Üniversite İçin Şehir Değişiyor

YÖK Program Atlası'ndan derlenen 2015 ÖSYS verilerine göre, öğrencilerin yüzde 28'i yaşadığı şehirde, yüzde 72'si başka kentlerde üniversite eğitimi almaya başladı

Haberler 07.04.2016 - 11:20 Son Güncelleme : 07.04.2016 - 11:20

YÖK Program Atlasından derlenen 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin (ÖSYS) lisans geneli ortalamalarına göre öğrencilerin yüzde 28i barındığı şehirde, yüzde 72si de farklı kentlerden gelerek üniversite eğitimi almaya başladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, kamuoyu ile paylaşılan YÖK Program Atlasının, üniversiteye girişte, adaylar için tercihte başka hiçbir kişi veya kurumun elinde olmayan bilgilerin derlenmesi ile rehberlik hizmetinin sunulması amacını taşıdığını hatırlattı.

Öğrencilerin ve bütün kamuoyunun gösterdiği ilgi, emeğimizin hak ettiği değere kavuştuğunu göstermektedir ifadesine yer veren Saraç, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonrasındaki tercihlerde bu hizmetin yine tek üst düzey rehber olma konumunu koruyacağını ve adaylara yardımcı olacağını belirtti.

Saraç, YÖK Program Atlasının üniversite öğrencilerinin profilini belirlemede yardımcı olacağını, toplumu dönüştürücü fonksiyonlara sahip bulunması gereken üniversitelerin evrilip evrilmediğine dair de öğrenci esaslı veriler sunduğunu vurguladı.

Bu bakış açısıyla hazırlanan, 2015 ÖSYS ile lisans ve ön lisans programlarına girenlerin yerelleşme dağılımını içeren bilgi notunu paylaşan Saraç, üniversite ve program bazında YÖK Program Atlası kullanılarak herkes tarafından daha detaylı bilgiye sahip olunabileceğini duyurdu.

Üniversitelere yerleşenlerin yerelleşme dağılımı

Saraçın paylaştığı YÖK Program Atlası kullanılarak hazırlanan 2015 ÖSYS ile lisans ve ön lisans programlarına yerleşenlerin yerelleşme dağılımını içeren tabloya göre, lisans programlarında devlet üniversitelerine girenlerin yüzde 22si, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise yüzde 62si yaşadığı şehirde eğitime başladı.

Lisans geneli ortalamalarına göre öğrencilerin yüzde 28i yaşadığı şehirde, yüzde 72si de farklı illerden üniversiteye girdi.

Tabloya göre, lisans programlarında Marmara Bölgesindeki öğrencilerin yüzde 68si yine aynı bölgeden, yüzde 32si ise değişik bölgelerden yerleşti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde öğrencilerin yüzde 67si aynı, yüzde 33ü farklı bölgelerdeki üniversitelerde eğitim almaya başladı.

Akdeniz Bölgesindeki üniversitelere yüzde 51, Ege Bölgesindeki üniversitelere yüzde 45, İç Anadolu Bölgesindeki üniversitelere yüzde 43, Doğu Anadolu Bölgesindeki üniversitelere yüzde 41, Karadeniz Bölgesindeki üniversitelere yüzde 37 oranında yaşadığı bölgeden gelen öğrenciler yerleştirildi.

Lisans genelinde, aynı bölgeden yerleşen öğrencilerin oranı yüzde 51, farklı bölgeden yerleşen öğrencilerin oranı ise yüzde 49 oldu.

ÖN LİSANS İSTATİSTİKLERİ

Tablolarda ön lisans programlarına ilişkin veriler de yer aldı. Buna göre, ön lisans programlarında devlet üniversitelerine yerleşenlerin yüzde 29u, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise yüzde 66sı yaşadığı şehirden, devlet üniversitelerine yerleşenlerin yüzde 71i, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise 34ü başka şehirlerden geldi.

Ön lisans programlarında bölge dağılımına göre, öğrencilerin yüzde 80i Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki üniversitelere yaşadığı bölgedeki illerden yerleşti. Öğrencilerin yüzde 20si başka bölgelerden gelerek üniversite eğitimi almayı tercih etti.

Marmara Bölgesindeki üniversitelere, öğrencilerin yüzde 75i aynı, yüzde 25i ise farklı bölgelerden gelerek eğitim aldı.

Akdeniz Bölgesindeki üniversitelerde yüzde 61, Ege Bölgesindeki üniversitelerde yüzde 58, Karadeniz Bölgesindeki üniversitelerde yüzde 56, Doğu Anadolu Bölgesindeki üniversitelerde yüzde 44, İç Anadolu Bölgesindeki üniversitelerde ise yüzde 35 oranında aynı bölgede yaşayan öğrenciler eğitime başladı.

Ön lisans genelinde, aynı bölgeden yerleşen öğrenci oranı yüzde 55, farklı bölgeden yerleşen öğrenci oranı yüzde 45 olarak gerçekleşti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır