DİYARBAKIR(SÖZ)- Diyarbakırın merkez Bağlar ilçesinde, çocuğuyla okula giden veli A.K., öğretmen Hasan Şimşeki koridorda yumrukladı. Öğretmenin de karşılık verdiği kavga, kameraya yansıdı. Diyarbakırda eğitim sendikaları, Hasan Şimşek adlı öğretmene yönelik şiddeti protesto ederek, şiddet karşıtı politikaların geliştirilmesini istedi.
VELİ ÖĞRETMEN KAPIŞTI
Olay, önceki gün öğle saatlerinde, Bağlar ilçesindeki Nuriye çelebi Eser İlkokulunda meydana geldi. İddiaya göre, çocuğuna hakaret ettiği gerekçesiyle okula gelen veli A.K., öğretmen Hasan Şimşek ile konuştu. A.K., çocuğunun gözü önünde öğretmen Hasan Şimşeke yumruk attı. Hasan Şimşek de A.K.ye karşılık verdi.
KAVGA KAMERALARDA
Koridorda devam eden yumruklu tekmeli kavga, diğer öğretmenlerin araya girmesiyle sona erdi. İhbarla adrese gelen polis ekipleri, A.K. ile Hasan Şimşeki emniyete götürdü. İfadeleri alınan taraflar, birbirinden şikayetçi olmadı. Okul koridorundaki kavga anları ise güvenlik kamerasına anbean yansıdı.
SENDİKA AçIKLAMA YAPTI
Tarafların birbirinden şikayetci olmamasına rağmen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) ve Türk Eğitim-Sen, Diyarbakırın Bağlar ilçesinde bulunan Nuriye Eser çelebi İlkolunda görev yapan Hasan Şimşek adlı öğretmenin, öğrenci velisi tarafından şiddete uğramasını kınadı. Eğitimciler, şiddetin meydana geldiği okulunu önünde açıklama yaparak, Eğitimciye şiddete dur de pankartı açtı. çok sayıda öğretmen ve veli de açıklamaya katıldı.
ŞİDDET YASASI GEREKLİ
Eğitim Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Sekreteri Kadriye Kaya, şiddetin hayatın her alanında sistematik bir şekilde yaygınlaştığına dikkat çekti. Kaya, Evde, sokakta, okulda, hayatın her anında görülen şiddet, adeta gündelik hayatın bir parçasına dönüşmüştür dedi. Kaya, Eğer şiddetin önüne geçmek istiyorsak, salt eğitime odaklanarak değil, bütün faktörleri dikkate alarak bir politika geliştirilmesi gerekmektedir. Eğitim sisteminde öğretmenler, şiddet sorununun çözülmesinde kritik bir noktada görülmesine karşın, uygulanan yanlış politikalarla, öğretmenlerin eğitimin edilgen öğesine indirgendiği ve şiddet ortamının bir mağduru hline geldiği süreci yaşıyoruz. Son yıllarda okullarda öğretmenlere dönük artan şiddet olayları bu duruma ilişkin tespitlerimizi haklılık kazandırmaktadır. Öğrenci ve veliyi sorgu hakimliği düzeyine çıkaran, öğretmeni sanık koltuğuna düşüren MEB destekli şikayet mekanizmaları öğretmeni her fırsatta sorguya çekilen bir nesneye dönüştürmekte öğretmeni ve mesleğini itibarsızlaştırmakta ve öğretmen kimliğini oluşturan öğeleri değerden düşürmektedir şeklinde konuştu.
ÖĞRETMEN SAHİPSİZ DEĞİL
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Recep Güneş ise, mevcut eğitim programlarının şiddeti önlemediğini savundu. Şiddeti eğitimle yok etmenin ilk aşamasının program değişikliği olduğunu ifade eden Güneş, şunları kaydetti:
Okullarımızda yaşanan şiddet olaylarının tekrar etmemesi, eğitimcileri şiddetin hedefi haline getiren uygulamaların son bulması, somut ve kalıcı çözümler üretilmesi için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, bütün yetkilileri acilen harekete geçmeye ve gerekli yasal çerçeveli önlemeleri ivedilikle almaya davet ediyoruz.