Saraç, YÖKte ilk kez düzenlenen Engelsiz Eriim çaltaynn açlndaki konumasnda, engelliliin, Dünya Salk Örgütünce bir insan haklar meselesi ve insan olma halinin bir parças olarak belirtildiini aktard.
Hemen herkesin hayatnn belli bir noktasnda geçici veya kalc olarak zayf düebileceine ve engellilik durumuyla kar karya kalabileceine iaret eden Saraç, 1970li yllarda yaplan çalmalara göre dünya nüfusunun yaklak yüzde 10unun herhangi bir tür engellilik durumu ile yaamakta olduunu, bu orann son verilere göre yüzde 15e yükseldiini kaydetti.
Bir milyarn üzerindeki engelli bireyden 110-190 milyonunun hayatlarn devam ettirme konusunda ciddi zorluklar yaadklarnn düünüldüünü aktaran Saraç, Türkiyede engelli bireylerle ilgili aratrmalarn, engellilik orannn toplam nüfus içinde yüzde 12 olduunu gösterdiini, bu orann, 8 milyonun üzerinde vatandan engelli olduunu ortaya koyduunu belirtti.
Saraç, birçok insann kolaylkla ulaabildii salk, eitim, istihdam, ulam ve bilgi edinme hizmetlerine eriimde engelli bireylerin zorluklar yaadnn altn çizerek, Türkiyede 2005 tarihli ve 5378 sayl Engelliler Hakknda Kanunun, engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasn tevik ve temin etmeyi hedeflediini söyledi.
Bu kanun ile engelli bireylerin doutan sahip olduklar insan onuruna saygy güçlendirmenin, dier bireylerle eit koullarda toplumsal hayata tam ve etkin biçimde katlmlarn salamann ve engellilii önleyici tedbirler almann amaçlandn anlatan Saraç, Türkiyede engelli bireylerin hizmetlere eriimi konusunda son 10 ylda birçok mevzuat düzenlemesi ve örnek uygulamann hayata gerçekletirildiine dikkati çekti.
Saraç, u bilgileri paylat:
Bu çerçevede, engelli bireylere salanan özel eitim hizmetleri yaygnlatrlm ve son 10 ylda ilk ve orta öretimde eitim alan engelli örenci says yüzde bin 140 artarak 24 bin 613ten 306 bin 205e yükselmitir. Memur olarak istihdam edilen engelli birey says 2006 ylnda 8 bin 915 iken 2016 yl sonunda 43 bin 151e ulat. lk ve orta öretimde eitim alan engelli örencilerin büyük bir çounluu normal geliim gösteren akranlaryla kaynatrma uygulamalarnn gerçekletirildii okullarda eitim alyor. Engelli örencilerin okullama oranlar arttkça yükseköretime devam etmek isteyen örenci saysnda da art görülüyor.
- En fazla, fiziksel engelli örenci bulunuyor
Saraç, YÖK bünyesindeki Engelli Örenci Komisyonunun ve rektörlükler bünyesindeki Engelli Örenci Birimlerinin de konuya ilikin çalmalar yürüttüünü anlatt.
Saraç, Yükseköretim kurumlarndaki engelli örenci says 13 bin 655. Bu say, konunun özellii dolaysyla tam olarak gerçek durumu yanstmyor da olabilir. Bununla birlikte daha çok engelli bireye üniversitede okuma imkan sunmak istiyoruz. dedi.
Engellilik durumlarna göre 5 bin 480 fiziksel, 3 bin 954 görme, bin 245 iitme engelli örencinin olduunu, dier farkl engelli gruplarnn yükseköretimde çok az sayda yer aldn dile getiren Saraç, YÖK olarak öncelikli hedefimiz, örencilerimizin yükseköretime girebilmesi ve yüksekörenim gören engelli örencilerin örenim hayatlarn kolaylatrabilmek için gerekli fiziksel ve akademik ortamn hazrlanmas, engelli örencilerimizin eitim öretim süreçlerine tam katlmlarn salamak amacyla gerekli tedbirlerin alnmas ve düzenlemelerin yaplmas. deerlendirmesini yapt.
Engelli örencilere ilikin, üniversite giri snavlarnda yaplmas gereken uyarlamalar konusunda baz tavsiye kararlar alndn ve bu kararlarn ÖSYM klavuzlarnda yaymlandn hatrlatan Saraç, engelli örencilerin eitimleri konusunda üniversitelerden gelen taleplerin de incelendiini belirtti.
Türk iaret dili mütercim tercümanl konusunda da çalmann sürdüünü bildiren Saraç, Yaknda bu alanda lisansüstü programlarn açlaca müjdesini buradan verebilirim. açklamasnda bulundu.