Ülkelerindeki iç savatan kaçp dünyann birçok yerinde mülteci konumunda yaayan Suriyeliler, verdikleri mücadelelerle sk sk gündeme geliyor. Vatanlarndan uzakta yaamak durumunda kalan Suriyelilerin says Türkiyede 3.2 milyona yaklayor. Bunlar arasnda eitim imkanlarna henüz eriemeyen 500 binin üzerinde çocuk bulunurken Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Aratrmalar Merkezi (HUGO) ile ltica ve Göç Aratrmalar Merkezinin (GAM) öncülüünde Türkiyedeki Suriyeli Mülteci Akademisyen ve Üniversite Örencileri Aratrmas yapld. ngiltere Ankara Büyükelçiliinin destekledii projeler arasnda yer alan Elite Dialogue kapsamnda gerçekletirilen aratrmada, Türkiyedeki üniversitelerde okuyan 14 bin 700 Suriyeli örenciyi temsilen 490 gençle ve 120 Suriyeli akademisyenle görüüldü. Öne çkan bulgular ise özetle öyle:
3 BN 500 ÖRENC BURS ALIYOR
- Suriyede üniversiteye giderken sava nedeniyle eitimlerini yarm brakan örencilerin oran yüzde 45.
- Örencilerin yüzde 37si iyi derecede Türkçe, yüzde 20si iyi derecede ngilizce biliyor.
- Genç mülteciler en çok maddi sorunlar yayor. kinci sorunsa eriebildikleri bilgi kaynaklarnn yetersizlii. Ayrca
-koordinasyonsuzluk da yaadklar ciddi sorunlar arasnda. Muhatap bulmakta zorluk çektiklerini belirterek, kurumlar arasndaki iletiim eksikliinin kendilerini olumsuz etkilediine vurgu yapyorlar.
- Aratrmaya katlan örencilerin yüzde 22si burs alyor. Türkiye genelinde burs alan Suriyeli üniversite örenci says ise 3 bin 500 civarnda.
- Katlmclara sorulan Suriyeye dönmeyi düüyor musunuz? sorusuna örencilerin yüzde 27si net biçimde Asla dönmeyeceim yantn veriyor. Yüzde 52si ise istedikleri gibi bir siyasi rejimin olmas, savan bitmesi durumunda ülkelerine geri döneceklerini söylüyor.
TÜRKYE OLMASA KANADA LK SIRADA
- Örencilerin yüzde 65i kendilerini iyi veya çok iyi derecede baarl olarak tanmlyor.
- Gençlerin büyük bölümü Suriye için umutlu olmadklarn söylüyor. Özel hayatlar için de birtakm eylerin iyiye gideceini düünüyorlar.
-Türkiye dnda baka hangi ülkeye gitmek istedikleri sorulduunda ise ilk sray Kanada alyor. Bu ülkeyi ngiltere ve Almanya takip ediyor.
Akademisyenlerin sorunu çalma alan
Türkiyede 13ü profesör, 15i doçent,155i yardmc doçent olmak üzere toplam 392 Suriyeli akademisyen var. Bu akademisyenlerin en büyük sorunu statülerinden (geçici olmalar gibi) kaynaklanyor. çou Türkiyede kendi alanlaryla ilgili çalamamaktan yaknyor. Dil sorunu da dier önemli problemleri arasnda yer alyor.
Onlarn görüleri önemli
Doç. Dr. M. Murat Erdoan (Hacettepe Göç ve Siyaset Aratrmalar Merkezi Müdürü):
Türkiye genelinde 2017 itibariyle saylar 3.2 milyona çkan Suriyeli mültecilerin çok büyük bölümünün ülkemizde kalacaklarna yönelik beklentimiz var. Bu insanlarla birlikte yaama kültürünü gelitirmek için mülteciler içindeki elit gruplarn biraz daha öne çkarlmas ve onlarn görülerinin alnmas bizim için önemli. Mültecilere yönelik bir çalma balattk, bunun farkl bölümleri vard. Birinci bölümde Türkiyede bulunan, daha önce Suriyedeki üniversitelerde çalm yaklak 500- 600 akademisyenle bir araya geldik. 4 ayr çaltay düzenledik. Üniversitelerde okuyan örencilere yönelik aratrma yaptk. Bu çalmalar Suriyelileri anlamak ve gelecee bakmak için önemli.