Tıp asistanları buluştu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Tıp fakülteleri gerçek araştırma merkezlerini ön plana çıkararak ülkemizde yürütülen klinik araştırmaların verimliliğini ve etkinliğini artırmak konusunda gayret içinde olmalıdır." dedi.

Haberler 17.05.2017 - 08:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saraç, YÖK Konferans Salonunda düzenlenen Tp Dallarnda Asistan Eitimi çaltaynn açlnda yapt konumada, toplantda tpta uzmanlk eitimi, aratrma görevlilerinin sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alnacan ifade etti.

Yeni YÖK olarak deer verdikleri en önemli kavramn, kalite ve akademik mükemmeliyet olduuna iaret eden Saraç, 2015 verilerine göre dünyada 2 bin 420 dolaynda tp fakültesi bulunduunu, çin, Hindistan, ABD ve Brezilya ile dier baz ülkelerde tp fakültesi saysnn 150nin üzerinde olduunu belirtti.

7 milyar nüfuslu dünyada 2 bin 420 tp fakültesinden ylda ortalama 389 bin hekimin mezun olduunu aktaran Saraç, dier taraftan 2015te 36 ülkede hiç tp fakültesi bulunmadn söyledi. Saraç, Sahra Alt Afrika bölgesindeki 26 ülkede bir veya iki tp fakültesi bulunduuna iaret etti.

Saraç, tp alannda verimli eitim reformlarn takip ederken yükseköretim kurumu olarak hedeflerinin, insana verdikleri deeri merkeze alarak bireyin ve toplumun saln koruyan, hastasna iyi bakan, memleketini iyi tanyan ve insan sevgisi ile dolu yetenekli hekimler yetitirmek olduunu anlatt.

Yetitirdikleri genç hekimlerden, karar verici olmalarn, dünyay ve özellikle hizmet verdikleri toplumu iyi tanmalarn beklediklerini dile getiren Saraç, Hekimlerimiz eitimlerini tamamladklarnda Türkiyenin salk sorunlarn bilmelidirler ve mezun olduktan hemen sonra bu sorunlarn üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanm olmaldrlar. Sizleri yetitirirken, tpta uzmanlk eitimini verirken eitim-aratrma ve eitim-hizmet dengelerini korumamz gerektiinin altn çizmek istiyorum. deerlendirmesini yapt.

Kaliteli eitimin yannda, kaliteli hizmet sunulmas ve ayn zamanda da yüksek düzeyde aratrmalar gerçekletirilmesi gerektiine iaret eden Saraç, Ama unutmayn, kaybedecek ve boa harcayacak bir günümüz bile yok. Genç arkadalarm, mutlaka çok çalmalyz, buna mecburuz ve bunlar yapabilecek artlara sahibiz. dedi.

- Klasik eitim deerlerini de kaybetmemek gerekiyor

Bugün yüksek teknolojinin hzla ve en sk kullanld alan olan tp biliminin, toplum için pahal maliyetleri bünyesinde tadnn altn çizen Saraç, bu süreçlerin iyi yönetilememesi ve yozlaabilmesi, insan insan yapan kavramlarn deer yitirmesi durumu ile bugün daha sk karlalr hale gelindiini söyledi. Saraç unlar kaydetti:

(Klasik tp meslei anlaynn içine kazanç kavramnn girmesi, birtakm yozlamalarn yan sra eitsizlikleri de beraberinde getiriyor mu) diye bir sorunun bu noktada hepimizin gündemini igal etmesi gerekiyor. Bu nedenle verdiimiz eitimde güncel bilimi takip ederken, bizim yetitiimiz süreçlerin bir parças olan klasik eitim deerlerimizi de kaybetmemek gerekmektedir.

- 40 bin koulu için geri dönüler çok olumlu

Saraç, tp fakültesine girebilmek için ilk 40 binde yer alma artn koyduklarn anmsatarak bu düzenlemenin geri dönülerinin olumlu olduunu aktard.

Tp fakülteleri gerçek aratrma merkezlerini ön plana çkararak ülkemizde yürütülen klinik aratrmalarn verimliliini ve etkinliini artrmak konusunda gayret içinde olmaldr. diyen Saraç, çok yakn bir zamanda gerçek aratrma merkezlerine yönelik bir tevik sistemini planladklarn ifade etti.

- Doktora programlar ciddiyetle gözden geçirilmeli

Türkiyede devlet üniversitelerinde 73, vakf üniversitelerinde 27 olmak üzere toplam 100 tp fakültesi bulunduunu, bunlardan 84ünün aktif olduunu, dierlerinin henüz eitime balamadn bildiren Saraç, bu fakültelerdeki örenci saysnn 75 bin, öretim üyesi saysnn ise 13 bin dolaynda olduunu kaydetti.

Bu fakültelerden yeni açlanlarnda skntl süreçler yaandn bildiklerini dile getiren Saraç, Gelimi üniversitelerimizin özellikle temel bilimler alanlarnda doktora programlarn ciddiyetle gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte biz gereken destei vermeye hazrz. Tp eitimi, Türkiyemizin dünyada en iyi olduu alanlardan biridir. Aratrmalarmz dünyann en iyi dergilerinde yer almakta, tp fakültesi olan üniversitelerimiz, fakültelerinin yayn says ve nitelii ile gurur duymaktadr. Bunu hatrlayarak gelimekte olan alanlarda da hepimizin gayreti ile büyük admlar atlabileceini düünüyorum. ifadelerini kulland.

Bu toplantnn çktlarn çok önemsediklerini vurgulayan Saraç, somut önerileri en ksa sürede yapabileceklerini bildirdi.

YÖK Bakan Saraç, 100 tematik alanda 2 bin kiiye yönelik balatlan YÖK doktora burslarnn bu yln eylül ay itibaryla bin 800 liraya yükseltildiini hatrlatt.

Ana Sayfaya Git