Üniversiteye girişte "tek sınav" modeli

YÖK Başkanı Saraç tarafından açıklanan üniversiteye giriş sisteminde sadeleştirme modeliyle, marttaki YGS ve hazirandaki LYS'nin kaldırılarak, haziranda bir hafta sonu tek sınav yapılması planlanıyor

Haberler 28.09.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK) Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç tarafndan açklanan üniversiteye giri sisteminde sadeletirme modeliyle, marttaki Yükseköretime Geçi Snav (YGS) ve hazirandaki Lisans Yerletirme Snavlarnn (LYS) kaldrlarak, haziranda bir hafta sonu tek snav uygulanmas planlanyor.

YÖK Bakan Saraç, dün Cumhurbakanl Külliyesi Betepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2017-2018 Akademik Yl Açl Törenindeki konumasnda, neredeyse 4 aya yaylan üniversite giri sistemindeki snavlarn lise eitimini olumsuz etkilediini ve yeni düzenlemeyle snavn bir hafta sonunda balayp bitirilmesinin planlandn açklamt.

Üniversiteye giri sisteminin ilk adm YGS mart, ikinci basamak LYSler ise haziranda düzenleniyor ve toplam 5 gün sürüyordu. Planlanan yeni düzenlemede, üniversiteye geçite YGS ve LYS ayrm ortadan kaldrlacak. Üniversiteye giri snav süreci, haziranda bir hafta sonunda balayp bitirilecek.

- Puan türlerinde de sadeletirme

YÖK tarafndan üzerinde çallan yeni modelde, yükseköretime geçi sisteminde kullanlan toplam 18 puan türünde de azaltmaya gidilecek.

Buna göre, YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere 6 puan türü ile LYSlerdeki MF-1, MF-2, MF-3, MF-4, TM-1, TM-2, TM-3, TS-1, TS-2, DL-1, DL-2, DL-3 olmak üzere 2 puan türü sadeletirilecek.

Saraç, mevcut 18 puan türünün yönetilmesi gereken süreci zorlatrdna, baz puan türleri arasnda da akademik farklln çok az olduuna iaret etmiti.

Bu nedenle üniversiteye girite saysal, sözel, eit arlk ve dil puanlaryla örenci alnacak.

Toplam 4 puan türünün kullanlaca üniversiteye girite, baraj puan uygulamas devam edecek. Belli alanlarda, uygulanan baar sralamas art da aranacak. Her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiin katks bulunacak. Yeni sistemde Türkçe ve matematik, bu snavn merkezinde olacak.

Öte yandan, üniversite snavnda sorular, önceden olduu gibi Milli Eitim müfredatndan oluacak.

Ana Sayfaya Git