Kelime Köken isimli Twitter hesabn yöneten Aratrmac- Yazar Mehmet Emin Katrc, sosyal medya araçlarnn çounlukla tartmalarla ve olumsuz hadiselerle gündeme geldiini belirterek, Sosyal medya, sadece birilerinin birilerini eletirdii bir mecra deil. Olumsuzluklarn ötesinde sosyal medya araçlarnn nitelikli kullanm da mümkün. dedi.
Mimari, resim, edebiyat, etimoloji gibi kültürel ve sanatsal konularda paylam yapan hesaplarn yüz binlerce kullanc tarafndan takip edildiini bildiren Katrc, Sosyal medya aslnda dünyann küçük bir yansmas. çinde güzellikler olduu gibi kötülükler de olabiliyor. Sosyal medyay sadece kötü yanyla ele almak hatal bir yaklam olur. deerlendirmesinde bulundu.
KISA SÜREDE BNLERCE KULLANICI TAKP ETMEYE BALADI
Mehmet Emin Katrc, 2016 ylndan bu yana Kelime Köken isimli Twitter hesab üzerinden etimoloji, dil ve mitoloji içerikli paylamlar yaptn aktararak, unlar kaydetti:
çeitli dergilerde ve mecralarda edebiyatla ilgili yazlar yazyor ve aratrmalar yapyordum. Bu süreçte kelime kökenlerini incelemeye baladm ve her kelimenin bir hikayesi olduunu gördüm. Bu hikayeler aslnda insanln hikayesiydi ve kendi hikayesinin farknda olmayan insanlara bunlar anlatmalym dedim.
Bu düünceden hareketle, bilginin çok güçlü bir ekilde yaylabildii Twitterda ilgili hikayeleri paylamaya baladm. Paylamlarm yaptm Kelime Köken isimli hesap araclyla ksa hikayeler paylamaya baladm, bu hikayeler kullanclarn büyük beenisini kazand. lginin çok düük olacan düündüüm etimoloji gibi bir alanda, sadece bir sene içerisinde 30 binden fazla insan bu konuyla ilgili paylamlar ilgiyle takip etmeye balad.
ÜST DÜZEY BÜROKRATLARDAN ÖRENCLERE KADAR HER KESMDEN LG VAR
Aratrmac-Yazar Katrc, Kelime Kökenin takipçi saysnn 130 bine yaklatn belirterek, Üst düzey bürokratlardan milletvekillerine, akademisyenlerden örencilere kadar toplumun her kesiminden insan, kelime kökenlerine yakn bir ilgi gösteriyor. Bu sadece Kelime Kökene olan ilgiyle snrl deil. Sanatsal ve kültürel paylamlar yapan dier hesaplarda da youn ilgi olduu görülüyor. diye konutu.
Takipçi saysnn, ulalan kitleye dair tek gösterge olmadn vurgulayan Katrc, Örnein, Arapçadan ngilizceye geçen kelimelerle ilgi yaptm bir paylam yarm milyonun üzerinde kullanc tarafndan görüntülendi. Bu dille alakal bir paylam için ciddi bir rakam. Sosyal medya platformlar, takipçi saysnn ötesinde geni bir kitleye ulama imkan sunuyor. ifadelerini kulland.
Katrc, kullanclarn sadece paylamlar beenmekle kalmadn, ayn zamanda paylamlara yorum ve ek bilgilerle destek saladn belirterek, lgi öyle bir noktaya vard ki bir kullanc kzna isim koymak için öneride bulunmam istedi. Bunun büyük bir sorumluluk olduunu söylesem de srarc oldu. Ben de kendisine suyun zarafetinden hareketle Nil ve Nehir isimlerini önerdim. Bir süre sonra kendisinden çocuunun ismini Nehir koyduuna dair bir mesaj aldm. Bu ilginç ve mutluluk verici bir olayd. eklinde konutu.
PAYLAIMLAR KTABA DÖNÜTÜ
4 yl içerisinde paylat hikayelerin etkisiyle insanlarn dil, mitoloji, kelime kökenlerine ciddi bir ekilde ilgi göstermeye baladn aktaran Katrc, Kullanclar, bu paylamlar içeren basl bir esere kütüphanelerinde yer vermek istediklerine dair çeitli düünceleri dile getirdiler. Bunun üzerine hesapla ayn ismi tayan Kelime Köken-Kelimeler, Hikayeler, Efsaneler isimli dosyam kitaplatrma karar aldm. dedi.
Katrc, kitab dil, mitoloji, edebiyat ve ilahiyat alanlarnda kaynak kabul edilen eserlerden faydalanarak oluturduunu ifade ederek, unlar kaydetti:
Kitapta 19 balk altnda 300e yakn kelimenin hikayesini ele aldm. Bu kelimeler, eski Amerika uygarlklarndan çine, Hindistandan rana, Avrupadan Afrikaya çok geni corafyalardan gelerek dilimize yerlemi. Örnein, skça kullandmz alo seslenme sözü, telefonun mucidi Graham Bellin sevgilisi Allessandra Lolita Oswaldonun isminin ksaltmas olarak bilinir. Ancak bu yaygn bir yanltr. çünkü Graham Bellin hayatndaki tek kadn olarak iitme engelli Mabel Hubbard gösterilir. Alo kelimesi, eski Franszcadaki hey oradaki anlamna gelen ho la hitabna dayanmaktadr.