Hem uygulamaya koyulan deiiklikler ve etkileri hem de Yükseköretime Geçi Snavna (YGS) 1 ay kala neler yapmal? Neler yapmamal? sorular adaylar ve aileler açsndan cevab telala aranan en temel sorular.DYARBAKIR-Snav baars ile hayat baars doru orantl düünüldüü için üniversite adaylarnn büyük çounluu baary, dierlerini geçmek ve yar önde bitirmek olarak anlamlandryor. Aile beklentileri ve sosyal çevre basks da eklendiinde ölüm-kalm savana dönüen snavlarda istenilen baarlar elde edilemeyince, hayal krklklarnn kaçnlmaz olduunu söyleyen Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, Oysa ki adaylar açsndan deitirilemeyen bir gerçek olan snavlara katlm, telafisi olan bir süreçtir. Bu yl hedeflenen baarlar elde edilmese dahi sonraki yl snavlara yeniden hazrlanmak, üniversite örenimi boyunca çift ana dal- yan dal ve yatay geçi gibi olanaklardan yararlanmak da mümkün. Ayrca YGSnin yerleme puanna yaklak yüzde 30-35 orannda katk salayaca göz önünde bulundurulduunda telafisi olan bir snav olduunu söylemek yanl olmayacaktr. 2016 ÖSYS sonuçlarna göre herhangi bir YGS puan türünde sras 100 bin olan örencinin, LYS sonrasnda ilk 10 bin sralarna kadar yükselebildiini bilmek snavlara doru anlamlar yüklememizi salayacaktr dedi.
YGSNN YAPISINI ANLAMAK ÖNEML
YGSnin genel özelliklerini, yapsn bilmek ve anlamak, örencilerin hem snav performansn hem de motivasyonunu olumlu yönde etkileyecektir diyen Murat Acet, YGSnin 160 sorudan ve 4 ana testten olutuunu, alan ve tercih ayrm olmakszn tüm adaylarn girecei bir snav olduunu söyledi. YGS testlerinin en önemli özelliinin, yerletirme puanlarnn hesaplanmasnda farkl katsaylara sahip olmalar olduunu ileten Acet, Örnein Psikoloji (TM-3) tercihinde bulunacak bir aday için Türkçe testinin etkisi yüzde 15 iken Fen Bilimleri testinin etkisi yüzde 5tir. Bir baka deyile YGSdeki bir Türkçe sorusu üç Fen sorusuna eittir. Ancak bu etkisi az olan testin önemsiz olduu anlamna gelmez. çünkü çapraz testlerden (Saysalclar için Sosyal Bilimler testi, Sosyal örenciler için Fen Bilimleri testi) elde edilecek puanlar da bizi sralamada önlere tayacaktr. Aralarnda 1 ya da 2 puan fark olan örencilerin baar sralarndaki farkn on binleri bulmas bu durumun en çarpc örneidir. Ksaca söylemek gerekirse bu örnekler ve snavn içeriini, yapsn anlamak bizlere YGS stratejimizi belirlemeyle ilgili oldukça önemli ve hayati ipuçlar sunacaktr diye konutu.
ZAMANI PLANLAMAK VE YÖNETMEK ÖNEML
YGSye kadar kalan zaman verimli deerlendirmenin kilit kavramlarn zaman planlamak ve yönetmek olarak ifade eden Murat Acet, Hedefe yönelik bir çalma için uzun uzadya konu anlatmlarna arlk vermek, soru dalmnda bir-iki soru çkm konulardan yüzlerce soru çözmek gibi çalmalar yerine, eksik konular tespit ederek özet tamamlama çalmalar yapmak, soru gelme ihtimali yüksek konulara öncelik tanmak ve soru çözme pratiini gelitirmeye yönelik uygulamalara arlk vermek akllca davranlar olacaktr dedi.
DENEME SINAVLARINA AIRLIK VERN
Murat Acet, snava 1 ay kalmken gerçek snavn provas nitelinde uygulanacak deneme snavlarnn örencilerin hem psikolojik olarak snava hazr hale gelmeleri ve kayglarnn azalmasna hem de eksiklerini tespit ederek daha verimli çalmalarna yardmc olacan söyledi. Sorularn konu dalmlarn, soru tiplerini, sorularn zorluk ve kolaylk durumlarn bilmenin en iyi yolunun, geçmi yllarn snav sorularnn çözülmesi olduunu belirten Acet, Özellikle ilk kez snava girecek adaylarn geçmi yllarn sorularna ainal snav sonuçlarna olumlu yansyacaktr dedi.
PANE GEREK YOK
Murat Acet gereksiz panik, gerçek d kayglar ve azalan sürenin yaratt baskdan kurtulmak için de u ipuçlarn verdi: Bata salkl yeme-içme ve uyku düzeni olmak üzere olumlu düünce ve davranlarmz sayca artrmal, planl ve dengeli olmak kouluyla spor ve sosyal etkinliklere yer vermeliyiz. Böylesi bir tutum snavn yaammzdaki gerçek yerini almasn salayacak ve bizi daha zinde tutacaktr. Aileler için de birkaç ey eklemek isterim. çocuklarnzn bu en zor döneminde onlar koulsuz desteklemek, baarya giden yolda onlara uygun koullar yaratabilmek için tevik edici,dengeleyici bir rol üstlenmelisiniz. Yüksek baar beklentisi ve çevre basks içinde skan çocuklarnz ulalabilir hedeflere yönlendirmeye gayret edin, herkes bir eyler yapabilir düüncesini aklnzdan çkarmayn ve onlar ksr çekimelere ve kyaslamalara kurban etmeyin. çünkü böylesi zor süreçlerde duygusal davranmak beklenenin aksine sonuçlar dourabilir.