YÖK Başkanı Özar, 37 Rektörle Diyarbakır’a çıkarma yaptı

Üniversitelerin bünyesinde kurulacak fakülte, yüksekokul, enstitü ve araştırma ile uygulama merkezlerine akreditasyon şartı getiriliyor. Özar ve Rektörler, Diyarbakır’ın tarihi mekanlarını gezdi.

Haberler 22.10.2024 - 10:27 Son Güncelleme : 22.10.2024 - 10:27

Dicle Üniversitesi (DÜ) 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreninde, şehitler ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. DÜ tanıtım filminin gösteriminin yapıldığı programda, DÜ Devlet Konservatuarı öğrenci ve öğretim görevlileri tarafından katılımcılara müzik dinletisi sunuldu.

Akademik yılı çıkış törenine 37 Rektörle birlikte katılım gösteren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Diyarbakırda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2024-2025 Akademik Yılının tüm öğrenciler, akademisyenler ve idari personel için hayırlı olmasını diledi. Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

DİCLE ÜNİVERSİTESİ KAPASİTESİ

DÜnün de bu projelere dahil olmasını istiyorum. Üniversitemizin ve Diyarbakırın sahip olduğu kapasite göz önüne alındığında bunun gerçekleşmesinin önünde herhangi bir engel olduğunu düşünmüyorum. Kısa bir süre önce, Kurulumuz tarafından 2024 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu raporda, DÜ öğrencilerinin gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri, öğrencilerin yaptığı endüstriyel ve sektörel proje, faydalanılan TÜBİTAK bursu, uluslararası değişim programları kapsamında gelen ve giden öğretim elemanı sayısı gibi başlıklarda başarılı bir performans gösterdiğini memnuniyetle müşahede ediyoruz. Özellikle öğrencilerimizin katılımının ölçüldüğü başlıklarda üniversitemizin öne çıktığını memnuniyetle görüyoruz. Bu durum, öğrencilerimizin sosyal sorumluluk ve bilimsel projelere katılım konusunda ne kadar istekli olduklarını göstermesi bakımından çok sevindirici bir gelişmedir. Bu bakımdan öğrencilerimizi ve onları destekleyen hocalarımızı kutluyorum.

BAŞARILI GÖSTERGELER SEVİNDİRİCİ

Başarılı göstergeler için memnuniyet duyduklarını, üniversitelere ilişkin değerlendirmeleri veriye dayalı ve kanıtlanabilir ölçütler üzerinden gerçekleştirdiklerine işaret eden Özvar, öğrencilere de çeşitli tavsiyelerde bulundu.

YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretim sisteminin gelecekte küresel ve bölgesel rekabet gücünü artırılabilmesi ve sürdürebilmesi için erişilebilirlik ve kapsayıcılık, kalite, üretkenlik ve mükemmellik, araştırma ve yenilikçilik, uluslararasılaşma ve istihdama duyarlılık ve hayat boyu öğrenme olmak üzere beş stratejik hedef belirlediklerini aktararak, şöyle devam etti:

Yükseköğretimde erişilebilir ve kapsayıcılık başlığı altında ele aldığımız ilk stratejik hedefimizin özünü, ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişimi sağlama anlayışı oluşturmaktadır. Mevcut durumda her yıl 1 milyonu aşan üniversite kontenjanlarıyla yeni öğrencilerimiz için yükseköğrenim imkanı sunmaktayız. Ayrıca şehit ve gazi yakınları, depremzedeler ve 34 yaş üstü kadınlar için genel kontenjanlar dışında fazladan kontenjan tahsis ediyor, engelli vatandaşlarımız için üniversite hayatını kolaylaştırıcı önemli tedbirleri hayata geçiriyoruz.

ÜNİVERSİTELERİN İHTİSASLAŞMASI

Yükseköğretimde araştırma ve yenilikçiliğe ilişkin hedefimiz Türkiyeyi küresel etkiye sahip bir araştırma ve yenilik merkezi haline getirmektir. Her üniversitemizin bünyesinde inşa edeceği mükemmeliyet merkezleriyle dünya birim ve araştırma geleneğine fevkalade önemli katkılar sunabileceğimizi ve sunmaya başladığımızı da bu vesileyle ifade etmek isterim. Araştırma Üniversiteleri Programı dahil ihtisaslaşma ve misyon farklılaşması odaklı programlarımız ve uyguladığımız destek programları tam da bu amaca hizmet etmektedir. Yükseköğretimde kalite, üretkenlik ve mükemmelliğin sağlanmasına ilişkin olarak yükseköğretim kurumlarımızın kalite süreçlerini tamamlamayı, akademik standartlarını ve çıktılarını dünyanın en iyileri arasına taşımayı hedefliyoruz.

Kurumsal akreditasyonların yanında üniversitelerimizde program akreditasyonlarını güçlü bir şekilde teşvik ediyor ve destekliyoruz. Bu anlayışımızın bir tezahürü olarak, doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite programa sahip olma şartı getirdik. Benzer şekilde, önümüzdeki dönemde fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezi gibi birimlerin kurulmasını da akreditasyon şartına bağlamak üzere Kurulumuzca bir çalışmanın yürütüldüğünü ve uygulamaya önümüzdeki dönemden itibaren başlayacağımızı bilhassa vurgulamak isterim.

ÖĞRENCİ SAYISININ ARTIRILMASI

Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel ölçekte akademik ve öğrenim hareketliliğinin ve etkileşiminin odaklarından biri haline getirmenin uluslararasılaşma hedefinin temelini oluşturduğunu anlatan Özvar, ülkede uluslararası öğrenci sayısının artmaya devam ettiğini, şu anda uluslararası öğrenci sayısının yaklaşık 200 ülkeden 340 bine ulaştığını, bu sayıyı 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

İstihdama duyarlılık ve hayat boyu öğrenmede hedeflerinin yükseköğretim programlarına istihdama duyarlı ve sektörle sürekli etkileşimli bir biçim vermek, sürekli öğrenme ve uyum kültürünü geliştirmek ve yaymak olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özvar, son dönemde mikro yeterlilikler alanının ön plana çıktığını bildirdi.

Özvar, önümüzdeki dönemde mikro yeterlilikler konusunu çok daha ileri noktaya taşıyacaklarını vurguladı.

Yeşil beceriler konusunda bilinçli bir gençlik yetiştirmek, üniversitelerin daha yeşil, verimli ve sosyal sorumluk üstlenen kampüslere sahip olmasını desteklemek adına Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesini hayata geçirdiklerini, ilk etapta 11 üniversite kampüsünün bu projede yer aldığına işaret eden Özvar, bu projeyle, kampüslerde enerji verimliliğini artırmayı, su kaynaklarını korumayı, atık idaresini optimize etmeyi ve karbon ayak izini azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

DİYARBAKIKRI TANITABİLMEK

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu da üniversitelerin öğrencilerin entelektüel gelişimlerine katkı sağlayan, yenilikçi, yeni fikirlerin ve akımların doğmasına zemin hazırlayan, aynı zamanda toplumu değiştiren ve toplumu dönüştüren fonksiyonlarının çok kıymetli olduğunu belirtti.

Kentin tarihinin önemine ve yetiştirdiği bilim insanları, şair ve yazarlarına işaret eden Zorluoğlu, Doğrusu vali olarak bu şehre atanana kadar bu zenginliklerin birçoğundan benim de haberim olmadığını itiraf edeyim. Bu da bizim Diyarbakırın tanıtılması noktasına götürüyor ve Diyarbakırın hem Türkiyede hem uluslararası alanda daha çok bu manada tanıtmaya ihtiyaç duymayı ortaya koyuyor. İnşallah bu dönemde üniversitemizin gücünü de arkamıza alarak Diyarbakırımızı tanıtım stratejisi ve eylem planını da kısa sürede hayata geçireceğiz. ifadelerini kullandı.

REKTÖR ERONAT KONUŞTU

DÜ Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ise üniversitenin 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı yerleştirme sonuçlarına göre, genel doluluk oranının yüzde 99, meslek yüksekokullarında da yüzde 100 olduğunu belirterek, üniversitenin geçen yıllar içerisinde sadece bölgeye hizmet veren bir üniversite olmakla kalmadığını, uluslararası alanda da gösterdiği başarılarla gücüne güç kattığını söyledi.

DÜnün bünyesinde, öğrencilerin ve akademisyenlerin Adan Zye ihtiyaç duyacakları tüm olanakların olduğu modern yapılara sahip 17 fakülte, teknik donanımlara sahip 12 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 1 konservatuar, 4 enstitü, Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Onkoloji Hastanesi, çocuk Hastanesi, Yanık Merkezi, Ortadoğunun en büyük Kalp Hastanesi, tüm Türkiyeye örnek olan ve ilk kez hastane binasından bağımsız inşa edilen Acil Travmatoloji Kompleksi ile bilimsel ve akademik anlamda uluslararası yetkinlikte bir üniversite olduğunu anlatan Eronat, dünyanın ulaştığı bilgi düzeyi ve teknolojideki gelişim aşamalarını takip ettiklerini bildirdi.

EVRENSEL DEĞERLERE SAHİP

Üniversitedeki çalışmaları ve verdikleri hizmetleri aktaran Eronat, Üniversitemiz, evrensel değerleri temel alarak yaptığı eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleriyle her alanda yetkin, yaratıcı, girişimci, ahlakı değer ve toplumsal sorumluluk sahibi üstün nitelikli bireyler yetiştirmeyi, topluma ve çevreye duyarlı yüksek nitelikli bilimsel ve kültürel çalışmalar yapmayı ve insanlığın yararına sunmayı görev edinmiştir. dedi.

Programa, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa çelenk, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, Sur Kaymakamı Asım Solak, 37 üniversitenin rektörü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

YÜKSEKÖĞRETİM VİZYONU ZİRVESİ

Burada, Özvar, 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2030a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısının açılışında, yükseköğretimin 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sınırlı bir kesime hitap etmekten kurtulup geniş kesimlere ulaşmaya başladığını söyledi.

Yükseköğretimin küreselleşmenin etkilerini hissettiğini ve küreselleşme üzerinde etkili bir unsur haline geldiğini anlatan Özvar, günümüzde yaklaşık 250 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiğini, bu sayının 2030da 380 milyona, 2040ta ise 600 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Kalite güvencesi ve küreselde rekabet edebilirliğin önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacakları önemli sınama alanlarından birini oluşturacağını ifade eden Özvar, Türkiyenin genç nüfus oranında yaşanan azalmanın, gelecekte üniversiteye olan erişim talebinde ve kayıtlarda düşüşe yol açabileceğine dikkati çekti.

İSTİHDAMA DUYARLI PROGRAMLAR

İstihdama duyarlı olmayan programları tasfiye edeceğiz

Son yıllarda hızlı teknolojik değişimin, otomasyon ve yapay zekaya dayalı yeni çözümlerin geleneksel bazı meslekleri saf dışı bırakmaya başladığını vurgulayan Özvar, bu değişimin mezunları başka becerilerin kazanılmasına zorladığını, bütün eğitim kurumlarını, iş gücü piyasasındaki değişen beceri beklentileriyle uyum sağlamaya sevk ettiğini aktardı.

İlki Ankarada gerçekleştirilen 2030a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısının ikincisinin Diyarbakırda yapıldığını bildiren Özvar, toplantının 3 ayrı bölgede 3 üniversitede daha yapılacağını, oluşturulan platformda herkesin açık, samimi ve yapıcı bir ortamda Türk yükseköğretiminin hedef ve stratejilerine dair fikirlerini dile getirebileceğini anlattı.

Özvar, Türkiye genelinde bütün üniversitelerden 263 bin öğrencinin katılımıyla bir değerlendirme anketi gerçekleştirdiklerini, anketin veri değerlendirme sürecinin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra toplantıda, üniversitelerin 2030 vizyonuna ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.

TARİHİ MEKANLAR GEZİLDİ

Özavşar ve 37 Rektör daha sonra Rektör Prof. Dr. Eronatla birlikte, merkez Sur ilçesindeki Tarihi Ulu Cami ba=ta olmak üzere kentteki tarihi mekanlar ziyaret edildi.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git