Salk Bakan Fahrettin Koca, salkta hizmet kalitesinin artrlmas ve yüksek teknolojinin daha etkin kullanlabilmesi amacyla, Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) bünyesinde Salk Veri Aratrmalar ve Yapay Zeka Uygulamalar Enstitüsü kurulduunu bildirdi.
Koca, gelien bilgi teknolojilerinin en çok etkiledii alanlardan birinin tp olduunu belirtti.
Yüksek teknolojide yapay zeka kullanmnn büyük önem tadn vurgulayan Koca, dünyada salk alannda yapay zekann youn olarak kullanlmaya balandn söyledi.
Türkiyede yeni dönemde salkta dijitallemenin hayata geçirildiini dile getiren Koca, Bu çerçevede yaygn bir veriye sahip olduumuz için yapay zekay da kullanmay hedefledik. dedi.
Koca, salkta hizmet kalitesinin ve hizmete eriimin artrlmas, gereksiz tetkiklerin önlenerek tasarruf salanmas, teknolojinin etkin kullanlarak daha hzl raporlama, tan ve tehis imkannn salanabilmesi için önemli çalmalar yürütüldüünü anlatarak, Türkiye Salk Enstitüleri Bakanl (TÜSEB) bünyesinde geçtiimiz hafta içinde yönetim kurulu topland ve Salk Veri Aratrmalar ve Yapay Zeka Uygulamalar Enstitüsü kuruldu. TÜSEB çats altnda veri aratrmalarn salkl yapan, yapay zekay da alt balkta kullanan ve hedefte hem vatandan sala eriimini daha kolaylatran hem tasarruf ve denetim gibi imkanlar salayan hem de tan ve tedavide yol gösteren bir yaklam olacak. diye konutu.
Bakan Koca, yapay zeka ile ilgili üniversiteler bünyesinde de birçok çalma yapldna dikkati çekerek, Üniversitelerde aktif olan çalmalar deerlendirmek ve desteklemek de istiyoruz. ifadesini kulland.
- Ön raporlamay yapay zeka yapacak
Yeni ylla birlikte baz görüntüleme tekniklerinin raporlanmasnda yapay zekann kullanlacan aktaran Koca, öyle devam etti:
Bu sene mamografi, kafa tomografisi gibi baz radyolojik görüntüleri robotik sistemlerle ön kontrolden geçireceiz. Daha çok ön raporlama anlamnda patolojik görüntüyü, milimetrik boyutuyla atlamamak noktasnda yapay zekann önden okuma yapmas salanacak. Böylece hekimin önüne ön bir raporlama gelecek.
Hem hzl hem de bir ey atlamama noktasnda hekime yardmc olan bir robotik sistem de önümüzdeki yl devreye girecek. Sistem üpheli bulduu görüntüleri iaretleyerek raporlayacak, hekimin dikkatine sunacak. Bu ekilde hem küçüklüü sebebiyle insan gözünden kaçabilecek lezyonlarn atlanmas ve tehisin gecikmesi engellenecek hem de raporlama kalitesi artacak.
Robotik sistemlerin görüntüleme tekniklerinin raporlanmasnda kullanlmasnda hekimin her zaman devrede olacann altn çizen Koca, Robotik deerlendirme, hekimin iini kolaylatracak, en küçük görüntülerin de atlanmamas için hatrlatma yapan, hekimin bundan sonra yine okuma yapt bir robotik sistem olacak. Uzun vadede bu okumalarn daha çok yapay zeka üzerinden ekilleneceini de söyleyebilirim. deerlendirmesinde bulundu.
Bakan Koca, uzun bir süredir baz alanlarda robotik cerrahinin de uyguland anmsatarak, Yapay zekann devrede olduu cerrahi uygulamalar da önümüzdeki dönemde daha hzl devreye girebilir. nsan kayna her zaman önemini koruyacak. Robotlar, daha çok uygulamada kolayl salayacak. Kimi uygulamalarda ise robot daha aktif olabilir. açklamasn yapt.
- 477 bin gereksiz MR, tomografi ve mamografi çekiminin önüne geçti
Dijitalleme sürecinde hayata geçirilen ve tüm salk kurulularn birbirine entegre eden kiisel salk kayd sistemi olan e-nabz sistemine ilikin de bilgi veren Koca, Sistem, her kiinin bütün salk verilerinin topland bir alandr. u an e-nabzn mobil kullanc says 15,5 milyon oldu. Kullanc, bu verilerini istedii kii ile paylaabilir, görüntüler dahil olmak üzere verileri istedii hekime açabilir veya kapatabilir, randevusunu buradan alabilir, yakn eczaneye kadar birçok veriyi bulabilir, gerektiinde gizleyebilen kii istediinde de açabilen bir sistem. bilgisini paylat.
Yenilikçi e-salk uygulamalarn aratrdklarn ve yenilerini hayata geçirdiklerini belirten Fahrettin Koca, Neyim Var? projesinin bunlardan biri olduunu söyledi. Proje ile vatandalarn randevu taleplerinin doru polikliniklere yönlendirmesinin yaplacan anlatan Koca, Online olarak sorulan sorulara verilen cevaplar ve geçmi salk verileri ile zenginletirilmi bir yapay zeka algoritmas kullanlarak hastalarn uygun branlara ve hastaneye yönlendirmesi salanacak. Ortalama yüzde 6 orannda hastann yanl bir poliklinie gittiini biliyoruz. dedi.
Salk Bakan Koca, ayrca gereksiz tetkik ve müdahalelerin önlenmesi noktasnda dijital sistemlerin büyük kolaylk saladna iaret ederek, Yaymladmz genelgeyle hekimler, hastann önceki tetkiklerini sistem üzerinden incelemeden yeni tetkik istemi yaparsa SGK tarafndan ödemesi yaplmyor. Bu sayede eylülden bu yana 477 bin gereksiz MR, tomografi ve mamografi çekiminin önüne geçtik. bilgisini paylat.