Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (Association of Language Testers in Europe - ALTE) Q-mark (ALTE Kalite Nişanı) onayını alarak Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı olan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) dünyanın dört bir yanında yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Türkçeyi ikinci veya yabancı dil olarak öğrenen bireylerin Türkçe dil yeterliklerinin ölçülmesi amacıyla yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı uygulamasına Türkiyeden ve dünyanın farklı noktalarından başvuru yapıldı.
HER COĞRAFYADAN BAŞVURUNUN YAPILDIĞI TEK ULUSLARARASI TÜRKçE SINAVI
Türkçe Yeterlik Sınavı, Azerbaycan, Özbekistan, Suriye Güvenli Bölge, Türkiye, Kazakistan, Rusya, Afganistan, Kuzey Makedonya ve Moldova başta olmak üzere çok sayıda ülkede ilgi gördü.
Enstitünün Torontodaki temsilciliğinde ilk defa uygulanan sınav, temsilciliklerin bulunmadığı Almatı, Saint Petersburg ve Taşkentte de oldukça ilgi gördü.
TÜRKçENİN İLK VE TEK ULUSLARARASI GEçERLİĞE SAHİP DİL YETERLİK BELGESİ
2013 yılından itibaren periyodik olarak yılda üç kez kğıt tabanlı uygulanan TYSde adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri ölçülüyor; Türkçe Yeterlik Sınavında başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve C1 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi veriliyor.
Türkçe Yeterlik Belgesine sahip olan adaylar, Türkiyedeki üniversitelerde Türkçe hazırlık bölümüne gitmeden eğitimlerine başlayabiliyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında ve kariyer planlamalarında belge sahiplerine büyük bir avantaj sağlıyor.