduunu ve bu dönemdeki bireylerin tam olarak ne yapacan bilemedikleri için büyük sknt ve problemler ortaya çkardn görüyoruz. Siber zorbalk, ergen bireylerde, depresyon oluturabiliyor, düük benlik saygs oluturabiliyor, akademik baarda sknt ve problemler ortaya çkarabiliyor. Yani sosyal medya üzerinde yaanan sknt ve problemler, aslnda çocuk ve ergenler, bu kiiyle normal hayatta temas kurmasa bile hayatnn bütün alanlarn olumsuz ekilde etkilemeye balyor diye konutu.
ALELERE BÜYÜK GÖREV DÜÜYOR
Ailelerin çocuklarn iyi takip etmesi gerektiini ifade eden Doç. Dr. Kandemir, sosyal medyay çok fazla kullanan bir çocuun okul baarsnda azalma, depresyona girme gibi özellikle göstermesi halinde siber zorbaln düünülmesi gerektiini söyledi. Ailelerin sosyal medya ve internetin doru kullanm konusunda bilgilendirilmesi gerektiine dikkat çeken Doç. Dr. Kandemir, Ailelere de bu konuda görev düüyor. Bazen sosyal medyada çocuklarnn özel fotoraflarn, çok özel mahrem bilgilerini paylayorlar. Bu tarz özel paylamlarda bulunulacanda çok dikkat edilmesi gerekiyor. Eer bir hesap olacaksa, özel bir hesap olmas gerektiini, bunun herkese açk olmamas gerektiini, bilinmeyen kiilerin bu hesaplara eklenmemesi gerektiini, burada gördüümüz houmuza gitmeyen veya rahatsz edici paylamlarn beenilmemesi gerektii konusunda çocuklar ile aileleri bilgilendirilmeli. Kar taraftan tahrik edici, saldrgan herhangi bir mesaj veya bir davran gelirse, buna cevap verilmemesi, bunun görmezden gelinmesi, bununla o ortam üzerinden mücadele edilmemesi gerektii anlatlmal dedi.
çOCUKLAR SPORA, SANATA YÖNLENDRLMEL
Doç. Dr. Kandemir, ergenlik döneminin hassas bir dönem olduunu vurgulayarak, Ergenlik dönemi, kimlik oluum dönemidir. Bireyler sosyal medya üzerinden kendilerini ifade ettikçe normalde darda ifade edemeyecekleri veya sahip olamadklar kimlikleri sanal bir kimlik üzerinden iletiim kurmaya balyorlar. Ve bu onlar asosyalletiriyor. Salkl bir kimlik geliimini de olumsuz yönde etkiliyor. Onun için çocuklarn bu sosyal ortamlarda paylamlar veya sosyal ortamlarda geçirdikleri zaman mümkün olduunca kstlanarak spor, sanat gibi faaliyetlere yönlendirilmesi ve bu yönde desteklenmeleri gerekiyor diye konutu.
çocuk veya ergenlerin siber zorbala maruz kald gibi, ayn ekilde bakalarna da uygulayabileceine dikkat çeken Doç. Dr. Kandemir, Travmatize olan ve sürekli bunu yaayan bir çocuk da gücünün yettii baka bir çocukta bunu uygulamaya çalabilir. çocukla konuulurken bu durumun bir suç olduu, bakalarna da yaplmamas gerektii ve cezasnn bulunduu anlatlmal diye konutu.