Ülkelerindeki iç savatan kaçarak sndklar Türkiyede Türkçe örenerek, girdikleri snavda baarl olan Suriyeli gençler, bu sayede yarm kalan üniversite eitimlerini sürdürmenin mutluluunu yayor.
Ülkelerindeki iç sava nedeniyle yüksekörenime devam edemeyen Suriyeli gençler, üniversite eitimi alabilmek için Türkiyenin salad imkanlardan yararlanyor.
Snmaclarn en youn yaad kentlerin banda gelen anlurfadaki Harran Üniversitesi (HRÜ) bünyesinde açlan Türk Dünyas Aratrma ve Uygulama Merkezinde Türkçe kursunu baaryla tamamlayan Suriyeli gençler, girdikleri snavda da baarl olmalar halinde üniversite hayallerini Türkiyede gerçekletirme imkan buluyor.
Üniversitelerin farkl bölümlerinde eitimlerini sürdürmenin mutluluunu yaayan konuk örenciler, savan son bulmasyla doup büyüdükleri topraklara dönüp ülkelerine faydal bireyler olmay umut ediyor.
- Memleketimde gibi hissediyorum
Halepten 5 yl önce gelen Abdulmelik Ali, Makine Mühendislii Bölümünde okuduunu söyledi.
Ailesini stanbulda brakarak üniversite için anlurfaya geldiini belirten Ali, imdi ikinci döneme geldik. imdiye kadar hiçbir problemimiz yok. Babam motor ustas. Baba meslei diye makine mühendisliini tercih ettim. Bu meslei o kadar çok seviyorum ki ailemi brakp buraya geldim. dedi.
Ali, kente ilk geldiinde hiç kimseyi tanmadn ancak zamanla çok sayda tand olduunu ifade ederek, imdi Türk arkadalarm, Suriyeli arkadalarmdan daha çok oldu. lk bata tabii ki baya zorluk çektim, kimseyi tanmyorum diye. anlurfada artk kendimi memleketimde gibi hissediyorum çünkü her ey Suriyeye benzedii için fazla gurbetlik çekmiyorum. eklinde konutu.
Muhammed Kuma da 3 yl önce Halepten geldiini söyledi.
Elektrik Elektronik Mühendislii Bölümünde okuduunu ifade eden Kuma, her geçen gün Türkçe yeni bir eyler kefettiini söyledi.
Türkçe ana dili olmad için biraz zorlandn aktaran Kuma, Türkçeyi daha yeni örendim. Birinci snfta okuyorum. 22 yandaym, ailem Mersinde kalyor. Ben bu üniversiteyi kazandm için buraya tandm. Dersler de imdilik iyi gidiyor. dedi.
- Suriyeli bin 500 örenci eitim görüyor
HRÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taaltn da üniversitede yaklak bin 500 civarnda Suriyeli örencinin eitim gördüünü söyledi.
Snmaclarn genelde mühendislik, ziraat, biyoloji, ilahiyat bölümlerini tercih ettiini belirten Taaltn, Önümüzdeki yl meslek yüksekokullarna da misafir örenci alacaz. Gelecek yl 2 bin 300 civarnda yeni örenci alacaz. Önce 6 aylk Türkçe kursu veriyoruz, yetmezse bu bir yl da bulabiliyor. eklinde konutu.
Suriyeli örencilerin uyum problemi çekmediini vurgulayan Taaltn, snmaclara eitim konusunda ellerinden gelen destei verdiklerini sözlerine ekledi.