ÖSYM kesin kaytlarn ardndan yaklak 191 bo kontenjan için ek yerletirme bavurularn balatt. Bo kalan kontenjanlar içinde ilk srada 5 bin 278 kontenjan ile inaat mühendislii yer alrken, ikinci srada da 2 bin 289 adet ile mimarlk yer ald. Yaanan ekonomik gelimeler ve inaat sektöründeki durgunluun, üniversite adaylarnn meslek tercihlerini de etkilediini söyleyen Prof. Dr. Özay Gürtu, bugünün koullar ile tercih yaplmamas gerektiini belirterek, yi bir mimar ya da mühendis asla isiz kalmaz dedi.
SZ KALMA DÜÜNCES DORU DEL
Prof. Dr. Özay Gürtu, bo kontenjanlarn fazla olmasnn nedenini inaat sektöründe son dönemde artan durgunluk olarak açklad.
Gürtu, Son zamanlarda inaat sektöründe binalar, evler satlamyor. O yüzden adaylar gelecekte isiz kalma kaygsyla inaat ve mimarlk bölümlerini tercih etmiyorlar. Bu düünce doru deil. naat mühendislii ve mimarlk dünyann en eski meslekleri arasnda. Dünyadaki nüfus artyla birlikte konuta, hastaneye, yola, köprüye ihtiyaç her zaman olacak. Bunlar da mimarlar ve mühendisler yapacak dedi.
ADAYLAR BÜYÜK RESME BAKMALI
Üniversite adaylarna tercihinizi yaparken büyük resme bakn çars yapan Gürtu, gelecek yllarn bu iki meslek grubu için yeni frsatlara açk olduunu belirtti. Prof. Dr. Gürtu, Türkiyemizin etrafna bakalm. Suriye harap olmu, Irak yklm Benim öngörüm 3- 5 sene içerisinde bu ülkeler istikrara kavuacaktr ve bu yklan ülkeler tekrar ina edilecei zaman bunu en yakn konumda olan ülke olan Türkiyenin mimarlar ve inaat mühendisleri yapacaktr ifadelerini kulland.
KMLER MMARLIK TERCH ETMEL?
Mimarln özel bir meslek olduunun altn çizen Gürtu, matematik bilgisinin yan sra hayal gücünün de önemine dikkat çekerek, Mimarlk, saysal puan türüyle alyor. Ancak kiinin matematik bilgisi yannda hayal gücünün de olmas gerekiyor. Mimarlar hayal eder ve tasarlarlar. Yaratc mimarlar, hayal gücü geni olan mimarlardr. Mimarlk tarihini incelediimiz zaman da hep bu gerçek çkyor karmza diye konutu.
MMARLIK ETMNDE HANGAR OLMAZSA OLMAZ
Mimarlk eitiminde uygulamann öneminin altn çizen Gürtu, hangar ad verilen yap atölyesinin eitimdeki yerini de anlatt.
Prof. Dr. Gürtu, Örenci, sadece snfta çizerek ya da resmini görerek deil, hangar diye tanmladmz yap atölyemizde deneyimleyerek öreniyor. Bunun yan sra sektörden üniversitemize çok deneyimli mimarlar davet ediyoruz. Yar zamanl statüde tasarm stüdyosu derslerimizde proje yapyorlar dedi.
Düzenlenen çaltay ve workshoplara da dikkat çeken Gürtu, yl içinde çok sayda ulusal düzeyde mimari yarmalar ve projeler düzenleneceinin ve Türkiyedeki tüm mimarlk örencilerinin bireysel ya da grup halinde bu yarmalara katlabileceini de belirtti.