çocuk ve Ergen Ruh Sal ve Hastallar bölümünden Uzm. Dr. Emin çalar, uzaktan eitim konusunda açklamalarda bulundu. çalar, uzaktan eitimle ilgili ailelere tavsiyelerini sralad.
Uzm. Dr. Emin çalar, Küresel koronavirüs (Covid-19) salgn hayatn dier alanlarnda olduu gibi eitim alann da derinden etkiledi. Dünyada hemen hemen tüm ülkeler virüsün yaylm hzn azaltmak için hareketli nüfus olan çocuklar ve gençlerin eitimine ara verdi. dedi ve ekledi: Daha öncesinde online/sanal eitim tecrübesi olan ülkeler avantaj elde ederek online eitim sistemlerini daha da güçlendirmektedir. Türkiye de bu süreçte online eitime geçii öretmen ve örencilerin eriimine salgndan önce de açk olan Eitim Biliim A (EBA) üzerinden yürütmeyi tercih etti. Uzaktan eitim pandemi için bir avantaj ancak çocuklarn bu zamana kadar alageldii eitim sisteminden çok farkl olduu için birtakm eylere dikkat etmek gerekiyor
çinde bulunulan bu zorlu süreçte erikinlerin olduu gibi çocuklarn da rutinlerini deitirdiini söyleyen Uzm. Dr. Emin çalar, çocuklarn bu uzaktan eitim sürecinden en etkili ve verimli biçimde yararlanmalar için ailelerin dikkat etmesi gereken önerileri öyle sralad
GENEL ÖNERLER:
1. Evin okula dönümesi ve evin kendi tanmndan çkmas çocuk için anlalmas zor olabilir. Bunun geçici bir süreç olduunu hatrlatn.
2. Gerçek bir snf ortam olmadn biliyoruz. Ancak çocuklara u an neden bu eitimi almak durumunda olduklarn açkça anlatmak, zihinlerini netletirir. Dersin bana oturmamakta direnen, bunun gerçek ders olmadn söyleyen çocuklara önemli bir nedenle derslerin bir süre böyle yaplacan, bunun gerçekten okul olduunu ve ciddiye alnmas gerektiini uygun bir dille ve yana uygun olarak anlatn.
3. Sabahlar erken kalkma düzenini sürdürmeniz hem çocuunuz hem sizin için yararl olacaktr. Bunun için çocuunuzun gece yatma saatini de düzenlemenizde fayda vardr.
4. lk günler bu örenme biçiminin kendisini nasl hissettirdiini örenmek onlara da iyi gelecektir. fade etmekte zorluk yaayan çocuklarmz için duygu ve düüncelerini ifade etmesi için resim, dans, yaz gibi seçeneklerle onlara yardmc olun.
5. Yeni düzenlerine hemen almakta zorluk yaayan çocuklar olabilir. Onlara zaman tanyn. Neye ihtiyaç duyduklarn sormaktan ve uygulanmas mümkün öneriler ise yerine getirmekten çekinmeyin.
6. Her günün sonunda programa uymasn takip edip ödüllendirmek, hafta bitiminde ise birlikte hedeflere ulama durumunu gözden geçirmek, motivasyonunu canl tutmasna yardmc olur.
7. çocuklar rutinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hafta içi-hafta sonu rutinini bozmamaya özen gösterin. Hafta sonunda çocuunuzun kendi bana ve aile bireyleriyle birlikte yapabilecei bu yeni düzene uygun, keyifli etkinlikler planlayp yapn.
Derse Balamadan Önce:
Derse balamadan önce hareketli bir egzersiz ile örenmeye hazr hale gelmesini salayn.
1. Derse hazrlanrken okula gitmeden önceki rutinlerini yapmalarn salayn. Elini yüzünü ykamas, kahvalt yapmas, üstünü deitirmesi, kitap, defter, kalem vs hazrlamas gibi...
2. Ders saatlerine göre gün içindeki zamanlarn programlay yarm saat ders, yarm saat okuma, bir saat dinlenme gibi bir program yapmak, çocuun snrlarn bilmesini salar. Snrlar çocuklar için güven demektir! Bu program yaparken çocuun görülerini almay ihmal etmeyin.
Ders Esnasnda:
1. Uzaktan eitim süreci esnasnda mümkün olduunca sessiz bir ortam ve dersi dinlemelerini salayacak fiziksel koullar salayn.
2. Dikkatlerinin datacak oyuncak, tablet, bilgisayar gibi uyaranlar kaldrn (bilgisayardan eitim alanlar dnda).
3. Sabahlar EBA TVden takip etmeleri gereken derslerin programn haftalk ders program eklinde birlikte hazrlayp çalma masasna koyun. Böylece zihinsel olarak hazrlanmalarna destek olabilirsiniz.
4. Dersler balamadan önce keyifli dersler gibi cümlelerle motive edin.
5. Dersler bittikten sonra dinlenmeleri için zaman tanyn. 45 dakikalk ders çalma süreleri sonunda 5-15 dakikalk molalar verebilirsiniz.
6. Ebeveyn olarak snrlar ve disiplini salayn. Uzaktan eitim süreci devam ederken çok skldm, çizgi film açalm diyebilirler, bunu isteyebilirler ancak haklar olduu kadar sorumluluklar olduunu da hatrlatn ve neden o anda istedii eylere izin vermediinizi anlatn.
7. Ara verildii srada gözlerini dinlendirmelerini önerin. Kitap okumak, televizyon izlemek gibi aktivitelerden kaçnlmas zihnin yeniden örenmeye hazrlanmasn salar.
8. Ders içeriklerinin aralarnda kalkp hareket etmesi, isterse ksa bir oyun, dans gibi aktivitelerle bir mola vermesi motivasyonunu arttrmada etkili olabilir.