12 Mart Pazar günü yaplacak, üniversiteye geçi snavnn birinci aamas YGS öncesi Uzman Psikolog Sena Yücesan anne babalar uyaryor:
Hele de ergenlik döneminin getirdii baz zorluklarla kar karya olduklar bu dönemde, çocuunuzu dinlemeniz, anlamanz ve onun duygularn anlayabildiinizi göstermeniz çok önemlidir. Bu zorlu maraton sürecinde gençlerin ailelerinin desteine duyduklar ihtiyaç artmaktadr. Bu nedenle, bugüne dek baz anlamazlklar yaadysanz da, çocuunuzla aranzda onarlmaz yaralar açlmamas ve snav kaygsn azaltmas için ilevsel olmayan yaklamlarnz deitirin. Sizin için deerli olduunu dile getirin ve hissettirin diyor. Uzman Psikolog Sena Yücesan, snav öncesi çocua yaklam konusunda anne babalara çok önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.
* Deerli olduunu hissettirin
çocuunuza sizin için çok deerli olduunu hissettirin ve Snav sonucu ne olursa olsun sen deerlisin mesajn vermeyi unutmayn. Onun gözünüzdeki deerinin snav sonucuyla ölçülemeyeceini belirtin. Her sonuca kar çocuunuzla konuarak alternatifleri göz önünde bulunduracanz fikirini paylan. Unutmayn ki bütün snavlar geçicidir; sizlerin ilikisi ise kalc!
* Meli, Mal kelimelerinden kaçnn
Matematikten full çekmelisin, en fazla üç yanl yapmalsn, bu yl mutlaka bir yere yerlemelisin gibi zorunluluk ifade eden cümleler örenciyi motive etmekten çok kayglandrr. Bu tür zorunluluk içerikli cümleleri kullanmayn.
* Stresini daha da artrmayn!
Elbette siz de kayglsnz, maddi ve manevi zorlu bir süreçten geçtiniz. çocuunuza iyi bir gelecek için üniversitenin art olduunu düünüyorsunuz. Yaadnz kayg normal ancak azaltmalsnz. Aksi halde ona da yanstarak, snav stresini arttrabilirsiniz. Bu son günlerde yapabileceiniz en iyi ey ana odaklanmanz. çocuunuzun yarn ne yapaca, ne kadar ders çalaca konusundan çok, bugün ne yaptna odaklann. Bu hem sizin snav sonucunun ne olacana ilikin youn kaygnz engeller hem de çocuunuzun kayglarn azaltr.
* Desteinizi abartmayn
Sen çok akll çocuksun, kesin çok yüksek puan alacaksn türü söylemler de Akll çocuklar kazanr, kazanamazsan aklsz olduunu düünürüz türü söylemler kadar yanl ve tehlikeli! Eletiriniz gibi desteinizi de abartmayn. çocuunuzun yapabilecekleriyle beklentilerinizin uyumlu olmas onun da kaygsn azaltmasna yardmc olacandan abartl cümlelerden kaçnn. çocuunuzun heyecan, gelecek kaygs, snava girecei mekann fiziki artlar, gece uykusu, salk durumu gibi dier etkenler de snav anndaki performansna etki edebileceinden çocunuzun zekasn snavla ölçmeyin.
* Keyifli aktiviteler planlayn
Uzman Psikolog Sena Yücesan Bu zorlu sürecin stresini azaltacak atkivitelerde bulunun.
çocuunuzun motivasyonunu arttrmak ve kaygsn azaltmak için beraberce enerjinizi yükseltecek etkinlikler yapn. Bunaldnda, gergin ya da umutsuz olduunda açk havada ksa bir gezinti yapabilir, onun istei dorultusunda bir gün geçirmeniz faydal olacaktr diyor.
* Ders basks yapmayn
Bu son günlerde onu çalmaya zorlamayn. Eitim hayat boyunca da ders çalma sorumluluunu kendisinin almasna yardmc olun. Ders çal demeyin, bunun yerine; Nasl daha verimli çalmana yardmc olabiliriz, bizden bir istein var m, yardma ihtiyacn olduu ya da beraber yapmay istediin bir ey var m? gibi olumlu yaklamlarda bulunun. Bu bilinci aladktan sonra ne zaman ve ne kadar ders çalacana kendisinin karar vermesine müsade edin.
* Sözlerinizle beden dilinizin uyumuna dikkat edin
Vücut dilinizin ve söylemlerinizin uyum içinde olmasna özen gösterin. Snav bizim için önemli deil, önemli olan senin elinden geleni yapyor olman mesaj verirken, deneme testlerinde yüksek puan aldklarnda ödüllendirici olup, düük puan aldklarnda üzgün, kzgn ve cezalandrc bir tutumda bulunmanz vücudunuzun ve dilinizin ayn eyi söylemediini gösterir. çocuunuz buradaki ikilemi anlayarak daha çok beden dilinize dikkat edeceinden, bu ikilemin olmamas için beden dilinizin, ses tonunuzun ve davranlarnzn örtüür olmasna önem gösterin.
* Yapc konumalar yapn.
Kaygsn arttracak konumalardan uzak durun. Kalabalk içinde, akraba ya da arkada ortamnda olas snav sonucuna dair olumsuz konumanzn, onun kaygsn arttracan ve çalma evkini kracan unutmayn. Motivasyonunu yükseltmek için söylenen Bu çalmayla kazanamazsn, bizim senden umudumuz kalmad gibi ifadeler, motivasyonunu azaltmak, onu ümitsizlie sürüklemek,sizin ona destek vermediinizi, güvenmediinizi düünmekten baka bir eye yaramaz. Hatta özgüvenini azaltr, kendini baarsz görerek kaygsn artrr. çocuunuzun zorland anlarda, cesaretlendirici konumalar yaparak, alternatif çözümler üretebilmesi için her zaman yol gösterici görevde olduunuzu hatrlatn.
* Kyaslama yapmayn
Kyaslama yapmanz, çocuunuzun motivasyonu arttrmaktan daha çok, kendisinin dier akranlarna göre yetersiz kald düüncesine yol açarak güvenini azaltabilir. Bu nedenle her bireyin biricik yani ayr bir kiilik olduunu unutmayn. çocuunuzu kyaslayabileceiniz tek kii yine kendisi olmal. Gözlemlediiniz deiimleri, önceki ve imdiki davran tarzlaryla karlatrarak vurgu yapmak istediiniz noktaya dikkatini çekebilirsiniz.
* Snavn son olmadn belirtin
Snavda baarl ya da baarsz olmann öneminden çok, snavn gelecek için kullanabilecei bir araç olduunu vurgulayn. Snavn bir son olmadn belirtmekle birlikte, sadece gelecekte yapaca meslei edinme yolunda atlan bir adm olduunu belirtmeye önem verin. Sizin için önemli olann snav sonucundan çok, onun elinden geleni yapmas olduunu anlamasn salayn. Baarl olsa da olmasa da, onu hep seveceinizi, sizin için deerli olduunu ve her zaman önemseyeceinizi vurgulayn.
* Kendi hayatnz unutmayn
Uzman Psikolog Sena Yücesan Snava hazrlk döneminde baz aileler kendi hayatlarn unutuyor, çocuuyla birlikte kendini snav sürecine adyor. Kimi iten ayrlyor kimi öretmenlerle her gün çocuunun durumu hakknda konumaya çalyor, kimi de önemli bir ileri olmadkça eve kapanyor! Oysa kendi hayatnz unutmamalsnz. Bu tutumunuz size olduu kadar çocuunuza da zarar verir. Olas bir baarszlk durumunda, çocuunuzun kendisini suçlu hissetmesine sebep olabilirsiniz diyor.