Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ankaradaki Başkent Öğretmenevinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, müsteşar yardımcıları ve bakanlık bürokratları da hazır bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Muammer Yıldız, resmi Twitter hesabından attığı twette Bakan Yılmazın bundan sonraki öğretmen atamalarının tamamının sözleşmeli olacağını söylediğini belirtti. Yıldız, Twitterda Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, bundan sonra öğretmen atamalarının tamamının sözleşmeli olacağını ifade ettiler yazdı.
BUNDAN SONRA SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik 3 Ağustosta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğe göre, KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacak. Sınavlar, Bakanlıkça sözlü sınav komisyonu oluşturulması öngörülen sözlü sınav merkezlerinde yapılacak. Sınava katılmaya hak kazananlar, sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. Sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapabilecek. Sözleşmeli öğretmenliğe atanma isteğinde bulunanlara en fazla 20 tercih hakkı verilecek. Sözlü sınav sonuçlarına, sonuçların açıklanmasını takiben duyuruda belirtilecek süre içinde sınava girilen sınav merkezinin bulunduğu il mill eğitim müdürlüğüne itiraz edilebilecek. Sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları okulda öğretmen kadrolarına atanacak. Atandıkları yerde iki yıl daha çalıştıktan sonra tayin isteyebilecekler.
ESKİ ATAMA NASILDI?
KPSS puanına göre öğretmen adaylarından tercih alınıyor, puanına göre aday öğretmen olarak ataması yapılıyordu. Aday öğretmenliğe atanma isteğinde bulunanlar en fazla 40 tercihte bulunabiliyordu. Aday öğretmenler, performans değerlendirmesine tabi tutuluyordu. En az bir yıl fiilen çalışmak ve performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartlarını sağlayanlar, Bakanlıkça yapılacak yazılı veya yazılı ve sözlü sınava girmeye hak kazanıyordu. Sınavlarda başarılı olanlar asil öğretmenliğe geçiyordu.
SON ATAMA ŞUBATTA OLDU
En son 10 Şubat 2016da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim eski Bakanı Nabi Avcının katılımıyla 30 bin öğretmen ataması gerçekleştirildi. Bu öğretmenler hemen göreve başlamadı, meslekte 10 yılını doldurmuş deneyimli öğretmenlerin yanında eğitim aldı.
HİçBİR ÜCRET ALMADAN EĞİTİM VERECEĞİZ
Bakan Yılmaz, KHK ile kapatılan özel okullara ücretlerini yatıran velilerin durumuna ilişkin bir soru üzerine ise, şunları söyledi:
Devlet biliyorsunuz ücret almadan eğitim veriyor. Dolayısıyla bize gelsinler, hiçbir ücret almadan eğitim vereceğiz. Onların vermiş olduğu eğitimden çok daha iyi bir eğitim vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Onların verdiği eğitimden daha iyi bir eğitim verildiğini son TEOG sınavı da gösterdi. Son sınavdaki 120 sorudan 120sine doğru yanıt veren öğrenciler Van, Ağrı, Muş, Şırnak, Tunceli gibi illerin ilçelerinden çıktı. Bu çocukların hiçbirisi bu yapıya ait okullarda değil. çoğu devlet okullarından mezun oldu.
MAARİF VAKFININ MÜTEVELLİ HEYETİ OLUŞTURULACAK
Maarif Vakfının senedinin tescilinin yapıldığını, tüzel kişilik kazandığını ve en kısa zamanda mütevelli heyetinin oluşturulacağını söyleyen Bakan Yılmaz, birçok ülkede bu yapıyla ilgili okulların kapatıldığını, kimi yerde yöneticilerinin alındığını anlatarak, Somalide olduğu gibi kimi ülkelerde ise devredildi. Dolayısıyla Türkiyeye devredilmek üzere Dışişleri Bakanlığımız üzerinden çağrılar yapılıyor. En kısa zamanda orada Türk eğitim sisteminden yararlanmak isteyen her ülkeye Maarif Vakfı olarak ulaşacağız. Herhalde bu dönemde yapılan hayırlı işlerden birisinin de bu olduğunu yaşayarak aziz milletimiz görecektir dedi.